Δευτέρα, Νοεμβρίου 25

Χάος από τις πλημμύρες σε Γαλλία και Ιταλία: Στους πέντε αυξήθηκαν οι νεκροί

flood0
Στη νοτιοανατολική Γαλλία, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους - Ποτάμια υπερχείλισαν, με αποτέλεσμα σπίτια να πλημμυρίσουν και δέντρα, οχήματα και βάρκες να παρασυρθούν από ορμητικούς χειμάρρους - Περισσότερα από 4.000 νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό - Νεκρή μια γυναίκα στην Ιταλία - Στο έλεος της κακοκαιρίας η Σαβόνα - Νέες πλημμύρες στη Βενετία
Οι βροχοπτώσεις «ιστορικής σφοδρότητας» που έπληξαν την Κυανή Ακτή από την Παρασκευή και οι εκτεταμένες πλημμύρες που προκάλεσαν στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους και προκάλεσαν μεγάλες υλικές ζημιές, ανακοίνωσαν οι αρχές της Γαλλίας, που πάντως επισήμαναν ότι τα ακραία φαινόμενα αποκλιμακώνονταν χθες στις περισσότερες πληγείσες περιοχές.

Προηγούμενος απολογισμός των γαλλικών αρχών έκανε λόγο για δύο νεκρούς.

Έπειτα από πολύωρες έρευνες, σωστικά συνεργεία που επιχειρούσαν στον νομό Βαρ εντόπισαν δύο πτώματα και το αυτοκίνητο ενός ζευγαριού από την Γκρας που αγνοείτο από το Σάββατο, ανακοίνωσε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση του Βαρ χθες βράδυ.

Ένας άνθρωπος που είχε πέσει στα νερά από το πλεούμενο που μόλις τον είχε διασώσει βρέθηκε νεκρός στο Μουί αργά το βράδυ του Σαββάτου, ενώ άλλο ένα πτώμα, ενός πενηντάρη, βρέθηκε στην περιοχή Καμπάς μέσα στο αυτοκίνητό του.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, ο οποίος επισκέφθηκε τη νομαρχία Βαρ χθες, διαβεβαίωσε αφού συναντήθηκε με πληγέντες ότι πλέον «ο κίνδυνος» έχει ξεπεραστεί, «είναι πίσω μας», καθώς οι πλημμύρες υποχωρούν και η ένταση των βροχοπτώσεων έχει μειωθεί τις τελευταίες ώρες.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από την Γαλλία, όπου τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις σαρωτικές πλημμύρες που πλήττουν το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.









weath1
weath2Νωρίτερα, η αστυνομία είχε γνωστοποιήσει ότι ένας 77χρονος αγνοείτο επίσης από το Σάββατο το πρωί στο Σεντ Αντονάν ντι Βαρ.

Ποτάμια υπερχείλισαν, με αποτέλεσμα σπίτια να πλημμυρίσουν και δέντρα, οχήματα και βάρκες να παρασύρθούν από ορμητικούς χειμάρρους.Πολλές πόλεις στο Βαρ εκκενώθηκαν εξαιτίας των πλημμυρών. Περισσότερα από 4.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό.

Οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται στην περιοχή, με μικρότερη ένταση, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, μετέβη στο Βαρ, για να συναντηθεί με πληγέντες και διασώστες.









weath3
weath4
Ιταλία: Νεκρή βρέθηκε η γυναίκα το αυτοκίνητο της οποίας παρασύρθηκε από τα νερά ποταμού

Μια γυναίκα 52 ετών έχασε τη ζωή της σήμερα λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει την Ιταλία, καθώς τον αυτοκίνητό της παρασύρθηκε από τα φουσκωμένα νερά ενός ποταμού που υπερχείλισε.

Μετά από πολύωρες έρευνες, το πτώμα της άτυχης γυναίκας βρέθηκε μέσα στο αυτοκίνητο.

Δύο άλλα πρόσωπα που επέβαιναν στο όχημα κατάφεραν να βγουν από αυτό εγκαίρως και να σωθούν.

Στο μεταξύ, η SIAS, η διαχειρίστρια εταιρεία της οδογέφυρας, τμήμα της οποίας κατέρρευσε κοντά στη Σαβόνα σήμερα το απόγευμα, έκανε γνωστό ότι δεν έχουν αναφερθεί θύματα από την καταστροφή αυτή που προκλήθηκε από κατολίσθηση λόγω της βροχής.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία επισημαίνει ότι καταβάλει προσπάθειες ώστε να επιβεβαιώσει ότι ισχύει αυτή η πληροφορία.weath5

Ακραία καιρικά φαινόμενα και στην Ιταλία

Την ίδια ώρα, πολλές περιοχές στη βόρειοδυτική Ιταλία πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία διαρκούν ήδη δύο εβδομάδες. Από σαρωτικές πλημμύρες και χειμάρρους λάσπης επλήγη η Σαβόνα στη Λιγουρία.

Στην πόλη έπεσαν πάνω απο 60 εκατοστά βροχής μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ έκλεισε ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Γένοβα με τη Βιντιμίλια, στα σύνορα με τη Γαλλία.Η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Πάδο, που περνάει μέσα από το Τορίνο, αυξήθηκε και αρκετά ποτάμια στην περιοχή του Πιεμόντε υπερχείλισαν. H περιοχή τoυ Αλεσαντρίνο (νότια του Τορίνο) βρίσκεται σε κρισιμότερη κατάσταση, καθώς 200 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν και 600 έχουν αποκλειστεί. Μία γυναίκα αγνοείται, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ.

Boρειότερα, στο Βαλ Νταόστα, 500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν μετά το κλείσιμο πολλών επαρχιακών δρόμων εξαιτίας του υψηλού κινδύνου χιονοστιβάδων.

Δέκα ημέρες μετά τις άνευ προηγουμένου εδώ και δεκαετίες πλημμύρες, η Βενετία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα πλημμυρίδα, με το ύψος του νερού στα 130 εκατοστά πάνω από τη στάθμη της θάλασσας -μακριά, πάντως από το ιστορικό ρεκόρ των 187 εκατοστών (το υψηλότερο από το 1966), που καταγράφηκε τη 12η Νοεμβρίου, και είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές στην πόλη..protothema.gr