Σάββατο, Ιανουαρίου 4

Ένα κατεστραμμένο μικροβίωμα συνεπάγεται μία μεγάλη λίστα ασθενειών

ena-katestrameno-mikrobioma-synepagetai-mia-megali-lista-astheneion
από ·
Παρακολουθείστε με προσοχή την πολυμελή χορωδία, και ορχήστρα, που εκτελεί ένα γνωστό κομμάτι απ’ την Αΐντα του Βέρντι.. Κάπως έτσι λειτουργούν τα…κύτταρα μας, συντροφιά με το “φιλικό μικροβίωμα”. Όλα πάνε καλά, μέχρι κάποια απ τα μέλη του ογκώδους αυτού συγκροτήματος αρχίζουν να μην παρακολουθούν τον… Μαέστρο.
Τότε η ομορφιά, μετατρέπεται σε δυσμορφία, παραφωνία, εκτροχιασμό… ΑΣΘΕΝΕΙΑ. Τότε μιλάμε για.. ιώσεις, λοιμώξεις, μυκητιάσεις, κι ο,τι άλλο βάλει ο νους σας…

Η μαγική λέξη; ΙΣΟΡΡΟΠΊΑ – ΥΠΑΚΟΉ στον… Μαέστρο.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από δεκάδες τρισεκατομμύρια κύτταρα, τα οποία ..βασίζονται σε κάπου 23.000 γονίδια. Σωστά; Περίπου γιατί… Σ αυτόν τον αστρονομικό αριθμό..θα πρέπει Να Συνυπολογίσουμε Άλλα.. 100 Τρισεκατομμύρια Μικροβίων (Βακτηριδίων, Ιών Και Μυκήτων), εκατοντάδων ειδών, που στηρίζονται γενετικά σε περίπου 3 εκατομμύρια Μη Ανθρώπινων Γονιδίων.
Έτσι μιλάμε πλέον για έναν υπερ-οργανισμό αποτελούμενο από πολλούς άλλους.. Κάτι σαν ένα..επάλληλο σύμπαν.. Ένας μικρόκοσμος που χωρίς φρόνηση, χωρίς πίστη, βρίσκεται σε.. χέρια μωροφιλόδοξων που τον καταστρέφουν με κακό φαγητό, δηλητηριώδεις λογισμούς, αλκοόλ και.. τσιγάρο
Δηλαδή:
– Γιατί οι επεξεργασμένες τροφές διαταράσσουν την υγεία
– Γιατί τα αρνητικά συναισθήματα μας καταστρέφουν…
– Όλη η αλήθεια για το αλκοόλ και τις επιπτώσεις του

Τα περιοδικά.. Nature, Science,και Lancet, ίσως τα πιο έγκυρα και πολυδιαβασμένα στο στενό χώρο της Επιστήμης, θεωρούν αυτά τα βακτηριδιακά (μια και τα βακτηρίδια είναι τα περισσότερα σε πληθυσμό, απ τα “φιλοξενούμενά μας” μικρόβια), κύτταρα, όχι ως παράσιτα ή φιλοξενούμενα, αλλά ως αναπόσπαστα στοιχεία, μιας οργανικής κοινότητας..
Η Αφεντιά Μας, δεν είναι παρά ένα ελάχιστο… μέλος. Κι αν αυτό δεν σας λέει κάτι, μην συνεχίσετε το διάβασμα, γιατί θα αναγκασθείτε να αναιρέσετε πολλές απ τις βεβαιότητές σας…

Πάμε πίσω στο μύθο μας. Ξεκινάμε από μια καινούργια σχετικά έννοια:

