Πέμπτη, Ιανουαρίου 16

Ο Κυριάκος έδωσε τη χαριστική βολή στον πρόεδρο που δεν αγάπησε ποτέ

Τον αφησε Παυλοπουλο...Γερό πλήγμα στη 3η συνιστώσα του Σύριζα, τους διαβόητους καραμανλικούς

Πως τα φέρνει η ζωή….Ο άνθρωπος που το 2016 αρνήθηκε να ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο Δημοκρατίας, την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 του έδωσε τη χαριστική βολή.
Από την Ιόλη Πιερίδη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε ένα γερό πλήγμα στη 3η συνιστώσα του Σύριζα, τους διαβόητους καραμανλικούς, στέλνοντας τον Προκόπη Παυλόπουλο πίσω στο σπίτι με άπλετο χρόνο στη διάθεσή του για βυζαντινές ίντριγκες παρέα με άλλους ομοτέχνους του.

Το γεγονός που έκανε τον πρωθυπουργό να επισπεύσει την ανακοίνωση της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ήτο το μεγάλο φιάσκο με την επανίδρυση του υπ. Μεταναστευτικής με επικεφαλής τον Νότη Μηταράκη.
Οταν ο πρωθυπουργός συνειδητοποίησε τη γκάφα έπρεπε με κάποιο τρόπο να περάσει σε επικοινωνιακή αντεπίθεση.
Το αξιοσημείωτο πάντως στον αποκεφαλισμό Παυλόπουλου είναι ότι ο Κυριάκος δεν μάσησε ούτε στις υποδείξεις του ΒΗΜΑτος (βλέπε Μαρινάκης) για ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου.
«Κρεμάω τα παπούτσια όταν πρέπει. Αποφάσισα να φύγω με αξιοπρέπεια γιατί δεν αρέσω. Πέρασε η μπογιά μου»
Τρεις μήνες μετά το «κρεμάω τα παπούτσια μου» ο Προκόπης Παυλόπουλος επέστρεφε  ως ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου του 1950 στην Καλαμάτα (με καταγωγή από την Πελεκανάδα Μεσσηνίας) και μεγάλωσε ως γιος φιλόλογου, σε ένα αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον, που αγαπούσε τα γράμματα.
Τελειώνοντας το σχολείο έφυγε για την Αθήνα για να σπουδάσει στη Νομική κι από εκεί, ως ένας διαπρεπής φοιτητής, έφυγε για μεταπτυχιακό στο Παρίσι -με υποτροφία-, όπου πήρε τον τίτλο του Διδάκτορα με άριστα.
Με την επιστροφή στην Ελλάδα, ακολούθησε Ακαδημαϊκή καριέρα, διδάσκοντας στη Νομική (όπου έγινε καθηγητής το 1989), ενώ παράλληλα εργάστηκε ως δικηγόρος και νομικός σύμβουλος και ανέπτυξε πλούσιο επιστημονικό έργο με πολλές δημοσιεύσεις και άρθρα.
Στα 24 του, διετέλεσε γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Δημοκρατίας, Μιχάλη Στασινόπουλου, όταν εκείνος ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Συνδέθηκε στενά με τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή κι έμεινε πιστός σε αυτόν (διετέλεσε και σύμβουλός του, όταν ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας) και τους συγγενείς του.
Τον συνοδεύει ο χαρακτηρισμός «Καραμανλικός», είτε πρόκειται για τον θείο, είτε για τον ανιψιό, Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο συνδέθηκε και παραμένει συνδεδεμένος -παρά το ότι υπήρξε και συνεργάτης του Μιλτιάδη Εβερτ -ήταν πολιτικός σύμβουλος του, όταν εκείνος ήταν πρόεδρος της Ν.Δ.
Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη Ν.Δ. το 1996 κι έκτοτε συνέχισε να εκλέγεται μέχρι και το 2012. Στη διάρκεια αυτής της πορείας, υπήρξε εκπρόσωπος Τύπου και Ενημέρωσης, Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης (στην πενταετία 2004-2009).
Το 2009, με την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή, στήριξε τη Ντόρα Μπακογιάννη.
