Παρασκευή, Δεκεμβρίου 6

Μυστικά για διατήρηση και ενίσχυση της μνήμης σας

Μυστικά για διατήρηση και ενίσχυση της μνήμης σας
Image by Gerd Altmann from Pixabay Μυστικά για διατήρηση και ενίσχυση της μνήμης σας
Μυστικά για διατήρηση και ενίσχυση της μνήμης σας
Η καλή μνήμη απαραίτητο στοιχείο στην καθημερινότητά μας. Με αυτή δουλεύουμε, κινούμαστε, ζούμε.
Ζούμε σε δύσκολους καιρούς για τη μνήμη μας. Βομβαρδιζόμαστε με πληροφορίες από παντού 24 ώρες το 24ωρο μέσα από κινητά και tablets, ενώ η χρήση της τεχνολογίας, μας λύνει μεν τα χέρια αλλά δεν μας βοηθά καθόλου να συγκεντρωθούμε
ή να «ακονίσουμε» τη μνήμη μας.
Πολλές φορές, η μνήμη μας μπορεί να εξασθενήσει είτε επειδή είμαστε απλώς κουρασμένοι είτε από κάποια ασθένεια. Αυτό βέβαια είναι συνηθέστερο στους μεγαλύτερους ανθρώπους.
Ξεχνάμε για ποιο λόγο μπήκαμε στο διπλανό δωμάτιο, επιστρέφουμε σπίτι βιαστικά γιατί νομίζουμε ότι δεν κλείσαμε το θερμοσίφωνα και δεν θυμόμαστε τον τίτλο της ταινίας που είδαμε χθες.
Γιατί ξεχνάμε όμως; Άλλοι υποστηρίζουν ότι φταίνε τα γονίδια και άλλοι η ηλικία.
Τι θα λέγατε αν υπήρχε κάτι που μπορεί να σας βελτιώσει τη μνήμη; Yπάρχουν 30 τρόποι που μπορείτε να το καταφέρετε και να σας βοηθήσουν να θυμάστε καλύτερα και να απομνημονεύσετε ευκολότερα ό,τι θέλετε!
Διαπιστώνετε ότι δεν μπορείτε να θυμηθείτε ορισμένα ονόματα καθώς μεγαλώνετε; Ισως – όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη – αυτό να οφείλεται στο ότι γνωρίζετε πάρα πολλά ή ότι ο τρόπος ζωής σας έχει μπλοκάρει το μυαλό σας. Ειδικοί επιστήμονες σάς δίνουν λοιπόν 10 συμβουλές για να κρατήσετε τον εγκέφαλό σας σε μεγάλη φόρμα.
1. Να περπατάτε πολύ. «Επιστημονικές εργασίες, ξένες και ελληνικές, τόσο σε πειραματόζωα όσο και ανθρώπους, δείχνουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να τονώστε τη μνήμη σας είναι το περπάτημα και γενικά η σωματική άσκηση», τονίζει η καθηγήτρια Νευρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μάγδα Τσολάκη.«Τα πειραματόζωα που ήταν σε συνεχή κίνηση μέσα στα κλουβιά τους, παίζοντας με έναν κύλινδρο ή έναν τροχό ή κυνηγώντας έναν σωλήνα που είχε στην άκρη του φαγητό, είχαν λιγότερες εκφυλιστικές αλλοιώσεις στον εγκέφαλό τους – δηλαδή, λιγότερες αμυλοειδικές πλάκες, αυτές που πρωτοπεριέγραψε ο Αλτσχάιμερ».
Οι μελέτες δείχνουν ότι εάν περπατάτε 30-60 λεπτά την ημέρα, μπορείτε να προφυλάξετε έως και κατά 73% τη μνήμη σας. Εάν δεν έχετε τόσο χρόνο, μπορείτε να κάνετε 3-6 δεκάλεπτους περιπάτους μέσα στην ημέρα.
2. Να τρώτε μεσογειακά. Η μεσογειακή διατροφή, με ψάρι, πολλά λαχανικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά, λάδι και λίγο κρασί, περιέχει όλα τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που προστατεύουν τον εγκέφαλο και είναι φιλική προς τη μνήμη σας. «Το ψάρι περιέχει τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που χρησιμοποιούν οι μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων, εσωτερικά και εξωτερικά», εξηγεί η κ. Τσολάκη.