Μικροβίωμα..
Πολλοί το έχουμε ακούσει μια δυο φορές, σε κάποιες απ τις εκλαϊκευμένες εκπομπές υγείας.. Η ονομασία παραπέμπει στο ..γονιδίωμα, αλλά δεν υπάρχει καμία ομοιότητα. Δεν είναι μόνο το μέγεθος που κάνει τη διαφορά, όσο και το γεγονός ότι το μικροβίωμα είναι ρευστό, αλλάζει συνεχώς (σε αντίθεση με το γενετικό υλικό μας που στη συντριπτική πλειονότητά του παραμένει αναλλοίωτο σε όλη τη ζωή μας).
Επίσης, ενώ το γονιδίωμα όλων των ανθρώπων είναι.. κοινό κατά ένα τεράστιο ποσοστό (99,9%), το μικροβίωμα δύο ατόμων μπορεί να διαφέρει δραματικά ακόμη και αν πρόκειται για ομοζυγωτικούς διδύμους.
Το μικροβίωμα λοιπόν, επιτελεί πολλές λειτουργίες στον οργανισμό μας σιωπηρά, χωρίς τυμπανοκρουσίες, απολαμβάνοντας και αυτό με τη σειρά του τροφή και.. στέγη, που ο τελευταίος του προσφέρει.
Μία από αυτές τις λειτουργίες του, είναι να.. τρέφει καθημερινά τον οργανισμό με ένα ποσοστό γλυκόζης, που φτάνει το 10% του συνόλου της ενέργειας που προσλαμβάνει ο άνθρωπος…με το να επεξεργάζεται υδατάνθρακες, τους οποίους αδυνατούν να διασπάσουν τα δικά μας ένζυμα.
Υδατάνθρακες: Η κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού μας

Άλλη μια απόδειξη για το πόσο στενή είναι η σχέση του ξενιστή οργανισμού μας, και του μικροβιώματος.

Και δεν τελειώσαμε..

Η στενή αυτή σχέση μεταξύ των δύο αγνώστων, αοράτων, ταπεινών, σιωπηλών πρωταγωνιστών, δεν περιορίζεται στην διαχείριση της τροφής.. το μικροβίωμα είναι ο κύριος υπεύθυνος για την παραγωγή μίας σειράς από.. βιταμίνες, κυρίως της βιταμίνης B2, της σπουδαίας βιταμίνης B12, όπως και του φολικού ή φυλλικού οξέως.
Επιπλέον, στο μικροβίωμα ανήκει και μεγάλο μέρος της διατήρησης της υγείας του ξενιστή οργανισμού, με το να κρατά τους “εισβολείς” μακριά.

Ας πάρουμε τον ιό της γαστρεντερίτιδας..

είναι ένας κοινός εχθρός.. για το μικροβίωμα όσο και για τον ξενιστή-οργανισμό. Τόσο το ένα όσο και το άλλο έχουν κοινό συμφέρον να τον εξαλείψουν. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι δύο. 
Συνεπώς, το μικροβίωμα και ο οργανισμός είναι σύμμαχοι και μάλιστα κατά τρόπο πολύ πιο ριζικό απ’ όσο θα πιστεύαμε, καθώς πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως οι φυσιολογίες τους είναι άμεσα συνδεδεμένες. Αυτός ο μεταξύ τους δεσμός γίνεται φανερός όταν σε έναν εκ των δύο κάτι πάει στραβά.

Ένα κατεστραμμένο μικροβίωμα συνεπάγεται μία μεγάλη λίστα προβλημάτων, όπως:

