Πέμπτη, Δεκεμβρίου 5

Κατοικίδια Κουνέλια: Όσα πρέπει να γνωρίζετε (part 2)..

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bb%ce%b9%ce%b1-%cf%8c%ce%bb%ce%b1-%cf%8c%cf%83%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1
ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ
Υπάρχουν θέματα που αφορούν τα κουνέλια, τα οποία οι ιδιοκτήτες, ακόμη και οι κτηνίατροι, συχνά αγνοούν. Κάποια από αυτά είναι:
Αντιβίωση: Ποτέ μη δώσετε Αμοξικιλλίνη ή άλλη Πενικιλλίνη στο κουνέλι σας γιατί είναι τοξική και μπορεί να το σκοτώσει. Τα αντιβιοτικά που ενδείκνυνται είναι η Χλωραμφαινικόλη, οι Σουλφαδιαζίνες και η Ενροφλοξασίνη.

Δόντια: Τα δόντια των κουνελιών έχουν την ιδιαιτερότητα να μεγαλώνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Γι’ αυτό πρέπει να έχουν καλής ποιότητας τροφή και ειδικά αντικείμενα για να ροκανίζουν όλη μέρα. Συχνά τα δόντια μεγαλώνουν τόσο πολύ που εξέχουν από το στόμα και σπάνε ή δημιουργούνται αποστήματα, δυσκολεύοντας το ζώο να τραφεί. Σε αυτή την περίπτωση, ο κτηνίατρος κόβει και λιμάρει τμήμα των δοντιών που περισσεύει και αντιμετωπίζει λοιπά προβλήματα που μπορεί να συνυπάρχουν.
Τριχόμπαλες: Τα κουνέλια περιποιούνται το τρίχωμά τους όπως οι γάτες και καταπίνουν το περιττό τρίχωμα. Σε αντίθεση με εκείνες όμως, δε μπορούν να αποβάλλουν τις τριχόμπαλες με τον εμετό. Στην ουσία, τα κουνέλια (όπως τα άλογα και οι αρουραίοι) δε μπορούν να κάνουν εμετό και, αν αυτό ποτέ συμβεί, θα αποβεί μοιραίο. Για τον λόγο αυτό, το κουνέλι πρέπει να ασκείται καθημερινά και να τρώει σανό κάθε μέρα για να καθαρίζεται το έντερο.
Τυφλοτροφία: Τα κουνέλια παράγουν δύο είδη κοπράνων, τα σκληρά και τα μαλακά. Τα σκληρά είναι αυτά που βλέπετε στο κλουβί και τα μαλακά αποβάλλονται συνήθως τη νύχτα και τρώγονται αμέσως από το ζώο, απευθείας από το απευθυσμένο. Αυτό είναι μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας πέψης των τροφών, αφού αυτά τα κόπρανα είναι τροφές που δε διασπάστηκαν στο στομάχι, μεταφέρθηκαν στο τυφλό έντερο και αποβλήθηκαν καλυμμένα από βλέννη. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται τυφλοτροφία και οποιαδήποτε διαταραχή της διαδικασίας αυτής (π.χ. εμφάνιση των κοπράνων στο κλουβί την ημέρα) αποτελεί ένδειξη υπερκατανάλωσης τροφής ή κατάποσης ξένου σώματος που πρέπει να διερευνηθεί.ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
1. Υπερανάπτυξη των οδόντων: Τα δόντια των κουνελιών μεγαλώνουν περίπου 10 εκατοστά το χρόνο. Αν δεν «ακονίζονται» επαρκώς, μέσω της διατροφής και των παιχνιδιών, τότε οδηγούνται σε υπερανάπτυξη. Το ζώο δεν τρώει, αδυνατίζει και χρήζει άμεσης εξέτασης από κτηνίατρο.
2. Γαστρίτιδα από τριχοβεζοάρια: Προκαλούνται από τις τρίχες που καταπίνει και δεν αποβάλλονται, ελλείψει φυτικών ινών στη διατροφή του. Το ζώο είναι ανόρεκτο, αδυνατίζει και μπορεί να κάνει διάρροια. Δώστε στο κουνέλι σας ξηρό χόρτο (υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες) και φρέσκο χυμό από ανανά που περιέχει πρωτεολυτικά ένζυμα, τα οποία βοηθούν να διαλυθούν τα τριχοβεζοάρια και να αποβληθούν ευκολότερα. Αν το κουνέλι σας δεν τρώει για πάνω από 1 ημέρα, επισκεφθείτε τον κτηνίατρο.
3. Τραυματικά κατάγματα και εξαρθρήματα της σπονδυλικής στήλης: Τα κουνέλια έχουν αδύναμο σκελετό, σε σχέση με τους πιο δυνατούς του μύες. Αν αφεθούν να χτυπιούνται μέσα στο κλουβί, στα χέρια σας ή πέσουν από ύψος, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σπάσει ή να εξαρθρωθεί η σπονδυλική τους στήλη. Τις περισσότερες φορές τα τραύματα αυτά είναι πολύ σοβαρά και δε μπορεί να γίνει θεραπεία.
4. Αδενοκαρκίνωμα της μήτρας: Το ποσοστό εμφάνισης νεοπλασιών της μήτρας σε κουνέλες ηλικίας άνω των 5 ετών ξεπερνάει το 50%. Μόνη λύση είναι η αφαίρεση της μήτρας. Γίνεται προληπτική στείρωση όλων των θηλυκών ζώων σε νεαρή ηλικία, ώστε να προληφθούν τέτοιου είδους προβλήματα.
5. Παστεριδίαση: Αν το κουνέλι σας εμφανίζει ρινικό έκκριμα, δακρύρροια, επιπεφυκίτιδα, πταρμό, βήχα ή/και ωτίτιδα, τότε πιθανώς έχει προσβληθεί από το μικρόβιο Pasteurella Multocida. Χρειάζεται άμεσα να ξεκινήσει συστηματική αντιμικροβιακή αγωγή και τοπική θεραπεία.
6. Εντερίτιδα: Μπορεί να προκαλείται από το μικρόβιο Clostidium Piliforme (Νόσος του Tyzzer), από κοκκίδια (παράσιτα), από Salmonella, από Κολιβακίλλωση ή από ιούς. Συνήθως, όμως, οφείλεται σε διατροφικά προβλήματα ή διαχείρισης. Το ζώο εμφανίζει υδαρή κόπρανα, ανορεξία, λήθαργο, ακόμη και αιφνίδιο θάνατο. Είναι απαραίτητη η ενημέρωση του κτηνιάτρου για την ακριβή διατροφή του ζώου, ώστε να αποκλειστούν διατροφικά αίτια και να διερευνηθούν τυχόν λοιμώδη.
7. Ωτακαρίωση από το άκαρι Psoroptes Cuniculi: Αν το κουνέλι σας προσβληθεί από το άκαρι αυτό, θα παρατηρήσετε έντονο κνησμό των ωτικών πτερυγίων του και παχιές, ξηρές κρούστες στο εσωτερικό τους. Θα απαλλαγεί σχετικά εύκολα από αυτό αν ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπεία.
8. Κοκκιδίωση: Διακρίνεται σε ηπατική και εντερική. Στην πρώτη, διαπιστώνεται ίκτερος (κίτρινη χροιά βλεννογόνων) και ηπατομεγαλία. Στην δεύτερη, διαπιστώνεται διάρροια, ανορεξία και πρησμένη κοιλιά. Και οι δύο περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν το κουνέλι στο θάνατο. Γι’ αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει συστηματική αντικοκκιδιακή θεραπεία άμεσα.
9. Encephalitozoon Cuniculi: Αν το κουνέλι σας καταπιεί σπόρους αυτού του παρασίτου με το νερό ή την τροφή του, θα εμφανίσει νευρολογικές διαταραχές, όπως κλίση της κεφαλής, ξαφνική παράλυση των άκρων, αστάθεια και ακράτεια ούρων. Ακόμη, εμφανίζονται προβλήματα από τα νεφρά και τα μάτια και το κουνέλι αποβάλλει τους σπόρους με τα ούρα του.
Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. αναρτήσεις:

Πηγή: Diagnovet (Από House Rabbit Society)
 https://greekbunnyhouse.com/