Τρίτη, Νοεμβρίου 12

Τo Καλάσνικοφ – σφραγίδα της ένοπλης οργάνωσης

Τη βεβαιότητα ότι τα μέλη της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα», που εξαρθρώθηκε από την Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, ετοίμαζαν δυναμικό χτύπημα που θα μπορούσε να έχει θύματα, εξέφρασαν αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ..
«Ευτυχώς που προλάβαμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής
Υπηρεσίας, Ελευθέριος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο ανακοινώσεων για την υπόθεση που έγιναν στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ..
«Αυτά τα όπλα σκοτώνουν. Δύο χρησιμοποιήθηκαν και ευτυχώς που δεν σκότωσαν, αλλά τραυμάτισαν αστυνομικούς», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε: «Δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν και χειροβομβίδα και δεν γνωρίζουμε πόσα αθώα θύματα θα μπορούσε να προκαλέσει η χειροβομβίδα στην γαλλική πρεσβεία της Αθήνας. Εκείνο που μας τρομάζει όμως, ακόμη περισσότερο, είναι η ποσότητα και η ισχύς των εκρηκτικών υλών που είχαν στην κατοχή τους. Ευτυχώς που προλάβαμε».
Τα όπλα που εντόπισαν οι Αρχές:



Σημειώνεται ότι εκτός των άλλων, μεταξύ των ευρημάτων, από την έρευνα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, υπάρχουν ένα τεμάχιο εκρηκτικής ύλης, πιθανόν TNT, δύο φυσίγγια εκρηκτικής ύλης, πιθανόν ζελατοδυναμίτιδα και μια συσκευασία νιτρικής αμμωνίας των 40 κιλών, καθώς και μια διόπτρα νυχτερινής σκόπευσης και ένα σκοπευτικό πυροβόλου όπλου.
Αυτά τα ευρήματα, σε συνδυασμό και με τις επιθέσεις, την ευθύνη των οποίων έχει αναλάβει η «Επαναστατική Αυτοάμυνα», οδηγούν τους αρμόδιους αξιωματικούς στην πεποίθηση ότι τα μέλη της Οργάνωσης ετοίμαζαν χτύπημα πιθανόν εναντίον αστυνομικού στόχου, ενώ δηλώνουν αναβάθμιση της οργάνωσης και εκσυγχρονισμό προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στους στόχους τους.
Υπενθυμίζεται ότι η οργάνωση μέχρι στιγμής έχει αναλάβει την ευθύνη για δύο επιθέσεις στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με καλάσνικοφ, εναντίον αστυνομικών, σε μία εκ των οποίων τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, καθώς και στην πρεσβεία του Μεξικού, ενώ επίσης ανέλαβε την ευθύνη για τη ρίψη χειροβομβίδας στη γαλλική πρεσβεία όπου και πάλι είχε τραυματιστεί ένας ειδικός φρουρός.


















Δείτε τις δηλώσεις της ΕΛ.ΑΣ. για τις επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής:

