Κυριακή, Δεκεμβρίου 8

Πολυμετωπική η αντίδραση της Αθήνας

Πολυμετωπική η αντίδραση της Αθήνας
zougla.gr/
Με μία σειρά διπλωματικών κινήσεων η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πετύχει την ακύρωση της συμφωνίας Τουρκίας  - Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορά τους και να επιτύχει την καταδίκη διεθνών οργανισμών ώστε να απομονώσει την Άγκυρα με το επιχείρημα ότι η εν λόγω συμφωνία δεν παράγει έννομα αποτελέσματα..

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων η πρώτη κίνηση
Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην ημερήσια διάταξη αναμένεται να βρεθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και ειδικότερα, η υπογραφή του Μνημονίου μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο κ. Δένδιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 χαρακτήρισε κενή περιεχομένου τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και υποστήριξε ότι η αφρικανική χώρα εκβιάστηκε από την Άγκυρα για να την υπογράψει. Η Ελλάδα θα ετοιμάσει σχετικό διάβημα και θα πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, τόνισε ο κ. Δένδιας.
Τι επιδιώκει η Αθήνα με τη συνάντηση του προέδρου της βουλής της Λιβύης με τον Τασούλα
Θα ακολουθήσει την Τετάρτη η συνάντηση στην Αθήνα του προέδρου της Βουλής της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουάιντερ με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κώστα Τασούλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο άρθρο 8 της Πολιτικής Συμφωνίας για τη διακυβέρνηση της Λιβύης προβλέπεται ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον πρωθυπουργό αλ Σαράζ έχει το δικαίωμα να συνάπτει διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες υπό τον όρο ότι έχει λάβει την σύμφωνη γνώμη του λιβυκού κοινοβουλίου!

Το άρθρο αυτό δημιουργεί βάσιμες προϋποθέσεις για ακύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Αυτό γιατί περίπτωση που η παράταξη του στρατηγού Χαφτάρ επικρατήσει των αντιπάλων της και καταφέρει να ελέγξει το σύνολο της επικράτειας της Λιβύης θα μπορέσει να ακυρώσει τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία, επικαλούμενος το γεγονός ότι το λιβυκό κοινοβούλιο δεν την έχει υπερψηφίσει.
Στην Σύνοδο Κορυφής θα φέρει το θέμα ο Πρωθυπουργός
Το τρίτο μέτωπο των διπλωματικών κινήσεων θα είναι η συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και Παρασκευή όπου όπως έχει ανακοινώσει θα θέσει το θέμα στους Ευρωπαίους ομολόγους του.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να συμπεριληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων μια διατύπωση παρόμοια με αυτή που εξέδωσε ο Ισπανός νέος Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Γιοσέπ Μπορέλ την περασμένη εβδομάδα.

Στη γραπτή δήλωσή ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου.  Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., όπως τονίστηκε επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, και πιο πρόσφατα τον Ιούνιο του 2019»

«Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρείται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η αρχή των καλών γειτονικών σχέσεων και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται από τα νησιά τους. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια» κατέληξε η ανακοίνωση του κ. Μπορέλ.