Κυριακή, Δεκεμβρίου 8

Ξοφλημένο κράτος η Ελλάδα;--Επιθανάτιος ρόγχος στο Χρηματιστήριο;

Ραγδαιες γεωπολιτικες εξελιξεις

Ξοφλημένο κράτος η Ελλάδα μια και ζούμε στην εποχή των ηγετών με πυγμή και τόλμη. Δυστυχώς ο Τραμπ παίρνει το μέρος του Ερντογάν ο οποίος προσέβαλε σε παγκόσμια θέα τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν. Το μέρος του Ερντογάν πήρε έμμεσα και η Μέρκελ η οποία σχολίασε επικριτικά τις δηλώσεις Μακρόν για το ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να δεχθεί θανάσιμο πλήγμα από το γεγονός ότι η γερμανική και ρωσική Thomas Cook περνάνε σε τουρκικά χέρια.
Σε λίγες ώρες ο Ελληνας πρωθυπουργός αδύναμος εκ των πραγμάτων ετοιμάζεται να συναντηθεί με τον Ερντογάν σε μία συνάντηση η έκβαση της οποίας θα επιταχύνει τα δεινά σε βάρος της Ελλάδας.
Οταν διατηρείς ακόμη το Μνημείο πεσόντων της ΕΡΤ και όταν δαπανάς 2.6 δις ευρώ για τους χρεοκοπημένους δημόσιους οργανισμούς επειδή διστάζεις να αντιμετωπίσεις τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ πως θα αντιμετωπίσεις τον Ερντογάν;
Το ελληνικό κράτος και ο ελληνικός λαός δεν έχουν καμμία τύχη.
Το πήραν χαμπάρι και οι επενδυτές στο αστείο εγχώριο χρηματιστήριο και πέφτει άγριο ξύλο.
Επίθεση κατά του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε ο ομόλογός του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από το Λονδίνο, όπου οι δύο άνδρες βρίσκονται για τη σύνοδο των ηγετών των 29 χωρών – μελών του NATO.
Ο Τραμπ χαρακτήρισε πολύ προσβλητικό και ασεβές το σχόλιο του επικεφαλής του γαλλικού κράτους περί “εγκεφαλικά νεκρού” NATO, που έγινε προ ημερών.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό The Economist, o Μακρόν είχε κάνει λόγο για “εγκεφαλικό θάνατο” του NATO, προειδοποιώντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν πλέον να βασίζονται, όπως παλαιότερα, στις ΗΠΑ.
“Πολύ, πολύ άσχημο για 28 χώρες” και “πολύ προσβλητικό”, είπε ο Τραμπ για το σχόλιο Μακρόν.
“Δεν μπορείς να γυρνάς και να λες τέτοια πράγματα για το NATO”, πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα στην οικονομική συνεισφορά της Γερμανίας στο NATO, την οποία εδώ και χρόνια ο Τραμπ επικρίνει ως ελλειμματική.
“Δεν είναι δίκαιο να μας εκμεταλλεύονται στο ζήτημα του NATO,” είπε ο Τραμπ. “Αγαπώ τη Γερμανία, την αγαπάω αυτή τη χώρα. Ωστόσο εκπροσωπώ τις ΗΠΑ. Μπορεί να μην τους αρέσω επειδή ακριβώς τις εκπροσωπώ ισχυρά”.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν το μπλοκ δεν “συμμαζευτεί” σε ό,τι αφορά το εμπόριο και το ΝΑΤΟ.

“Η ΕΕ αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ με πολύ πολύ άδικο τρόπο στο θέμα του εμπορίου”, κατήγγειλε ο Τραμπ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά το πέρας της συνάντησής τους στο Λονδίνο.
“Δεν είναι σωστό να μας εκμεταλλεύονται στο ΝΑΤΟ και να μας εκμεταλλεύονται στο εμπόριο, και αυτό ακριβώς συμβαίνει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβαίνει αυτό”, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
“Συζητάμε με την ΕΕ για το θέμα του εμπορίου και θα πρέπει να συμμαζευτεί, διαφορετικά τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα”, πρόσθεσε.
Όσον αφορά την πιθανή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, και αναφερόμενος στις επικείμενες βρετανικές εκλογές, ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε: “Δεν θέλω να εμπλακώ σε αυτές και να περιπλέξω την κατάσταση”.



Πρόσθεσε ωστόσο ότι συμπαθεί τον Τζόνσον και θεωρεί ότι κάνει “καλά τη δουλειά του”.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε επίσης τη στήριξή του στο Brexit και υπογράμμισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) του Ην. Βασιλείου δεν θα περιλαμβάνεται στις συζητήσεις για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Λονδίνου.
“Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό και δεν θέλουμε να έχουμε. Ακόμη κι αν μας το προσφέρετε (το NHS) σε ασημένιο δίσκο, δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με αυτό”, τόνισε ο Τραμπ.


Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Τουρκίας απέρριψε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της συμφωνίας για την χάραξη θαλασσίων συνόρων, την οποία συνομολόγησε με την Λιβύη και η οποία επιτρέπει στην Άγκυρα θα εγκαθιδρύσει δικαιώματα επί τεραστίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η εν λόγω συμφωνία υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

“Εάν το θέμα τεθεί στην ατζέντα, θα τους πούμε ότι αυτό που έκαναν η Λιβύη και η Τουρκία απορρέει από κυριαρχικά τους δικαιώματα και δεν θα τα συζητήσουμε μαζί τους”, προειδοποίησε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα ζητήσει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ για το θέμα.
“Η Ελλάδα μπορεί να λάβει μέτρα, εμείς επίσης έχουν το δικαίωμα να λάβουμε. Θα κάνουμε ό, τι είναι αναγκαίο”, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ελλάδα, αλλά επίσης από την Αίγυπτο και την κυπριακή κυβέρνηση, για την αποτυχία της τουρκο-λιβυκής θαλάσσιας συμφωνίας “δεν θα έχουν καμία συνέπεια, διότι έχουμε συνομολογήσει γραπτή συμφωνία με την Λιβύη”.

https://kourdistoportocali.com/news-desk/xoflimeno-kratos-i-ellada