Κυριακή, Νοεμβρίου 3

ΥΠΕΞ Ρωσίας: «Πνευματικό παιδί των ΗΠΑ ο αλ-Μπαγκντάντι» - «Δεν μπορούν να αποδείξουν τίποτα»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, προχώρησε σε δηλώσεις εναντίον των ΗΠΑ τόσο για τις κυρώσεις που επιβάλλουν συνεχώς ακόμη και στους συμμάχους τους όσο και για τον θάνατο του αλ-Μπαγκντάντι.

Δήλωσε ότι καμία χώρα δεν γλίτωσε από την ανάγκη συμμόρφωσης με τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον, ούτε καν οι σύμμαχοί της.


Καμία χώρα, ακόμη και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, δεν προστατεύονται από τις κυρώσεις, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στο δίκτυο Rossiya 24 αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας εξήγησε ότι οι χώρες που χρησιμοποιούν δολάρια στις οικονομικές τους σχέσεις με άλλα κράτη θα μπορούσαν να καταστούν δέσμιες των γεωπολιτικών συμφερόντων των ΗΠΑ.

Ο κ. Λαβρόφ ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να βλάψουν τον εαυτό τους εάν ακολουθούσαν τυφλά τις πολιτικές των ΗΠΑ σε διάφορα διεθνή ζητήματα, όπως ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας αναφέρθηκε επίσης στην κρίση της Λιβύης, όπου χρησιμοποιήθηκαν τρομοκράτες για την ανατροπή του πρώην ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Όταν ξέσπασε τρομοκρατία στο Μάλι, η Γαλλία άρχισε να ζητά βοήθεια για την καταπολέμηση των τρομοκρατών εκεί, συνέχισε ο κ. Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι το ίδιο συνέβη και στο Ιράκ και στη Συρία.

O κ. Λαβρόφ έχει χαρακτηρίσει τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι ως «πνευματικό παιδί» των ΗΠΑ, ενώ ζήτησε νέες διευκρινίσεις για την επιχείρηση «εξουδετέρωσης» του τζιχαντιστή.

Ο πρώην ηγέτης της περίφημης τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό κράτος «είναι (ή ήταν αν είναι πραγματικά νεκρός)το πνευματικό ''παιδί'' των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο ΥΠΕΞ στο Rossiya 24 .

«Το ISIS δημιουργήθηκε ύστερα από την παράνομη εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, την κατάρρευση του ιρακινού κράτους και την απελευθέρωση εξτρεμιστών που οι Αμερικανοί κρατούσαν στο παρελθόν στις φυλακές εκεί ...»

«Έτσι, σε κάποιο βαθμό, οι Αμερικανοί έχουν πλέον εξαλείψει το δικό τους παιδί, αν όντως συνέβη».

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Σεργκέι Ναρίσκιν ο οποίος δήλωσε πως «Δεν υπάρχει γενετικό υλικό που θα οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάτι, ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή»