Τετάρτη, Δεκεμβρίου 18

Γήρανση: Τα βιολογικά σημεία στο ανθρώπινο σώμα

Κατασκευαστής βιολιών.
Η γήρανση με την αύξηση της ηλικίας δημιουργεί συνεχείς αλλοιώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο ρυθμός με τον οποίο η γήρανση προχωρά, είναι διαφορετικός από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ακόμη και σε ένα συγκεκριμένο άτομο, ο ρυθμός με τον οποίο τα όργανα και οι ιστοί υφίστανται αλλοιώσεις και εξασθενίζουν λόγω γήρανσης, είναι διαφορετικός.
Αναπόφευκτα όμως όσο προχωρά ο χρόνος αρχίζουν και παρουσιάζονται κάποιες γενικές αλλοιώσεις στα συστήματα του σώματός μας, έστω και εάν σε μερικούς αυτές εμφανίζονται γρηγορότερα και σε άλλους αργότερα.
Σας παρουσιάζουμε πιο κάτω αλλοιώσεις που συνήθως εκδηλώνονται λόγω γήρανσης, λαμβάνοντας υπ' όψη ότι δεν είναι υποχρεωτικό τα σημεία αυτά να υπάρχουν σ' όλους.

Καρδία Το μέγεθος της καρδίας αυξάνεται λίγο με την αύξηση της ηλικίας.

Η μέγιστη ικανότητα κατανάλωσης οξυγόνου κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης μειώνεται κατά 10% στους άνδρες για κάθε δεκαετία που περνά. Στις γυναίκες μειώνεται κατά 7,5%.

Όμως η ποσότητα αίματος που στέλλει η καρδία παραμένει περίπου η ίδια διότι υποχρεώνεται και λειτουργεί περισσότερο αποτελεσματικά.
Πνεύμονες
Ένας από τους βασικούς δείκτες της αναπνευστικής λειτουργίας μειώνεται κατά 40% στην ηλικία των 70 ετών σε σχέση με το επίπεδο, που παρατηρείται στην ηλικία των 20 ετών.
Ο δείκτης αυτός είναι η μέγιστη ποσότητα αέρα που μπορεί κάποιος να εισπνεύσει και να εκπνεύσει σε ένα αναπνευστικό κύκλο.  Φαίνεται λοιπόν ότι η ικανότητα αυτή των πνευμόνων μειώνεται δραστικά με την ηλικία.
Εγκέφαλος
Ο εγκέφαλος χάνει με την αύξηση της ηλικίας μερικούς από τους νευρώνες του, που είναι τα βασικά λειτουργικά κύτταρα του εγκεφάλου. Επίσης άλλοι νευρώνες υφίστανται βλάβες.

Ο εγκέφαλος για να αντεπεξέλθει στις απώλειες αυτές, δημιουργεί νέες συνδέσεις που ονομάζονται συνάψεις, μεταξύ των υγιών νευρώνων. Επίσης δημιουργούνται νέες και αυξάνονται οι προεκτάσεις των κυττάρων αυτών, οι νευράξονες και οι δενδρίτες, για να αντιμετωπισθεί η νέα κατάσταση.
Οι νεφροί
Οι νεφροί χάνουν σταδιακά την ιδιότητα που έχουν να καθαρίζουν το αίμα από ουσίες που πρέπει να αποβληθούν.
Επίσης η ουροδόχος κύστη χάνει από την αποτελεσματικότητα και χωρητικότητά της. Εμφανίζεται επίσης ακράτεια ούρων η οποία εκδηλώνεται λόγω ατροφίας των ιστών. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπισθεί με τη σωματική εξάσκηση και τη προσαρμογή του τρόπου ζωής.
Το λίπος του σώματος
Η αύξηση της ηλικίας δεν προκαλεί μείωση του σωματικού λίπους. Γίνεται όμως μια αναδιανομή της τοποθέτησης και αποθήκευσής του. Μετακινείται από τα επιφανειακά στρώματα, από κάτω από το δέρμα προς τα βαθύτερα μέρη.
Στους άνδρες το λίπος μαζεύεται στην κοιλιακή χώρα. Στις γυναίκες αποθηκεύεται στους γοφούς και στους μηρούς.
Μυϊκό σύστημα
Η έλλειψη σωματικής εξάσκησης προκαλεί απώλεια μυϊκής μάζας.
Από την ηλικία των 30 ετών μέχρι την ηλικία των 70 ετών, η απώλεια μυϊκής μάζας λόγω απουσίας σωματικής εξάσκησης, ανέρχεται στο 23% για τους άνδρες και στο 22% για τις γυναίκες.
Η τακτική σωματική εξάσκηση προλαμβάνει την απώλεια αυτή.
Όραση
Τα προβλήματα της όρασης λόγω δυσκολιών στην εστίαση σε μικρές αποστάσεις (πρεσβυωπία) μπορεί να αρχίσουν ήδη από την ηλικία των 40 ετών.
Η ικανότητα διάκρισης μικρών λεπτών διαφορών αρχίζει να εξασθενεί από την ηλικία των 70 ετών.
Από την ηλικία των 50 ετών αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης θαμπώματος της όρασης. Επίσης από την ηλικία αυτή δημιουργείται μεγαλύτερη δυσκολία στο να βλέπει κάποιος καλά με χαμηλό φωτισμό και υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία αναγνώρισης κινούμενων αντικειμένων.
Ακοή
Με την αύξηση της ηλικίας γίνεται δυσκολότερο να ακούσει κάποιος τις ψηλές συχνότητες. Η απώλεια της ακοής γίνεται γρηγορότερα στους άνδρες παρά στις γυναίκες.
Προσωπικότητα
Μετά από την ηλικία των 30 ετών η προσωπικότητα πλέον σταθεροποιείται. Εάν σημειωθούν ξαφνικές σημαντικές αλλαγές στην προσωπικότητα, αυτό μπορεί να συνδυάζεται με την προοδευτική εξέλιξη κάποια υποκείμενης νόσου.
 www.medlook.net