Ο καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ Νίκος Σκαρμέας απέδειξε με μελέτη του ότι όσο περισσότερο ακολουθεί κάποιος τη μεσογειακή διατροφή τόσο περισσότερο προφυλάσσει τη μνήμη του. Η ελάττωση του κινδύνου για διαταραχές μνήμης φτάνει στους οπαδούς της μεσογειακής διατροφής έως και 28%.
«Σε έρευνα που πραγματοποίησε το τμήμα μας σε 149 μοναχούς που δεν έτρωγαν κρέας, έτρωγαν τις μισές μέρες του χρόνου ψάρι και καθημερινά λίγο λάδι και δημητριακά, διαπιστώσαμε ότι παρουσίαζαν άνοια σε ποσοστό 9% στις ηλικίες άνω των 80 ετών», λέει η κ. Τσολάκη. «Τους συγκρίναμε με 380 κατοίκους της Πυλαίας Θεσσαλονίκης και διαπιστώσαμε ότι παρουσίαζαν και αυτοί άνοια σε ποσοστό 9%, αλλά πολύ νωρίτερα – σε ηλικία 70 ετών».
3. Να διαβάζετε. «Το διάβασμα ενός καλού βιβλίου, το σκάκι, το τάβλι, αλλά και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μνήμης, γυμνάζουν τη μνήμη», συνιστά η κ. Τσολάκη. «Βρήκαμε μάλιστα ότι τα παιχνίδια αυτά σε κομπιούτερ, για τα οποία υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση, έχουν καλύτερα αποτελέσματα στις ήπιες νοητικές διαταραχές από άλλους τρόπους άσκησης της μνήμης».
Συνιστάται να ασχολείται κανείς μία ώρα την ημέρα με διανοητικές ασκήσεις.
4. Να καταπολεμήσετε την κατάθλιψη. «Να προσπαθείτε να περνάτε καλά με την οικογένεια και τους φίλους σας, ακόμα και στην εργασία σας», συμβουλεύει η κ. Τσολάκη. «Η κατάθλιψη και το άγχος επηρεάζουν τους νευροτροφικούς παράγοντες του εγκεφάλου, οι οποίοι, εάν ελαττωθούν, δεν τροφοδοτούν τους νευρώνες του εγκεφάλου και έτσι αυτοί πεθαίνουν».
Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι σε αυτήν τη διαδικασία. «Πρόσφατη μελέτη που κάναμε σε 1.270 ηλικιωμένους, έδειξε ότι το 80% από αυτούς είχε παρουσιάσει άνοια ύστερα από μια μεγάλη στενοχώρια», σημειώνει η καθηγήτρια. «Γι’ αυτό, πρέπει να τους προετοιμάζουμε κατάλληλα, να τους συμπαραστεκόμαστε και να τους υποστηρίζουμε. Εάν υπάρχει κατάθλιψη, ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο να μην καταρρεύσει».
5. Ρυθμίστε χρόνιες παθησείς. Οι επιστήμονες της Κλινικής Μάγιο στις ΗΠΑ επισημαίνουν ότι όσο καλύτερα ρυθμίσετε τις τυχόν χρόνιες παθήσεις σας (όπως η υπέρταση, ο διαβήτης ή η παχυσαρκία) τόσο καλύτερη μνήμη θα έχετε. Ο,τι προκαλεί αθηρωμάτωση στον οργανισμό, φέρνει και μειωμένη αιμάτωση στον εγκέφαλο. Επίσης, εάν έχετε πρόβλημα με τη μνήμη σας, συζητήστε με τον γιατρό σας για τα τυχόν φάρμακα που παίρνετε (ορισμένα επιδρούν στη μνήμη). Ισως χρειάζεται ακόμα να ελέγξετε τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας αδένα – ορισμένες διαταραχές του βλάπτουν τη μνήμη.
6. Συγκεντρωθείτε. Περιορίστε τους περισπασμούς της σκέψης σας και μην προσπαθείτε να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, συμβουλεύουν οι επιστήμονες της Κλινικής Μάγιο. Εάν εστιάσετε την προσοχή σας σε αυτό που θέλετε να θυμάστε, έχετε περισσότερες πιθανότητες να το ανακαλέσετε σωστά αργότερα.
