Τετάρτη, Δεκεμβρίου 25

Eφορία: Ετοιμάζει αναδρομικούς φόρους και πρόστιμα σε 200.000 φορολογουμένους

xrimata-lefta-eforia-foroi-500
Συναγερμός έχει σημάνει στις εφορίες όλης της χώρας για τον εντοπισμό και την επιβολή φόρων ύστερα από διασταύρωση, για περίπου 200 χιλιάδων φορολογουμένους οι οποίοι δεν υπέβαλαν συμπληρωματική δήλωση στην εφορία για αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία έλαβαν το έτος 2013 και αφορούσαν προηγούμενα χρόνια.

Πρόκειται για ποσά ύψους λίγων εκατοντάδων ή έως και πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, κατά κύριο λόγο από μισθούς και συντάξεις, τα οποία επιστράφηκαν με βάση δικαστικές αποφάσεις από το Δημόσιο ή άλλους κρατικούς ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις σε δικαιούχους, στα χρόνια των μνημονίων -αλλά και όχι μόνον.
Τα ποσά αυτά τα οποία εισέπραξαν αλλά δεν δήλωσαν ποτέ στην εφορία, εντοπίστηκαν πριν από λίγες ημέρες, όταν για πρώτη φορά έγινε διασταύρωση βεβαιώσεων αναδρομικών αποδοχών, τις οποίες οι εργοδότες υποχρεώθηκαν να εκδίδουν από το 2013 και μετά. Μέχρι τότε δεν έστελναν προς έλεγχο πρόσθετη βεβαίωση αποδοχών πέραν της αρχικής, ούτε γινόταν φυσικά και διασταύρωση.
Από την πρώτη διασταύρωση όμως που “έτρεξε” φέτος, διαπιστώθηκε πως είτε από άγνοια είτε εκ προθέσεως, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι παρέλειψαν να συμπληρώσουν συμπληρωματική – τροποποιητική δήλωση στην εφορία το 2013, αλλά και μετά την σχετικἠ δήλωση που υπέβαλαν το 2014.
Μόλις προχθές όμως, μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα και ελάχιστες εργάσιμες ημέρες πριν εκπνεύσει το 2019 -και μαζί το δικαίωμα του δημοσίου να εκδώσει πράξεις επιβολής φόρου για τα εισοδήματα του 2013 λόγω παρελεύσεως της πενταετούς παραγραφής- εστάλη κατεπείγουσα εντολή από την ηγεσία της ΑΑΔΕ στις εφορίες να αναλάβουν αυτές, με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών που έχουν εντοπιστεί, να ελέγξουν τις δηλώσεις των συγκεκριμένων φορολογουμένων και να αλλάξουν την αρχική δήλωση που έχουν αυτοί, προσθέτοντας τα ποσά που αυτοί δεν δήλωσαν, ώστε αμέσως μετά να κάνουν νέα εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης και να εκδώσουν πρόσθετη πράξη προσδιορισμού φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2013, στους υπόχρεους που παρέλειψαν να πράξουν οι ίδιοι τα παραπάνω .
Συγκεκριμένα, βάσει της εντολής που εστάλη από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης, «πλήθος φορολογουμένων, αν και εισέπραξαν το έτος 2013 αναδρομικών μισθών και συντάξεων προηγούμενων ετών, δεν υπέβαλλαν τις σχετικές δηλώσεις ως όφειλαν, αφού ο φορολογούμενος υπέχει αυτοτελή και διακριτή υποχρέωση δήλωσης τους και τα εισοδήματα αυτά δεν περιελήφθησαν ούτε στη δήλωση του οικονομικού έτους 2014 ούτε σε κάποια τροποποιητική δήλωση».
Καθώς όμως απέμεναν πλέον λιγότερες από 10 εργάσιμες ημέρες για να εκπνεύσει το έτος και να παραγραφεί το δικαίωμα του δημοσίου να επιβάλλει φόρο στα εισοδήματα αυτά που δεν δηλώθηκαν με τις δηλώσεις του 2014 και επόμενων ετών, δόθηκε εντολή ιεράρχησης των ποσών: «λόγω του μεγάλου πλήθους των Α.Φ.Μ. που θα αποσταλούν και τη δυσκολία διαχείρισης τους μέχρι την καταληκτική προθεσμία τις 31/12/2019 , η εκκαθάριση θα πρέπει να ξεκινήσει από τα μεγαλύτερα ποσά που εισπράχθηκαν και δεν δηλώθηκαν» αναφέρει η εντολή της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης.
Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας των Εφοριακών ΠΟΕ ΔΟΥ η οποία καταλογίζει στην ηγεσία της ΑΑΔΕ ολιγωρία στην αξιοποίηση των στοιχείων και πρόθεση μετάθεσης των ευθυνών στους εφοριακούς υπαλλήλους για τον κίνδυνο να παραγραφεί μαζικά το δικαίωμα του δημοσίου να επιβάλει αναδρομικούς φόρους εκατοντάδων ή και πολλών χιλιάδων ευρώ σε φορολογούμενους που διαπιστωμένα έχουν παραλείψει να δηλώσουν εισοδήματα τα οποία έχει εντοπίσει ήδη η φορολογική διοίκηση .
Σύμφωνα με την πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στις δημόσιες οικονομικές επιχειρήσεις «είναι ανήθικο να στέλνεται την 18/12/2019 στις εφορίες όλης της χώρας έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης με την ένδειξη “ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΆ ΕΠΕΊΓΟΝ” με θέμα την έκδοση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού φόρου με βάση στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Διοίκηση εδώ και πάρα πολύ καιρό, ώστε να παραγραφούν στα χέρια των συναδέλφων».
Η Ομοσπονδία των εφοριακών καταγγέλλει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εφορίες καλούνται σε ελάχιστο χρόνο να προλάβουν να διορθώσουν και να εκκαθαρίσουν η κάθε μια τους μέχρι και 4000 ή 4.500 φορολογικές δηλώσεις δικαιούχων αναδρομικών που δε τα δήλωσαν «διότι διαφορετικά παραγράφονται, με σημαντική ζημία για το ελληνικό δημόσιο, με απόλυτη και μοναδική ευθύνη της διοίκησης».
Με βάση τις οδηγίες που δόθηκαν, συνεργεία εφοριακών θα εργαστούν ακόμα και το Σαββατοκύριακο για να προλάβουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 να εκκαθαρίσουν με τα συμπληρωματικά στοιχεία από τις βεβαιώσεις αποδοχών αναδρομικών , τις δηλώσεις των «ξεχασιάρηδων» φορολογουμένων.
Ωστόσο στο ίδιο χρονικό διάστημα οι εφορίες είναι επιβαρυμένες με σωρεία εργασιών για τις τελευταίες ημέρες του έτους (όπως πχ η κατάθεση πινακίδων αυτοκινήτων, διακοπές εργασιών κλπ) ενώ και οι εργάσιμες μέρες που απομένουν λόγω των εορτών είναι ελάχιστες . Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές των εφοριακών , σε ορισμένες ΔΟΥ όπως του Περιστερίου μόλις 2 υπάλληλοι είναι επιφορτισμένοι να τρέξουν 2.500 υποθέσεις επανεκκαθάρισης φορολογικών δηλώσεων χειρόγραφα, ενώ στη ΔΟΥ Γλυφάδος 4 υπάλληλοι καλούνται να εκκαθαρίσουν περίπου 4.500 υποθέσεις. Επιπλέον θα επιβάλλουν στους υπόχρεους και πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης δήλωσης και πληρωμής φόρων για μια πενταετία.
Πηγή newmoney.gr
 makeleio.gr/