Δευτέρα, Δεκεμβρίου 2

Η αφή μπορεί να παράγει λεπτομερείς αναμνήσεις

Η αφή μπορεί να παράγει λεπτομερείς αναμνήσεις
Ζήσης Ψάλλας
Η εξερεύνηση αντικειμένων μέσω της αφής μπορεί να δημιουργήσει ανθεκτικές αναμνήσεις για τα αντικείμενα αυτά, ακόμη και όταν δεν σκοπεύουμε να απομνημονεύσουμε τις λεπτομέρειες ενός αντικειμένου, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Psychological Science.

Σε ένα πείραμα, οι συμμετέχοντες κάλυψαν τα μάτια τους καθώς εξέτασαν 168 καθημερινά αντικείμενα, όπως ένα στυλό, για 10 δευτερόλεπτα το καθένα. Οι ερευνητές δήλωσαν στους συμμετέχοντες ότι θα εξεταστούν αργότερα στα αντικείμενα, οπότε θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην υφή, το σχήμα και το βάρος κάθε αντικειμένου. Οι συμμετέχοντες, με δεμένα με τα μάτια τους, ολοκλήρωσαν μια απτική δοκιμή μνήμης για τα μισά αντικείμενα αμέσως μετά την εξερεύνησή τους. Κράτησαν κάθε αντικείμενο που είχαν εξερευνήσει και επίσης ένα παρόμοιο καινούργιο που διέφερε σε λεπτομέρειες με σκοπό να δείξουν ποιο αντικείμενο είχαν προηγουμένως διερευνήσει. Πραγματοποίησαν την ίδια δοκιμή με το άλλο μισό των αντικειμένων μια εβδομάδα αργότερα.
Οι συμμετέχοντες έδειξαν σχεδόν τέλεια ανάκληση στη δοκιμή που ακολούθησε την περίοδο εξερεύνησης, εντοπίζοντας σωστά το αντικείμενο που είχαν εξερευνήσει στο 94% των περιπτώσεων. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι συμμετέχοντες επέδειξαν ισχυρή μνήμη για τα αρχικά αντικείμενα μια εβδομάδα αργότερα με ακρίβεια 84%.

Αλλά θα εξακολουθούσαν να θυμούνται τα αντικείμενα τόσο καλά αν δεν τα απομνημόνευαν σκόπιμα; Και θα μπορούσαν τα αντικείμενα που διερευνήθηκαν με την αφή να αναγνωριστούν μέσω μιας διαφορετικής αισθητήριας μεθόδου;
Σε ένα δεύτερο πείραμα, μια νέα ομάδα συμμετεχόντων διερεύνησε τα ίδια 168 αντικείμενα χωρίς να ξέρει ότι θα εξεταστεί. Αντ' αυτού, οι πειραματιστές είπαν ότι ερευνούσαν αισθητικές κρίσεις και ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την ευχάριστη κατάσταση κάθε αντικειμένου με βάση την υφή, το σχήμα και το βάρος.
Οι συμμετέχοντες επέστρεψαν μια εβδομάδα αργότερα για μια εξέταση μνήμης-έκπληξη, ολοκληρώνοντας μια εργασία αναγνώρισης με κλειστά μάτια και μόνο με το άγγιγμα, για τα μισά αντικείμενα. Για τα άλλα μισά ολοκλήρωσαν μια εργασία οπτικής αναγνώρισης, στην οποία είδαν το αρχικό αντικείμενο και ένα παρόμοιο αντικείμενο τοποθετημένο σε ένα τραπέζι, δείχνοντας ποιο προηγουμένως διερεύνησαν.
Και πάλι, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες θυμούνται τα αντικείμενα με μεγάλη ακρίβεια. Στο τεστ με τα δεμένα μάτια, οι συμμετέχοντες απάντησαν σωστά στο 79% των περιπτώσεων. Στην οπτική δοκιμή, οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν το σωστό αντικείμενο στο 73% των περιπτώσεων..zougla.gr