7. Οργανωθείτε. Να κάνετε λίστες για τις εργασίες που έχετε να κάνετε και να αφαιρείτε από αυτές ό,τι έχετε ολοκληρώσει. Να γράφετε σε ένα ημερολόγιο ή σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή τα ραντεβού σας, τις υποχρεώσεις σας και τα γεγονότα που θέλετε να θυμηθείτε. Να αφήνετε πάντα σε ένα συγκεκριμένο μέρος τα κλειδιά, το πορτοφόλι σας και άλλα σημαντικά πράγματα.
8. Επιστρατεύστε τις αισθήσεις σας. Εάν, λ.χ., αφήσετε κάπου τα κλειδιά ή τα λεφτά σας, κοιτάξτε γύρω το περιβάλλον, ώστε μετά να ανακαλέσετε όλη την εικόνα και να θυμηθείτε πού αφήσατε τα πράγματά σας. Μπορεί να βοηθήσει επίσης εάν συνδέσετε αυτό που θέλετε να θυμηθείτε αργότερα με ένα αγαπημένο σας τραγούδι ή κάτι πολύ οικείο σε εσάς.
9. Να επαναλαμβάνετε τις πληροφορίες. Εάν θέλετε να θυμηθείτε οπωσδήποτε κάποιες πληροφορίες αργότερα, βεβαιωθείτε ότι τις έχετε επαναλάβει ή ανακαλέσει στη μνήμη σας τουλάχιστον 5 φορές. Εάν, λ.χ., μελετάτε για εξετάσεις, να επαναλαμβάνετε ό,τι έχετε διαβάσει αμέσως μετά, ύστερα από 24 ώρες, μία εβδομάδα μετά και ύστερα από έναν μήνα.
10. Να τεστάετε τη μνημη σας. Τέλος, όπως συνιστά ο οκτώ φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στη μνήμη Ντόμινικ Ο’Μπράιαν, να τεστάρετε συχνά τη μνήμη σας. Ζητήστε από έναν φίλο να σας δείξει μια εικόνα με δέκα αντικείμενα και μετά να την κρύψει. Εάν μπορείτε να θυμηθείτε μόνο τρία έως τέσσερα αντικείμενα μέσα σε δύο λεπτά, θα πρέπει να βρείτε τρόπους να βελτιώσετε τη μνήμη σας. Εάν μπορέστε να θυμηθείτε εννέα ή δέκα αντικείμενα, η μνήμη σας πηγαίνει καλά. Στην περίπτωση αυτή, εξετάστε τη μνήμη σας με έναν πίνακα με είκοσι ή τριάντα αντικείμενα – υπάρχει πάντα περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης…
1. H βιταμίνη Ε, θα κρατήσει τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση.
2. H βιταμίνη Β12, η οποία βρίσκεται σε πολλές τροφές (κρέας, ψάρι, γάλα), είναι είναι αναγκαία για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Η κατανάλωση βιταμινών Β12, μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει το κρέας, τα ψάρια, το γάλα και τα δημητριακά που εμπλουτισμένα με τη βιταμίνη, μπορεί να ενισχύσει την προστασία του εγκεφάλου.
3. Συνδέστε τη μνήμη με το γνώριμο περιβάλλον σας. Θυμόμαστε καλύτερα τις νέες πληροφορίες, όταν τις συνδέουμε με κάτι που γνωρίζουμε ήδη. Προτού αρχίσετε να «απορροφάτε» νέες πληροφορίες, ενεργοποιήστε τις γνώσεις που κατέχετε ήδη και συνδέστε τες με το αντικείμενο που σας απασχολεί.
4. Σφίξτε τη γροθιά σας! Κι όμως ένα πολύ απλό τεστ που διεξήγαγαν στο Πανεπιστήμιο Montclair, στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, έδειξε ότι οι άνθρωποι που έσφιγγαν τα χέρια τους σε γροθιές για ένα λεπτό, βελτίωναν την άμεση ικανότητα της μνήμης τους. Γενικότερα στις παλάμες μας και στα δάχτυλά μας καταλήγουν πολλά νεύρα τα οποία σχετίζονται ιδιαιτέρως με τον εγκέφαλο και τις λειτουργίες του. Οι έρευνες αποδεικνύουν όλο και περισσότερο τα οφέλη της εκγύμνασης των άκρων των χεριών μας για τον εγκέφαλό μας και τις λειτουργίες του.
