Πέμπτη, Δεκεμβρίου 5

Στο δικαστήριο της Χάγης προσφεύγει η Κύπρος

Η Κύπρος προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ως ένα από τα μέτρα κατά των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας σε βάρος της χώρας. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε σχετικά την Τετάρτη το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ το πρωί της Πέμπτης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στον χώρο διεξαγωγής του Ενεργειακού
Συμποσίου, είπε ότι «(προσβλέπουμε) στην προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο όπλο, κάθε διεθνές φόρουμ, κάθε διεθνή οργανισμό, προκειμένου να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης αυτόν τον στόχο έχει. Βεβαίως, υπάρχουν και ενδεχόμενα να προκύψουν δυσκολίες».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σε μια τέτοια προσφυγή πρέπει να υπάρχει και η συγκατάθεση των δύο μερών, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «υπάρχει μια διαδικασία διά της οποίας γνωστοποιείται η πρόθεση μιας χώρας να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης. Προχωρήσαμε στην επίδοση σχετικής ειδοποίησης προς την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, δεν έγινε αποδεκτή, εστάλη διά άλλου μέσου. Υπάρχει απόδειξη ότι παρελήφθη και αυτό δίνει το δικαίωμα της προσφυγής».

Το Εθνικό Συμβούλιο
Κατά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η πολιτική ηγεσία πέραν των εξελίξεων στο Κυπριακό ενημερώθηκε και για ενέργειες στις οποίες προβαίνει η κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Τουρκίας.
Στη διάρκεια της συζήτησης, όπου το κεφάλαιο Τουρκία - Ερντογάν κυριάρχησαν, υπήρξε πρόταση από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη. Αυτό ήταν περίπου το μήνυμα που έλαβε ο Μαρίνος Σιζόπουλος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την τελευταία τους συνάντηση στην Αθήνα.  Όπως αναφέρουν πληροφορίες, παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε στην πολιτική ηγεσία πως ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες.
Οι κινήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε καταγγελίες που είχαν γίνει προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος και τον ενημέρωσε για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό που φαίνεται να βγαίνει από τη συνάντηση στο Λονδίνο και το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο την Αθήνα όσο και τη Λευκωσία είναι πως έχουν να κάνουν με έναν Τούρκο πρόεδρο ο οποίος είναι πλέον ανεξέλεγκτος.
Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς ηγέτες για τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία, έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα, επέλεξε να μην προβεί σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Ενδεχομένως γιατί δεν είχαν και πολλά να πουν για τα όσα άκουσαν. Όπως έγινε γνωστό, τα όσα τους ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ήδη λίγο ή πολύ γνωστά.
Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε την ειλικρινή βούληση αλλά και την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για άμεση επανέναρξη του διαλόγου στη βάση της επιδιωκόμενης λύσης που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, δήλωσε μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας.
Πηγή: philenews.com

 zougla.gr