Πέμπτη, Ιανουαρίου 16

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ο άνθρωπος που δηλώνει φίλος σας ίσως να μην είναι αληθινός

Δύο αληθινές φίλες περπατούν στη θάλασσαΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όποιος βρίσκει φίλο βρίσκει θησαυρό. Ένα ρητό που αποτελεί αδιαμφισβήτητη αλήθεια.
Ωστόσο, τι γίνεται όταν αυτός που δηλώνει φίλος σας, ίσως τελικά να ενδιαφέρεται περισσότερο να ικανοποιήσει τις δικές του προσωπικές ανάγκες, παρά να σας σταθεί βράχος δίπλα σας στις χαρές και τις λύπες σας;

Μήπως το πρόσωπο που επιμένει να σας καλεί ακατάπαυστα και σας ζητά να βρίσκεστε μέρα παρά μέρα, δεν είναι όσο ειλικρινής δηλώνει και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να έρχεται πάντα ο ίδιος πρώτος; Πώς, όμως, θα τον αναγνωρίσετε; Διαβάσετε παρακάτω τα πέντε στοιχεία που πρέπει να προσέξετε!
Δεν είστε ειλικρινής μαζί τους επειδή φοβάστε πώς θα αντιδράσουν
Όταν σας ζητούν την άποψή σας για ένα ζήτημα που σας απασχολεί, δεν λέτε πάντα την αλήθεια, αλλά την ωραιοποιείτε. Ο λόγος; Παίρνουν τα πάντα προσωπικά και δεν ανέχονται ποτέ να ακούν ότι έχουν άδικο. Μάλιστα, ενδέχεται να σας κατηγορήσουν ότι με κάποιον τρόπο τους προσβάλετε και γίνονται αμέσως εχθρικοί. Αν δεν παίρνετε το μέρος τους, σας κατηγορούν ότι δεν είστε αληθινοί φίλοι, με αποτέλεσμα να προσέχετε τα λόγια σας όταν είστε κοντά τους. Βέβαια, ο αληθινός φίλος σας λέει πάντα την αλήθεια -κι ας μη μας αρέσει.
Σας προκαλούν άγχος
Κάθε φορά που μιλάτε μαζί τους στο τηλέφωνο ή τους συναντάτε για καφέ, σας δημιουργούν ένα περίεργο συναίσθημα -σαν να μην μπορείτε να χαλαρώσετε με τίποτα όταν έρχεστε σε επαφή μαζί τους. Σαν να κινείστε στις μύτες των ποδιών σας, προκειμένου να μην πιαστούν από την παραμικρή αφορμή και νευριάσουν. Έχετε κουραστεί από την ιδιόρρυθμη συμπεριφορά τους και προσπαθείτε να αποφύγετε οποιονδήποτε τσακωμό -ακόμα και αν αυτό έχει ως συνέπεια να μην αναγνωρίζετε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας όταν είστε μαζί τους. Όταν ακυρώνουν έναν καφέ που έχετε κανονίσει νιώθετε σαν να φεύγει από πάνω σας ένα βάρος.





Yanapi Senaud/ Unsplash
Θέλουν αποκλειστικότητα
Σας κατηγορούν ότι δεν τους δίνετε τη σημασία που αυτοί θέλουν και ζηλεύουν (όσο και να μην το παραδέχονται) όταν κάνετε νέους φίλους -ειδικά όταν σας βλέπουν ότι με τα νέα άτομα είστε cool και άνετοι, όχι σφιγμένοι και συγκαταβατικοί, όπως σας έχουν συνηθίσει. Έτσι αρχίζουν να σας δημιουργούν τύψεις και σας πιέζουν να βγαίνετε πιο πολύ μαζί τους και να τους αφιερώνετε ακόμα πιο πολύ χρόνο (με πιο πολλές κλήσεις ή έξοδοι). Έτσι, ακόμα και αν περνάτε καλά με τους νέους σας φίλους, τους κάνετε στην άκρη. Ένας αληθινός φίλος όμως, όχι μόνο δε θα σας πίεζε να απομακρυνθείτε από αυτούς, αλλά θα ήθελε να τους γνωρίσει κι ο ίδιος.
Όλα γυρίζουν γύρω από τους ίδιους
Για αυτούς, είστε στην πραγματικότητα ένας «δωρεάν» ψυχαναλυτής. Σας καλούν οποιαδήποτε ώρα της μέρας θέλουν (ακόμα και αν είστε στο γραφείο ή κοιμάστε) κι έχουν την απαίτηση να τους ακούσετε, ακόμα και αν είναι κάτι ανούσιο («Το διάβασε και έχει περάσει ένα τέταρτο, αλλά δε μου έχει απαντήσει, τι να κάνω;»). Αν τους πείτε ότι είστε πολύ απασχολημένοι ή κουρασμένοι για να ασχοληθείτε, τότε νευριάζουν και σας κατηγορούν ότι δεν είστε καλοί φίλοι. Αν οι ίδιοι θέλουν να βγουν, αλλά εσείς είστε πολύ κουρασμένοι ή έχετε κανονίσει κάτι άλλο, είναι ικανοί να σας κάνουν ακόμα και ψυχολογικό πόλεμο, ώστε να περάσει το δικό τους. Ένας αληθινός φίλος όμως, ακούει και τις δικές σας ανάγκες και δε νοιάζεται μόνο για τις δικές του.





Δύο φίλες περπατούν δίπλα από τις ράγες του τρένου
Priscilla Du Preez/ Unsplash
Δεν τους εμπιστεύεστε
Αν και δεν έχετε αποδείξεις, το ένστικτό σας λέει ότι μοιράζονται όσα τους εκμυστηρεύεστε με άλλους. Άλλωστε, πολλές φορές λένε σε εσάς πληροφορίες που αφορούν τρίτους. Βαθιές ανησυχίες, οικογενειακά προβλήματα και ζητήματα που αφορούν τη δουλειά σας δεν τους τα εμπιστεύεστε. Οι συζητήσεις σας κινούνται σε επιφανειακά πράγματα και όσα αφορούν τους ίδιους. Ωστόσο, αν δεν μπορεί κανείς να εμπιστευτεί τυφλά ένα φίλο, τότε δεν είναι αληθινός.
 bovary.gr