5. Μάθετε κάτι πριν πέσετε για ύπνο
6. Πιείτε λίγο κόκκινο κρασί κατά τη διάρκεια της ημέρας
7. Κοιτάξτε χαρούμενες φωτογραφίες από γάτες και κουτάβια. Οι εικόνες αυτές βοηθούν τον εγκέφαλο να συγκεντρωθεί γιατί νιώθετε χαρά και ηρεμία.
8. Πιείτε περισσότερο γάλα για να βελτιώσετε τη μνήμη σας
9. Γυμναστείτε. Η τακτική αερόβια άσκηση διευρύνει τον ιππόκαμπο (πρόκειται για περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη και τη μάθηση). Οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και 40 λεπτά με τα πόδια κάθε μέρα θα επηρεάσουν τη συνολική υγεία του εγκεφάλου σας.
10. Ανοιγοκλείστε τα μάτια σας γιατί βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση
11. Μην πιείτε αλκοόλ πριν πέσετε για ύπνο. Η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με την απώλεια μνήμης, κυρίως στους άνδρες. Οι μεσήλικες που καταναλώνουν πάνω από 2,5 ποτήρια αλκοόλ την ημέρα εκδηλώνουν τα πρώτα σημάδια απώλειας μνήμης και νοητικής κατάπτωσης περίπου έξι χρόνια νωρίτερα από τους άνδρες που δεν πίνουν.
12. Πείτε δυνατά ό,τι σκέφτεστε
13. Για να θυμάστε έναν αριθμό τηλεφώνου καλύτερα, μην τον απομνημονεύσετε ολόκληρο. «Σπάστε» το σε κομμάτια.
14. Περιορίστε ή κόψτε το κάπνισμα
15. …Και το χασίς. Τα ναρκωτικά βλάπτουν τον εγκέφαλο και μειώνουν τις πνευματικές δυνατότητες
16. Συνδέστε 2 πράγματα μαζί. Αν για παράδειγμα ξεχνάτε να πάρετε το χάπι σας, πείτε ότι θα το παίρνετε μαζί με τον καφέ σας το πρωί.
17. Χρησιμοποιήστε εικόνες για να θυμάστε κάτι.
18. Πιείτε πράσινο τσάι
19. Κάντε την πληροφορία να σημαίνει κάτι για εσάς. Επικεντρωθείτε στα βασικά και όχι στις λεπτομέρειες.
20. Μεσογειακή διατροφή, συνδέεται κυρίως με καλύτερη μνήμη, αλλά επίσης με βελτίωση στην προσοχή, στη γλωσσική ικανότητα κ.α. Όσοι επιμένουν…μεσογειακά, επιβραδύνουν γενικότερα την έκπτωση των νοητικών και μνημονικών λειτουργιών τους.
21. Προσοχή στις μερίδες σας. Μην τρώτε πολύ
22. Μάθετε μια ξένη γλώσσα γιατί κάνουν καλό στη μνήμη. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι οι δίγλωσσοι άνθρωποι που περνούν της ζωή τους μιλώντας δυο γλώσσες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να διατηρούν στις μεγαλύτερες ηλικίες την επάρκεια μνήμης.
23. Απολαύστε τη φύση
24. Φάτε λίγο σοκολατα
25. Κοιμηθείτε παραπάνω. Όταν δεν κοιμάστε, είναι σχεδόν αδύνατο να συγκεντρωθείτε την επόμενη μέρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι χρειάζονται τουλάχιστο 6 ώρες ύπνου για να μπορεί η μνήμη να αποδίδει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της.
26. Οπτικοποιήστε αυτό που θέλετε να θυμάστε. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι οπτικοί τύποι, που σημαίνει ότι μαθαίνουν καλύτερα διαβάζοντας, βλέποντας ή γράφοντας αυτό που πρέπει να θυμούνται.
27. Ασχοληθείτε με ένα χόμπι
28. Γραφτείτε σε σχολή χορού και μάθετε σάλσα
29. Κάντε ταξίδια. Οι εκδρομές και τα ταξίδια είναι μια καλή ευκαιρία να αναζωογονηθούμε και να χαλαρώσουμε. Είναι, επίσης, πηγή νέων ερεθισμάτων, εικόνων, ήχων, γεύσεων και μυρωδιών.
30. Βάψτε τους τοίχους σας κόκκινο χρώμα ή μπλε. 
www.pronews.gr
www.bovary.gr