Η ανακοίνωση για τις επιχειρήσεις και τις έρευνες της Αντιτρομοκρατικής:
«Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019. Πρόκειται για δύο άνδρες ηλικίας 41 και 45 ετών, καθώς και μια 39 ετών γυναίκα, οι οποίοι κατηγορούνται για τα - κατά περίπτωση – αδικήματα που αφορούν τρομοκρατικές πράξεις, κατοχή εκρηκτικών υλών, παράβαση του Νόμου περί όπλων, πλαστογραφία και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.
Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, την 21-10-2019 και περί ώρα 22:50΄, δύο άγνωστοι δράστες, επιβαίνοντες σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού και έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κράνη μοτοσικλέτας, προσέγγισαν κατάστημα ψυχαγωγικών - τεχνικών παιγνίων, που βρίσκεται στην περιοχή του Χολαργού επί της οδού 17ης Νοεμβρίου, και αφού στάθμευσαν έξω από αυτό, εισήλθαν από την ανοιχτή πόρτα της εισόδου.
Ο ένας από τους δράστες έφερε μακρύκαννο πολεμικό τυφέκιο (τύπου kalashnikov) και σακίδιο στην πλάτη του, εντός του οποίου φαίνεται να είχε τοποθετήσει αντικείμενο το οποίο προσομοίαζε με «πολιορκητικό κριό», σε περίπτωση που αντιμετώπιζαν οποιοδήποτε πρόβλημα ή δυσκολία για την είσοδο στο κατάστημα. Οι δράστες αφαίρεσαν από το ταμείο το χρηματικό ποσό των 1.906 ευρώ και κατά την έξοδό τους από το κατάστημα, ο δράστης που κρατούσε το μακρύκαννο πολεμικό τυφέκιο, προφανώς στην προσπάθεια του να το δώσει στον συνεργό του, πυροβόλησε μια φορά με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στην μοτοσικλέτα και αποχώρησαν από το σημείο.
Ύστερα από τις αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή, βραδινές ώρες της ιδίας (22-10-2019), αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., εντόπισαν σε αλσύλλιο στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Τήνου στον Χολαργό, την μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιήθηκε στη ληστεία και η οποία όπως διαπιστώθηκε, είχε κλαπεί την 11-10-2019, από την Πεύκη Αττικής.
Από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση του αποδεικτικού υλικού, διαπιστώθηκε η εμπλοκή ενός άνδρα 46 ετών, από την ταύτιση του γενετικού του τύπου, με δείγματα που εντοπίσθηκαν στο σημείο της ληστείας και της πορείας διαφυγής των δραστών. Βάσει των στοιχείων αυτών εκδόθηκε Ένταλμα Σύλληψης σε βάρος του.
Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, πραγματοποιήθηκε επισταμένη έρευνα επί των διαθέσιμων στοιχείων, αναζητήθηκε και αξιολογήθηκε σχετικό αποδεικτικό υλικό, ενώ παράλληλα αξιοποιήθηκαν κατάλληλα σχετικές πληροφορίες, προκειμένου να ανακαλυφθούν λοιποί άγνωστοι συναυτουργοί και να αποκαλυφθεί το πλήρες εύρος της δράσης τους. Από την συνδυαστική αξιολόγηση των στοιχείων, προέκυψε επιπλέον η εμπλοκή του άνδρα 41 ετών για τον οποίο εκδόθηκε σχετικό ένταλμα σύλληψης από τον αρμόδιο ανακριτή. Όπως διαπιστώθηκε, είχε συλληφθεί την 10-04-2010, από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία με τις κατηγορίες της συγκρότησης, ένταξης και συμμετοχής στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε, σε δεύτερο βαθμό, σε συνολική ποινή κάθειρξης έξι ετών και αποφυλακίστηκε την 12-02-2018.
Επιπλέον προέκυψε ότι, αμέσως μετά την πραγματοποίηση της ληστείας στο κατάστημα ψυχαγωγικών παιγνίων, οι δύο δράστες με τη βοήθεια τρίτου προσώπου, ενός άνδρα 45 ετών, πήγαν στην οικία που διατηρεί στο Χολαργό Αττικής και αφού άφησαν δύο σακίδια που έφεραν μαζί τους κατά τη διάρκεια της ληστείας, στη συνεχεία προέβησαν σε ενέργειες με σκοπό τον κεκαλυμμένο τρόπο περίθαλψης των τραυμάτων που είχε υποστεί ο 46 ετών δράστης, λόγω της εκπυρσοκρότησης του όπλου κατά τη διαφυγή τους.
Προέκυψε επιπρόσθετα ότι, σε χρόνο μετά την τέλεση της ένοπλης ληστείας, ο 45 ετών ιδιοκτήτης της οικίας στο Χολαργό μαζί με τον 41 ετών δράστη της ληστείας, μετέβησαν σε διαμέρισμα-γκαρσονιέρα στην Κυψέλη Αττικής και μετέφεραν με το αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του 45χρονου, αντικείμενα σε σακίδια και πλαστικές σακούλες, στο σπίτι στο Χολαργό Αττικής.
