Τρίτη, Ιανουαρίου 7

Το Μεξικό απορρίπτει το σχέδιο των ΗΠΑ για την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο

Το Μεξικό απορρίπτει το σχέδιο των ΗΠΑ για την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο
Η κυβέρνηση του Μεξικού απορρίπτει την πρόταση των Αρχών των ΗΠΑ να επαναπροωθούνται Μεξικανοί που ζητούν άσυλο στη Γουατεμάλα, επεσήμανε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ουάσινγκτον προς αναζήτηση «καλύτερων επιλογών», όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Νωρίτερα, το αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας γνωστοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα στέλνουν στη Γουατεμάλα - οι δύο χώρες υπέγραψαν πέρυσι μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη διμερή συμφωνία - Μεξικανούς αιτούντες άσυλο.
«Ορισμένοι Μεξικανοί που ζητούν ανθρωπιστική προστασία στις ΗΠΑ μπορεί πλέον να μεταφέρονται στη Γουατεμάλα και θα έχουν την ευκαιρία να ζητήσουν προστασία εκεί» ανέφερε σε ανακοίνωσή του που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου.
Η Ουάσινγκτον υπέγραψε τον Ιούλιο συμφωνία με τη Γουατεμάλα, βάσει της οποίας το φτωχό κράτος της κεντρικής Αμερικής θεωρείται πλέον «ασφαλής τρίτη χώρα» και οι αιτούντες άσυλο οφείλουν να υποβάλουν εκεί κατ' αρχάς αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου.
Διεθνείς παρατηρητές έχουν εκφράσει έντονη ανησυχία για τη συμφωνία αυτή, επισημαίνοντας πως η Γουατεμάλα, χώρα που γειτονεύει με το Μεξικό και όπου ο μισός πληθυσμός ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, δεν έχει τα μέσα να υποδεχθεί αιτούντες άσυλο και δέχθηκε να υπογράψει τη συμφωνία εξαιτίας της ασφυκτικής πίεσης της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.
Η κυβέρνηση του Τραμπ υπέγραψε παρόμοια συμφωνία με το Ελ Σαλβαδόρ.
Ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου έχει μετατρέψει την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης σε ένα από τα κύρια άρματα μάχης της εκστρατείας του για να επανεκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.