Δευτέρα, Δεκεμβρίου 16

Ο Βόρειος Πόλος μετατοπίζεται τάχιστα και τρελαίνει την πυξίδα της Γης

Με τρελούς ρυθμούς φαίνεται πως κινείται ο Βόρειος Πόλος της Γης καθώς περνά από την περιοχή της Αρκτικής με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων τον χρόνο.
Όλο και πιο γρήγορα φαίνεται πως κινείται ο Βόρειος μαγνητικός πόλος της Γης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες στα χέρια τους τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τους Financial Times.

«Η κίνηση από τη δεκαετία του 1990 έχει γίνει πια ταχύτερη από κάθε άλλη φορά εδώ και τουλάχιστον τέσσερις αιώνες, χωρίς πραγματικά να ξέρουμε πολλά πράγματα για τις αλλαγές στον πυρήνα της Γης, που προκαλούν αυτή την κίνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ιστότοπο ο γεωφυσικός και ειδικός στο γεωμαγνητισμό δρ Σιάραν Μπέγκαν της Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας.
Να σημειωθεί πως ο μαγνητικός Βόρειος Πόλος διαφέρει από τον γεωγραφικό Βόρειο Πόλο και η επιτάχυνσή του είναι ορατή και στην αναθεωρημένη έκδοση του Παγκόσμιου Μαγνητικού Μοντέλου που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγες μέρες από τη Βρετανική Γεωλογική Υπηρεσία και τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης των ΗΠΑ.
Από τον 16ο αιώνα μέχρι τα τέλη του 1990, ο μαγνητικός βόρειος πόλος είχε μια σχετικά σταθερή πορεία και κινούνταν αργά γύρω από την περιοχή του αρκτικού Καναδά.
Αργότερα όμως άρχισε να επιταχύνει και ξεκίνησε μια πορεία προς το βόρειο γεωγραφικό πόλο ενώ τα τελευταία χρόνια κατευθύνεται όλο και πιο γρήγορα προς τη Σιβηρία.
Το 2019, μάλιστα πέρασε σε απόσταση 390 χιλιομέτρων από τον βόρειο γεωγραφικό πόλο και για πρώτη φορά διέσχισε τον μεσημβρινό του Γκρίνουιτς.
Στο νέο παγκόσμιο Μαγνητικό Μοντέλο φαίνεται επίσης ότι το γήινο μαγνητικό πεδίο εξασθενεί κατά περίπου 5% κάθε αιώνα κάτι που μπορεί να φέρει αναστροφή του πεδίου και ο βόρειος μαγνητικός πόλος να έρθει στη θέση του νότιου και αντίστροφα, κάτι που έχει ξαναγίνει αρκετές φορές στο παρελθόν.
Την τελευταία φορά αυτό έγινε πριν περίπου 780.000 χρόνια, και καθώς οι αναστροφές συμβαίνουν κατά μέσο όρο κάθε περίπου 500.000 χρόνια, η νέα αναστροφή φαίνεται να έχει καθυστερήσει.
Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν είναι γνωστό ποιες επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν αλλά καθώς το μαγνητικό πεδίο προστατεύει τη Γη από την ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι πιθανό να επηρεαστεί.
Πάντως, σύμφωνα με το ίδιο μέσο, λίγοι γεωφυσικοί θεωρούν πως μπορεί να συμβεί μια τέτοια αναστροφή μέσα στους επόμενους λίγους αιώνες.
sputniknews.gr
https://www.triklopodia.gr/%ce%bf-%ce%b2%cf%8c%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%af%ce%b6%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%ac%cf%87%ce%b9%cf%83%cf%84/