Τετάρτη, Νοεμβρίου 6

Ειδήμονας: Η χριστιανική Ευρώπη παρήλθε, αυτή είναι σήμερα ένα pot-pourri, puzzle ή χωνευτήρι θρησκειών.

Η Εκκλησία της είναι ένα club εθελοντών….
Καθηγητής Ιστορίας της Μοντέρνας Δύσης στο Πανεπιστήμιο του Tel-Aviv, ο Elie Barnavi που προΐστατο στην επιστημονική επιτροπή της έκθεσης Dieu(x), modes d’emploi που ιδρύθηκε το 2006 στις Βρυξέλλες επανήλθε στην πρωτεύουσα της Ευρώπης επ’ αφορμή των εγκαινίων της έκθεσης αυτής του 2019 στην la Halle 7 της Palexpo . Μίλησε στο leTemps, για την αποχριστιανοποίηση της Ευρώπης και την πνευματικής της ερήμωση, τους νέους της θρησκευτικούς συσχετισμούς κ.α.Γι
αυτόν η χριστιανική Δύση αποτελεί πλέον παρελθόν και η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα είναι ένα pot-pourri, puzzle ή χωνευτήρι θρησκειών….
-Πως δείχνεις κάτι που είναι εξ ορισμού πνευματικό;;;;
-H θρησκεία πρωταρχικά είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο μια συλλογική πρακτική με τις τελετουργίες της , που είναι πάντα υλικά.…..
Εγώ είμαι της άποψης του φιλοσόφου Marcel Gauchet: συνολικά η πορεία της δυτικής ιστορίας είναι αυτή μιας προοδευτικής εξόδου από τη θρησκεία έπειτα από την Αναγέννηση, με την επιταχυνόμενη εκκοσμίκευση εκκινώντας από τον XVIIIο αι. Η άγνοια επί αυτού του θέματος είναι αβυσσαλέα. Πολυάριθμα είναι τα κενά βλέμματα που με  »καρφώνουν » όταν παρατηρώ πως ο Ιησούς ήταν Ιουδαίος!(σσ.θρησκευτικός αναλφαβητισμός)
Με τη μετανάστευση η Ευρώπη όπου καμιά θρησκεία δεν γεννήθηκε και η οποία έχει απολέσει το ενδιαφέρον της για το θείο,παράλληλα δέχεται όλες τις ομολογίες-θρησκείες σήμερα…..
Είμαι ένας μεγάλος οπαδός της εκμάθησης του θρησκευτικού γεγονότος στο σχολείο. Γιατί η θρησκεία είναι το θεμέλιο αυτού του πολιτισμού. Αν δεν έχετε καθόλου ιδέα για το τι είναι ο χριστιανισμός ή ο Ιουδαϊσμός ,δεν θα ξέρετε να διαβάσετε την γραμματική –να καταλάβετε ένα μεγάλο μέρος λογοτεχνικών και καλλιτεχνικών έργων αυτό που είναι ένας καθεδρικός… Aλλά πρέπει να την διδάσκεστε έξυπνα/με διανοούμενο τρόπο, δηλ. με μια προοπτική laïque…..
-Στην Ευρώπη πια κανείς δεν πάει εκκλησία και ωστόσο κλαίνε όταν καίγεται η Notre-Dame ..
-Tα στατιστικά είναι κραυγαλέα αυτά δείχνουν μια καθαρή μείωση των θρησκευτικών πρακτικών και δεν βλέπω τι θα μπορούσε να τ΄ανατρέψει αυτό.Οι δυτικές εκκλησίες είναι κενές, παροπλισμένες ή μετατράπηκαν σε clubs, σε διαμερίσματα… Η Ευρώ αποχριστιανοποιήθηκε αλλά αντίθετα εξισλαμίσθηκε……
-Η Ευρώπη επομένως είναι προορισμένη να γίνει ένα θρησκευτικό pot-pourri;
Aυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι δεν θα ξανά έχουμε ποτέ τη χριστιανική Ευρώπη με την έννοια που την ακούγαμε τον XVIIIο αι. Μπορούμε να μιλήσουμε για pot-pourri, puzzle ή χωνευτήρι… Η Ευρώπη είναι πλούσια ,κι αυτό θα συνεχίσει να προσελκύει, και κάποιος θα έρθει εκεί φέρνοντας μαζί του την πίστη του. Ως μωσαϊκό όλων των θρησκειών του κόσμου, η Ευρώπη οφείλει να βρει το μέσο να συνυπάρξουν αυτά τα άτομα σε καλό πνεύμα.Αυτό μπορεί να γίνει ένας αληθινός πλούτος.
Είστε ένας ειδήμονας των θρησκευτικών πολέμων του XVIου αι.Το 2019, μάχεται κανείς πάντα για να υπερασπιστεί τους θεούς του;
Οι χριστιανικές θρησκείες έχουν ευρέως ειρηνεύσει αλλά το ριζοσπαστικό ισλάμ παραμένει μια πηγή σοβαρών μαχών. Το θεατρικό κομμάτι που παρουσιάστηκε στην έκθεση πραγματεύεται ακριβώς το θέμα της θρησκευτικής βίας και πως αυτή γεννιέται από το μείγμα θρησκείας και πολιτικής. Πρέπει να διατηρήσουμε έναν καθαρό διαχωρισμό μεταξύ αυτών των 2 χάρη στην νομική αρχή της laïcité,όπως αυτή που υιοθετήθηκε πρόσφατα στην Γενεύη.
Πράγματι, παρατηρώ ότι η Εκκλησία έχει απώλεια ταχύτητας στη Δύση αλλά φέρεται πιο καλά.Αυτή μετατρέπεται σ’ ένα είδος club εθελοντών, όπου πάνε αυτοί που θέλουν να πιστέψουν, αλλά πια κανείς δεν υποχρεώνεται να πιστεύει. Αυτή η ανάπτυξη μου φαίνεται πολύ θετική. Θα επιθυμούσα πολύ το ισλάμ μεταξύ άλλων να μπορέσει ν΄ακολουθήσει αυτό το δρόμο εκεί..leTemps 13/10/2019
dimpenews.com