Ύστερα από ευρεία και συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε απογευματινές ώρες της Παρασκευής 08-11-2019, συνελήφθη βάσει του σχετικού εντάλματος σύλληψης, ο 41χρονος που συμμετείχε στη ληστεία της 21-10-2019 σε κατάστημα ψυχαγωγικών – τεχνικών παιγνίων στο Χολαργό, ο 45χρονος συνεργός, ιδιοκτήτης της οικίας στο Χολαργό Αττικής και η 39 ετών γυναίκα, στην οικία της οποία βρέθηκαν αντικείμενα υπαγόμενα στο «Ν. Περί Όπλων». Επιπλέον, προσήχθησαν 13 άτομα, για τους οποίους εξετάσθηκε η εμπλοκή στις ερευνώμενες αξιόποινες πράξεις.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 17 έρευνες σε οικίες, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος πειστηρίων, μεταξύ των οποίων και σημαντικό ψηφιακό υλικό. Πιο συγκεκριμένα:
  • πέντε πολεμικά τυφέκια τύπου καλάσνικοφ, ένα εκ των οποίων έφερε γεμιστήρα με είκοσι οκτώ φυσίγγια
  • ένα υποπολυβόλο
  • δύο πυροβόλα πιστόλια (το ένα έφερε γεμιστήρα επτά φυσιγγίων και ένα φυσίγγιο στη θαλάμη)
  • επτά γεμιστήρες πολεμικού τυφεκίου, εκ των οποίων η μία έφερε 28 φυσίγγια
  • δεκαοκτώ φυσίγγια πυροβόλου όπλου 7.62mm, 53 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων
  • 109 κυνηγετικά φυσίγγια
  • διόπτρα νυκτερινής σκόπευσης
  • σκοπευτικό πυροβόλου όπλου
  • τέσσερις χειροβομβίδες δακρυγόνου CS
  • τρεις πυροδοτικοί μηχανισμοί χειροβομβίδας
  • τέσσερα σώματα χειροβομβίδας
  • δύο μοχλοί όπλισης χειροβομβίδας
  • δύο τεμάχια ζελατινοδυναμίτιδα
  • έξι κοινοί, εννέα ηλεκτρικοί και δύο αυτοσχέδιοι ηλεκτρικοί πυροκροτητές.
  • ένα τεμάχιο εκρηκτικής ύλης (πιθανόν TNT)
  • δύο φυσίγγια εκρηκτικής ύλης, πιθανόν ζελατινοδυναμίτιδα
  • μία συσκευασία νιτρικής αμμωνίας των σαράντα κιλών (40kg)
  • πλήθος αυτοκόλλητων ασθενοφόρων και νοσοκομειακών οχημάτων
  • φάρος ασθενοφόρου με σύστημα ραδιοσυχνοτήτων
  • κάμερα
  • λέιζερ
  • ηχητικές συσκευές
  • δύο συχνόμετρα για τον εντοπισμό ψηφιακών και αναλογικών σημάτων (συστήματα εντοπισμού ραδιοσυχνοτήτων)
  • δύο αλεξίσφαιρα γιλέκα
  • πλήθος πλαστών πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων (4 αυτοκινήτων και 1 μοτοσικλέτας)
  • κινητό, φορητός υπολογιστής, κάμερες καταγραφής κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV)
  • εκτυπωτής και πλαστικοποιητής
  • κράνος μοτοσικλέτας
  • πλήθος εργαλείων
  • συσκευή ηλεκτρικής κένωσης (TAZER)
  • μεταλλική σιδερογροθιά,
  • πιεστικό μηχάνημα πλύσης –απολύμανσης χώρου
  • μπουκάλι χλωρίνης
  • ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, ακατέργαστης ινδικής κάνναβης και κοκαΐνης.
Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης στα πολεμικά τυφέκια τύπου Kalashnikov, που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην οικία στον Χολαργό, έχει προκύψει ταύτιση του ενός πολεμικού τυφεκίου, με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στην ληστεία της 21-10-2019, στο κατάστημα ψυχαγωγικών - τεχνικών παιγνίων στον Χολαργό.
Επίσης, ένα ακόμα πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalasnikov, έχει ταυτοποιηθεί με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στις ακόλουθες τρομοκρατικές ενέργειες, την ευθύνη για τις οποίες έχει αναλάβει η «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας»:
  • Ρίψη πυροβολισμών, την 25-05-2014 (ημέρα διεξαγωγής των Ευρωεκλογών), εναντίον των κεντρικών Γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αθήνα.
  • Ρίψη πυροβολισμών, την 31-07-2016, εναντίον της Πρεσβείας του Μεξικό στην Αθήνα.
  • Ρίψη πυροβολισμών, την 10-01-2017, εναντίον Διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ), που είχε διατεθεί στη φύλαξη των Κεντρικών Γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αθήνα, κατά την οποία τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.
  • Ρίψη πυροβολισμών, την 06-11-2017, εναντίον Διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ), που είχε διατεθεί στη φύλαξη των Κεντρικών Γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αθήνα.
Σημειώνεται ότι η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη και για την ρίψη χειροβομβίδας, την 10-11-2016, εναντίον της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Αθήνα, επίθεση κατά την οποία επίσης είχε τραυματισθεί ένας αστυνομικός.
Απογευματινές ώρες της 09-11-2019, οι δύο άνδρες συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε στην Κύρια Ανάκριση, όπου έλαβαν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν.
Πρωινές ώρες της 10-11-2019 οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών η 39 ετών συλληφθείσα.
Οι έρευνες συνεχίζονται».