Σάββατο, Νοεμβρίου 30

Χάσατε ΗΔΗ μια μεγάλη ευκαιρία κ. Πρωθυπουργέ!!!


Τρέξτε τώρα για οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία...

Απο τις 8 Ιουλίου απο την Ουάσιγκτον, ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης είχε στείλει ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς τον πρωθυπουργό για το ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ ΤΗΣ Α.Ο.Ζ. αλλά ... ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ....
Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ
Στη Ρώμη βρέθηκε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου είχε συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζουζέπε Κόντε.
Από την ειδησεογραφία μαθαίνουμε ότι οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια, η οικονομία και το μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα.
Δυστυχώς ο Ελληνας Πρωθυπουργός έχασε μια ευκαιρία να σημειώσει την πρώτη του μεγάλη επιτυχία στην εξωτερική πολιτική οριοθετώντας την ΑΟΖ της Ελλάδας με αυτή της Ιταλίας.
Η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία είναι η ευκολότερη από τις έξη εκκρεμείς οριοθετήσεις της Ελλαδος με γειτονικες χωρες, γιατί ήδη, από το 1977, υφίσταται οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δυο κρατών,
Άλλωστε η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ πάντα συμπίπτει.
Η οριοθέτηση αυτή έγινε από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στις 24 Μαΐου 1977 και ετέθη σε ισχύ μετά την επικύρωσή της από τα δυο κοινοβούλια στις 12 Νοεμβρίου 1980.
Είναι σημαντικό ότι η μέθοδος οριοθέτησης, που χρησιμοποιήθηκε, ήταν αυτή της «μέσης γραμμής» με μήκος 268 ναυτικά μίλια και βάθος, που κυμαίνεται από 800 μέχρι 4.000 μέτρα.
Υπάρχουν, επίσης, τρία σημεία μικρής απόκλισης από τη μέση γραμμή.
Στα δύο από αυτά, η Ιταλία έχει μεγαλύτερη έκταση από ό,τι η Ελλάδα και σε ένα σημείο η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη έκταση από την Ιταλία.
ΧΑΡΤΗΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΤΑΛΙΑΣ
Εκείνο που έπρεπε να γνωρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι η συμφωνία οριοθέτησης είναι έτοιμη διότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει ακόμα και στις γεωγραφικές συντεταγμένες, αλλά αντιδρούσε ο υπουργός Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας, της προηγούμενης ιταλικής κυβέρνησης.
Υποστήριξε ότι οι Ιταλοί ψαράδες έχουν, για δεκαετίες τώρα, παραδοσιακά αλιευτικά δικαιώματα όχι μόνο στο Ιόνιο Πέλαγος αλλά και στην Κρήτη και Ρόδο φτάνοντας μέχρι τα 6 ν.μ. των χωρικών μας υδάτων.
Επιπλέον, φαίνεται ότι οι Ιταλοί επεμβαίνουν και στην οριοθέτηση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, υποστηρίζοντας ότι και σε εκείνη την περιοχή οι Ιταλοί έχουν παραδοσιακά αλιευτικά δικαιώματα.
Βέβαια, ο προηγούμενος Έλληνας πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ΑΟΖ, αλλά δεν είχε καμία δικαιολογία να μη συζητήσει το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία , όταν συναντήθηκε με τον Ιταλό Πρωθυπουργό στην Κέρκυρα την Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2018.
Κρίμα που ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός άφησε άλλη μια ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη, ενώ θα μπορούσε να είχε πείσει τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε ώστε να τελειώσει, επιτέλους, η πρώτη και ευκολότερη οριοθέτηση της ΑΟΖ μας.
Πάντως μου προκαλει απορία γιατί η Ελλάδα παραχώρησε ελάχιστα οικόπεδα για εξερεύνηση στο Ιόνιο Πέλαγος, πλησίον των νήσων του Ιονίου, ενώ θα μπορούσε να δώσει, οικόπεδα σε όλη την έκταση της οριοθετημένης υφαλοκρηπίδα της με την Ιταλία.
ΣΧΟΛΙΟ : Απο το 1977 και μετά, ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΙ και ...υπάλληλοι... ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΩΡΕ ΕΛΛΗΝΕΣ;;;

 https://shmantikanea.blogspot.com/2019/11/blog-post_997.html#more