Τρίτη, Οκτωβρίου 8

Ανοιξιάτικος καιρός καταμεσίς του Φθινοπώρου... απο μεθαύριο ....

ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΗ ΔΗΜΗΤΡΗ...

Οι βροχές συνεχίζονται μέχρι αύριο νωρίς το πρωί περίπου, οπότε και ο καιρός θα αρχίσει να καθαρίζει από βόρεια προς νότια.
Ένας γιγαντιαίος αντικυκλώνας θα αναπτυχθεί πάνω από την Ευρώπη και την χώρα μας, εδραιώνοντας ανοιξιάτικο καιρό στην καρδιά του φθινοπώρου, μέχρι τέλος Οκτωβρίου…
Μην βιάζεστε για θέρμανση και χειμερινά ρούχα, η θερμοκρασία θα ξανανέβει εντυπωσιακά, σε επίπεδα τέλη Μαίου σε όλη τη χώρα από Πέμπτη και μετά, καθώς ξεκινάει το μικρό καλοκαιράκι του Άη Δημήτρη…
Τίποτε δεν θα θυμίζει οτι βρισκόμαστε στον Οκτώβρη!
Ειναι εξαιρετικά εντυπωσιακό, η ολοκληρωτική ομοφωνία όλων των προγνωστικών μοντέλων, προς αυτή την εξέλιξη, κάτι που μου δίνει την δυνατότητα, να θεωρώ βέβαιο πως ένα μεγάλο διάστημα ,μέχρι περίπου και το τελευταίο 5ήμερο του μήνα. ( Για να σε προλάβω, δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για τον καιρό του τριημέρου).
Ήδη από την στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο, πάνω από την Ευρώπη, ξεκινάει να αναπτύσσεται μια γιγαντιαία ράχη υψηλών πιέσεων.
Η ράχη αυτή, φαίνεται  πως θα εδραιωθεί για τα καλά, με διάρκεια ζωής τουλάχιστον 10-15 ημέρες από αύριο.
Γεγονός εξαιρετικά σπάνιο- και ίσως …προϊόν κλιματικής αλλαγής- για το «άστατο» της εποχής.
Τι σημαίνει όμως αυτή η ράχη, τι αποτέλεσμα θα έχει στον καιρό;;;
 
Η παραπάνω εικόνα, (απόκλιση θερμοκρασιών από τον μέσο όρο) δείχνει ακριβώς το τι θα συμβεί στην Ευρώπη και την χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες.
Η ράχη αυτή, θα προκαλέσει έντονη καθίζηση αερίων μαζών, κάτι που σημαίνει αύξηση του εύρους θερμοκρασιών μεταξύ ημέρας-νύχτας, πρωινές ομίχλες και πλήρη απουσία βροχών.
Αξίζει να σημειωθεί, πως σε πολλές περιοχές, ακόμη και της Γερμανίας, ο υδράργυρος θα ξεπερνά τους 21-23 βαθμούς μέγιστες, κάτι που θα παραπέμπει σε τέλη Μαΐου!
Στην χώρα μας, αντίστοιχα οι υψηλές αυτές πιέσεις, θα δώσουν ένα 10+ήμερο με απόλυτη αιθρία, ασθενείς ανέμους και μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος ημέρας – νύχτας στα ηπειρωτικά.
Δηλαδή μακρυμάνικα το πρωί, κοντομάνικα το μεσημέρι με την θερμοκρασία να ξεπερνά και τους 26-27 βαθμούς μέγιστες σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές!
Τέτοια μεγάλα διαστήματα καλοκαιρίας πανευρωπαικού χαρακτήρα, έχουν φέρει στο παρελθόν εξαιρετικά βίαιες καιρικές μεταβολές.
ΑΡΑ να ΜΗΝ θεωρηθεί καθόλου απίθανο, να έχουμε μια απότομη μετάβαση από το μικρό καλοκαιράκι σε απότομη βαρυχειμωνιά, με ότι αυτό συνεπάγεται....