Ο ΠΙΟ ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΟΠΕΚΕΠΕ
Πολλές φορές ακούμε Υπουργούς να λένε: "Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι υπήρχε τέτοιο κύκλωμα απάτης", "εγώ έγραψα ένα απλώς συμφωνώ στο κείμενο, εμπιστεύτηκα τις ειδικές γνωμοδοτήσεις". Τα ακούει κανείς αυτά και σκέφτεται ότι ίσως και να έχουν κάποιο δίκαιο. Έχουν τελικά δίκαιο? Είναι περισσότερο αθώοι από όσο νομίζουμε? Η απάντηση είναι ότι αν δεν εμπλέκονται άμεσα στην απάτη, είναι βέβαιο ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Και ας δούμε γιατί.
Κάποτε ο Κίσσινγκερ έλεγε - πολύ σοφά - ότι όσο πιο ψηλά ανεβαίνει κανείς στη διοικητική ιεραρχία, τόσο πιο πολύ αυξάνεται ο όγκος των άγνωστων σε αυτών δεδομένων και των κρυφών λεπτομερειών. Και τότε, πώς μπορεί κανείς να παίρνει αποφάσεις? Με ποια κριτήρια, και ποιους να εμπιστευτεί?
Η απάντηση για όποιους έχουν δουλέψει σε τεχνοκρατικά περιβάλλοντα και σε μεγάλες εταιρείες είναι διάφορες τεχνικές: το να στηρίζει κανείς τις αποφάσεις του σε στοιχεία που ξέρει ή έχει εξασφαλίσει την αξιοπιστία τους,, το να χρησιμοποιεί διαφορετικές πηγές και να διασταυρώνει ή να συγκρίνει τα δεδομένα τους, το να έχει εισαγάγει ειδικές δικλείδες ασφαλείας στις διαδικασίες κατόπιν ειδικού σχεδιασμού, κ.λπ.
Υπάρχει όμως και μια τελευταία γραμμή αμύνης που όμως είναι πολύ ισχυρή: είναι οι χονδρικοί υπολογισμοί και η χρήση κοινής λογικής. Με μερικούς απλούς υπολογισμούς, μερικές προσθέσεις, είναι συχνά κανείς σε θέση να ανακαλύπτει ότι κάτι δεν πάει καλά. Και στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ υπήρχε τέτοιες δυνατότητες. Θα πούμε λοιπόν την πιο χοντρή, την πιο εύκολη και την πιο προφανή:
Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοχεία:
Ελλάδα – Πραγματική διαθέσιμη έκταση για βοσκή:
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat & ΟΠΕΚΕΠΕ:
Εκτιμώμενη βοσκήσιμη γη: ~35–38 εκατ. στρέμματα (3,5–3,8 εκατ. ha), ανάλογα με το έτος και τον ορισμό που υιοθετείται (συμπεριλαμβανομένων δασών, θαμνώνων κ.λπ.).
Δηλωθείσα έκταση (για επιδοτήσεις):
Σε κάποιες χρονιές (π.χ. 2017–2021), οι δηλωμένες εκτάσεις ξεπερνούσαν τα 50–60 εκατ. στρέμματα (!), δηλαδή +40% έως +70% υπέρβαση από τη ρεαλιστική βοσκήσιμη γη.
Μια απλή άθροιση λοιπόν θα μπορούσε εδώ και πολύ καιρό να δείξει μακροσκοπικά ότι υπάρχει απάτη. Αυτό θα έπρεπε να κάνει ο κάθε υπεύθυνος πολιτικός-manager, ο οποίος υποτίθεται ότι ασκεί τα καθήκοντά του με μεγαλύτερη προσήλωση από έναν απλό επαγγελματία.
Διαβάστε λοιπόν παρακάτω τι μου απάντησε η τεχνητή νοημοσύνη, προς την οποία απηύθυνα στοχευμένα ερωτήματα (με βάση την παραπάνω ανάλυση και μετά από διαδικτυακή σάρωση όλων των ανοικτών πηγών). Δείτε τί λέει ένα απλό ρομπότ για το ΟΠΕΚΕΠΕ:
"Ναι, με απλό μαθηματικό έλεγχο η απάτη θα μπορούσε να φανεί. Η τεράστια ψαλίδα μεταξύ δηλωμένων και υπαρκτών εκτάσεων θα ήταν "red flag" για οποιονδήποτε είχε πρόσβαση στα συνολικά δεδομένα — και αυτός είναι ίσως ο πιο ντροπιαστικός παράγοντας: η απάτη ήταν μαζική και εξόφθαλμη."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .