Δευτέρα, Δεκεμβρίου 16

Ταμειακές μηχανές: Συνδέονται online με την ΑΑΔΕ, ! Τι πρέπει να προσέξετε;


«Γκάζι» πατάει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet.
Στόχος είναι η online διαβίβαση σε πραγματικό χρόνο και ανά συναλλαγή (one by one) να εκκινήσει την 1η Ιουνίου του 2020 όπως αποκάλυψε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής κ. Πιτσιλής.
Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των ταμειακών
μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) στόχο έχει την online παρακολούθηση των κινήσεων όλων των επαγγελματιών.
Ο τζίρος θα καταγράφεται καθημερινά και θα εντοπίζονται ευκολότερα για έλεγχο επιχειρήσεις που εμφανίζουν ασυνήθιστα χαμηλή ή υψηλή κίνηση.
Οι ταμειακές μηχανές
Τα μέτρα εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και αλλάξουν δραματικά τις συναλλαγές των επαγγελματιών με την Εφορία.
Με την ολοκλήρωση του εγχειρήματος κάθε απόδειξη που θα εκδίδει ο επαγγελματίας θα καταγράφεται αυτομάτως στη «μερίδα» του στο taxisnet και θα ενημερώνονται τα «ηλεκτρονικά βιβλία» του.
Αυτό σημαίνει, ότι στην καθολική εφαρμογή του συστήματος, το υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τον ΦΠΑ που θα βεβαιώσει και θα εισπράξει ανά μήνα ή ανά τρίμηνο, όπως επίσης και θα υπολογίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον προσδοκώμενο φόρο εισοδήματος.
Το εγχείρημα όμως θα ολοκληρωθεί, παράλληλα με την καθιέρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων, καθώς ούτως ή άλλως, οι επαγγελματικοί χώροι θα αποκτήσουν online σύνδεση με το taxisnet.
Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με την παλαιότητα των ταμειακών μηχανών, οι οποίες δεν υποστηρίζουν τη σύνδεση με το taxisnet.
Εκτιμάται ότι 160.000 ταμειακές είναι παλαιάς τεχνολογίας και οι επαγγελματίες που τις έχουν θα υποχρεωθούν να τις αντικαταστήσουν, με σύγχρονες ή με άλλους φορολογικούς μηχανισμούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιτηδευματιών με τις πληροφοριακές υποδομές της Α.Α.Δ.Ε. προβλέπεται ήδη από τον ν. 4446/2016 και, έκτοτε, εκκρεμεί η έκδοση της υπουργικής απόφασης με τις λεπτομέρειες και τη διαδικασία διασύνδεσης.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν την καθυστέρηση της εφαρμογής του μέτρου, στην παλαιότητα των ταμειακών μηχανών.  -ΠΗΓΗ-