Βασικός Ρόλος του μικροβιώματος είναι να παράγει μόρια που βοηθούν και ρυθμίζουν τις δραστηριότητες των ανθρώπινων κυττάρων. Αν κάτι πάει στραβά σε αυτή τη διαδικασία, τότε ανακύπτουν τα παραπάνω προβλήματα υγείας.
Η επιστήμη τείνει να καταλήξει στο οτι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ένας υπερ-οργανισμός, ο οποίος αργά αλλά σταθερά, αλλάζει πλέον ριζικά τα δεδομένα και επιβάλλει νέες μεθόδους ιατρικής, βιολογικής και γενετικής έρευνας των δυσλειτουργιών του ανθρώπινου σώματος, κατα βάσιν και του…συναμφότερου της..ψυχής, τα οποία και σήμερα συνεχίζουν σε πολλές περιπτώσεις να αντιμετωπίζονται εσφαλμένα, ως ένα μη ενιαίο συνεκτικό σύνολο, ως μία μη αδιάσπαστη μονάδα.
Προφανώς είναι .. μονάδα, αλλά μία μονάδα, θα λέγαμε σε ρευστή κατάσταση..που μπορεί και προσαρμόζεται ανάλογα με τη διάθεση του.. ύπατου αρμοστή που ειναι ουσιαστικά η ψυχή του ανθρώπου..
Τώρα στην πιθανή ένσταση σας, για τό συμβαίνει με όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας που κοιμούνται τον…ύπνο της άγνοιας …(κατ’ ευφημισμόν λέμε τον ύπνο του δικαίου..) Κάποια στιγμή θα ξυπνήσουν…Και καλά να είναι ακόμη μακρυά η…Ατροπος. Αν όμως είναι έτοιμη να κόψει το νήμα της ζωής τους…
Ας θυμηθούμε για πολλοστή φορά τη ρήση του Μακάριου του Σπηλαιώτη στον μεγάλο στοχαστή Καζαντζακη, Ξύπνα παιδί μου…Ξύπνα.μην σε ξυπνήσει ο Χάρος…
kosmaser.wordpress.com  

“Τροφή”:

Επιστήμονες και γιατροί απέδειξαν σε αμέτρητες έρευνες, ότι η υγεία μας εξαρτάται σημαντικά από την ακέραιη και αποδοτική λειτουργία της εντερικής χλωρίδας
Η τροφή μας αποτελεί την πηγή θρεπτικών στοιχείων για το έντερο, πολλές φορές όμως, οι καταστάσεις της ζωής και οι διατροφικές μας συνήθειες μας δυσκολεύουν να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη και πλούσια σε άπεπτες φυτικές ίνες διατροφή.
Αυτό σε συνδυασμό με την υπερ-χρήση φαρμάκων όπως: αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά, κορτιζόνη,  αντικαταθλιπτικά κ.τ.λ., έχει ως επακόλουθο να διαταράσσεται η ικανότητα λειτουργίας του εντέρου, να υπερισχύσουν τα παθογόνα βακτήρια και μικρόβια (δυσβίωση, καντιντίαση), το ανοσοποιητικό σύστημα να γίνεται πιο ευάλωτο (80% της άμυνας μας βασίζεται στο υγιές μικροβίωμα του πεπτικού συστήματος), να διαταράσσεται η πέψη, η ενέργεια και η αποδοτικότητά μας να πέφτει.

Γι’ αυτό και θεωρώ απαραίτητη την λήψη (υπό προϋποθέσεις) ενός καλού προβιοτικού συμπληρώματος, για παράδειγμα σαν κι αυτό που σας προτείνω (υπάρχουν και διαφορετικά), με:

  • Lactobacillus acidophilus 2,7 δις μικροοργανισμοί
  • Lactobacillus plantarum 1.500.000.000 μικροοργανισμοί
  • Lactobacillus casei 1,2 δις μικροοργανισμοί
  • Bifidobacterium longum 300.000.000
  • μικροοργανισμοί Streptococcus thermophilus 240.000.000 μικροοργανισμοί
  • Lactobacillus brevis 60.000.000 μικροοργανισμοί 
Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να επικοινωνήσετε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com
Μπορείτε να δείτε ακόμη: Προβιοτικά, 50+1 λόγοι να καταναλώνετε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση 
Μικροβίωμα και Ω 3, το κλειδί για την υγεία του εντέρου 
Μικροβίωμα, ποια η σχέση εντερικής χλωρίδας με τον καρκίνο; 
και Μικροβίωμα: Μικροβιακή Χλωρίδα και Βιομηχανία Εμβολίων 





proionta-tis-fisis.com