Αν και παρέμεινε ενεργός στα πράγματα μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Αντώνη Σαμαρά, ήταν φανερό πως οι δυο τους δεν ανέπτυξαν ποτέ τη σχέση που είχε με τους προηγούμενους ηγέτες του κόμματος, παρά την κοινή καταγωγή από τη Μεσσηνία.
Το 2012, κατά δήλωσή του, «ήρθα έβδομος και καταϊδρωμένος στις εκλογές». «Πλήρωσε» αυτά που έκανε, κυρίως όμως είπαμε, αυτά που δεν έκανε…
Το πρώτο που θυμίζει στους περισσότερους πια το όνομα Παυλόπουλος είναι η σκηνή που έγινε στον τηλεοπτικό «αέρα» της εκπομπής του Γιώργου Παπαδάκη, όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης πέταξε νερό στη Ρένα Δούρου και χτύπησε τη Λιάνα Κανέλλη. Ο Προκόπης Παυλόπουλος έμεινε ακίνητος, δίνοντας τροφή σε πληθώρα ανεκδότων που κυκλοφορούν έκτοτε -τύπου ο Παυλόπουλος κάνει ασκήσεις ψυχραιμίας στον Δαλάι Λάμα. Η φράση «έμεινε Παυλόπουλος», τον ακολουθεί-θα γράψει η Χριστίνα Κατσαντώνη φιλοτεχνόντας το προφίλ του.
Ο ίδιος είχε απαντήσει τότε ότι «η στάση μου ήταν μια συνειδητή στάση αποδοκιμασίας. Τον άφησα για να φανεί ποιος είναι. Δεν ήταν αμηχανία, ήταν συνειδητή στάση ενός ανθρώπου που αποδοκίμασε αυτό που έβλεπε. Ήμουν απέναντι, πέστε ότι σηκωνόμουν. Να πω τι;…Κι αν έλεγα “τι κάνεις ρε” θα είχε μεγαλύτερη σημασία;».
Τα ανέκδοτα ξεσάλωσαν, μαζί με όσα του καταλογίζουν για τις πράξεις του ως Υπουργός, όπως οι εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις «γαλάζιων» παιδιών στο Δημόσιο, τα συνεχόμενα επεισόδια στην Αθήνα μετα τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου (ήταν τότε αρμόδιος Υπουργός, ο οποίος παραιτήθηκε, αλλά η παραίτηση δεν έγινε δεκτή) ή τα χαμόγελά του στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη -πριν αρχίσει η συνέντευξη, ήταν στον αέρα» αλλά δεν το γνώριζε.
Ανθρωπος κλειστός και ήπιων τόνων, κράτησε την προσωπική και οικογενειακή ζωή του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας -κι ας αγαπά τη Μύκονο, όπου έχει ένα παραδοσιακό σπίτι στον Ορνό, στο οποίο έχει περάσει πολλές οικογενειακές διακοπές.
Παντρεύτηκε τη σύντροφο των νεανικών του χρόνων, Βλασσία Πελτσεμή, με την οποία μοιράζονται πέρα από την οικογένεια και το ίδιο δικηγορικό γραφείο. Η σύζυγός του τελείωσε όπως και οι δίδυμες κόρες της την ελληνογαλλική σχολή των Ουρσουλίνων στο Ψυχικό και έκανε επίσης σπουδές στη Νομική.
Από την ιδιαιτέρως δεμένη οικογένεια, αυτές που δεν ασχολούνται με τα νομικά, είναι οι δύο κόρες. Η Ζωή σπούδασε νηπιαγωγός, η Μαρία στη Γαλλική Φιλολογία, αλλά έχει επίσης εκδώσει βιβλίο με συνταγές μαγειρικής.
Χόμπι, το οποίο απέκτησε από την εξαιρετική μαγείρισσα μαμά της και την θεία, τις οποίες έβλεπε μικρή να πειραματίζονται στην ελληνική ή τη γαλλική κουζίνα -που αρέσει ιδιαίτερα και στον κατά τα φαινόμενα προσεχώς Πρόεδρο.
Την παράδοση των γονέων συνεχίζει, ο σήμερα 40χρονος γιος του Βασίλης, ο οποίος εργάζεται ως δικηγόρος -με έντονη δραστηριότητα στον Δικηγορικό Σύλλογο.
Η οικογένεια, η οποία γυναικοκρατείται αφού σε αυτήν έχουν προστεθεί και τρεις εγγονές από την κόρη του, Ζωή, έχει στενούς δεσμούς με τη Μεσσηνία -εκεί έγινε πρόσφατα κι ο γάμος του γιου του, παρουσία και του Κώστα Καραμανλή μεταξύ των καλεσμένων.

kourdistoportocali.com