Σάββατο, Ιανουαρίου 4

Ένταση στο Facebook: Κατηγορούν τον Zuckerberg για «εταιρική δικτατορία»



Ένας επενδυτής του Facebook προειδοποίησε ότι η εταιρεία κινδυνεύει να μετατραπεί σε «εταιρική δικτατορία».

της Lisa Marie Segarra
Η ετήσια συνέλευση των μετόχων του Facebook – η πρώτη που λαμβάνει χώρα στον απόηχο του σκανδάλου της Cambridge Analytica – ήταν πολύ πιο έντονη απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.
Ο James McRitchie, επενδυτής στο Facebook, προειδοποίησε τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Mark Zuckerberg, ότι υπάρχει κίνδυνος η εταιρεία να μετατραπεί σε «εταιρική δικτατορία», όπως ανέφερε το Yahoo Finance.

Ο McRitchie υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο σύστημα ψήφου εντός του Facebook ώστε ο οργανισμός να απομακρυνθεί απ’ αυτή την προοπτική της «εταιρικής δικτατορίας».
«Κύριε Zuckerberg, αντλήστε τα ορθά διδάγματα από την ιστορία. Μιμηθείτε τον George Washington, όχι τον Vladimir Putin» είπε χαρακτηριστικά ο McRitchie.
Ο συγκεκριμένος επενδυτής δεν ήταν ο μόνος που είχε ένα αυστηρό μήνυμα για το Facebook. Μια γυναίκα απομακρύνθηκε από τη συνέλευση ενώ φώναζε «Η δημοκρατία των μετόχων απουσιάζει από το Facebook» και ζητούσε από τους μετόχους του Facebook να ψηφίσουν εναντίον της εκλογής του Zuckerberg στο διοικητικό συμβούλιο, ανέφερε η USA Today.
Το συγκεκριμένο σκηνικό διαφέρει από προηγούμενες συνελεύσεις των μετόχων του Facebook, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό ήταν απλώς μια τυπική ευκαιρία για τους μετόχους να εκφράσουν διάφορες ανησυχίες ή απόψεις σχετικά με τη γνωστή εταιρεία κοινωνικών μέσων. Η πραγματική εξουσία παρέμενε στον Zuckerberg.
Σε κάθε περίπτωση, παρά τις πολυάριθμες διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν δυναμικά, ο Zuckerberg και τα άλλα επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Facebook επανεξελέγησαν και δεν πέρασε η πρόταση να δοθεί σε κάθε μέλος μία ψήφος και να καταργηθεί η δυνατότητα ψήφου του Zuckerberg.