Παρασκευή, Ιανουαρίου 10

Η "φαμίλια των 5" που κατέκλεβε τα δημόσια ταμεία


Η "φαμίλια των 5" που κατέκλεβε τα δημόσια ταμεία
Zougla newsroom
Στον «αέρα» βρίσκονται περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι που δούλευαν σε εταιρείες φύλαξης-«μαϊμού», των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ αλλά και φόρους στην εφορία. Μπορεί τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας να έβαλαν τέλος στην…
ασυδοσία του κυκλώματος, το οποίο δρούσε για σχεδόν 15 χρόνια και προκάλεσε ζημιά στα δημόσια ταμεία περίπου 15,5 εκατ. ευρώ, αλλά ουδείς γνωρίζει αν ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης θα αναγνωρίσει τα χρόνια ασφάλισής τους, για τα οποία όμως δεν είχαν καταβληθεί οι ανάλογες εισφορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος έξι ατόμων αφορά, ουσιαστικά, σε μια… οικογενειακή υπόθεση. Αρχηγός και «ιθύνων νους» φέρεται να είναι ένας 35χρονος, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του, τη μητέρα του, τον πατέρα του και τη σύζυγό του είχε τη μητρική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας. «Το κόλπο ήταν πολύ καλά οργανωμένο και εκμεταλλευόταν τα κενά και την αδυναμία διασταύρωσης στοιχείων» λέει αξιωματικός της Οικονομικής Αστυνομίας που δούλευε περίπου έναν χρόνο για να καταφέρει να διασταυρώσει ηλεκτρονικά τις «μεταγραφές» σεκιουριτάδων που πολλές φορές δεν γνώριζαν τίποτα.
 «Η μητρική εταιρεία είχε έναν αριθμό εργαζομένων τους οποίους κάποια στιγμή απέλυε, χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν, και στη συνέχεια τους προσελάμβανε σε μία από τις 10 εικονικές επιχειρήσεις που ίδρυαν οι ''αχυράνθρωποί'' της. Ασφαλιστικές εισφορές και φόρους στην εφορία δεν πλήρωναν μέχρι την ημέρα που το σύστημα τους απαγόρευε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους» λέει στέλεχος της Οικονομικής Αστυνομίας. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί, «νοίκιαζαν» τους εργαζομένους στη μητρική εταιρεία και το ίδιο σκηνικό επαναλαμβανόταν για 15 χρόνια, με μεγάλο χαμένο το ελληνικό Δημόσιο.
Όλα ξεκίνησαν όταν στην Οικονομική Αστυνομία έφτασαν πληροφορίες για τη δράση του κυκλώματος, ενώ, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, κάποιοι εργαζόμενοι είχαν καταλάβει την απάτη και είχαν κινηθεί νομικά. «Υπήρχαν και περιπτώσεις που είτε απειλούσαν είτε εκβίαζαν εργαζομένους, όταν αντιδρούσαν στις επιθυμίες της επιχείρησης. Τότε κάποιοι από αυτούς, είτε από φόβο είτε από ανάγκη, αναγκάζονταν να υπακούσουν» λέει ένας από τους αξιωματικούς της Οικονομικής Αστυνομίας.
Ωστόσο, όσο ο καιρός περνούσε και η έρευνα προχωρούσε, τα ειδικευμένα στελέχη της υπηρεσίας βρήκαν και άλλα «λαβράκια». Συγκεκριμένα, εντόπισαν πολυτελείς κατοικίες όπου έμεναν τα μέλη του κυκλώματος και μάλιστα μία από αυτές, στα νότια προάστια, είχαν το θράσος να τη δηλώσουν και σαν έδρα μιας εταιρείας «μαϊμού» που είχαν ιδρύσει. «Όπως βέβαια γίνεται σχεδόν σε όλες τις υποθέσεις με μεγάλους οικονομικούς τζίρους, τα χρήματα που κέρδιζαν δεν τα έβαζαν στο… πάπλωμα, αλλά φρόντιζαν να τα μεταφέρουν στο εξωτερικό μέσω offshore εταιρειών με τις οποίες είχαν σχέση» αναφέρει στο zougla.gr πηγή από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες η… «φαμίλια των πέντε» αναμένεται να κληθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης ώστε να δώσει τις δικές της εξηγήσεις, ενώ οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι σε βαθμό κακουργήματος.

 zougla.gr