Κυριακή, Φεβρουαρίου 16

Διαβήτης: 10 υπερτροφές που βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων

Διαβήτης: 10 υπερτροφές που βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων











Τι κάνει μια τροφή «υπερτροφή»; Όταν μιλάμε για διαβήτη τύπου 2, δεν αναφερόμαστε μόνο σε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία. Για μία διατροφή φιλική προς τον διαβήτη, χρειαζόμαστε επίσης τροφές που θα ελέγχουν τα επίπεδα του σακχάρου μας.
Δεν υπάρχει μία και καλύτερη τροφή για τον διαβήτη τύπου 2. Αντιθέτως, η διατροφή μας σε αυτή την περίπτωση βασίζεται σε ολόκληρες τροφές και είναι πλούσια
σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και μέτριες ποσότητες υγιεινών υδατανθράκων.
Αν και η αλλαγή της διατροφής μας δεν θα θεραπεύσει τον διαβήτη, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως καρδιοπάθεια και νευροπάθεια. Για την ακρίβεια, η διατροφή επηρεάζει τον διαβήτη τύπου 2 με διάφορους τρόπους, όπως ότι ρυθμίζει τη γλυκόζη, την υγεία της καρδιάς, διατηρεί το βάρος και τη διάθεσή μας.

10 υπερτροφές που βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων

Αντικαταστήστε το κρέας με φασόλια και φακές

Τα φασόλια χωνεύονται αργά, γιατί έχουν πολύ πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Κι άλλα όσπρια έχουν παρόμοια επίδραση. Σε μια έρευνα του 2012, Καναδοί ερευνητές συνέδεσαν την κατανάλωση φασολιών, ρεβιθιών και φακών με βελτιωμένο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και μειωμένη αρτηριακή πίεση.

Σολομός για ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Πολλά είδη θαλασσινών είναι ιδανικά για τους διαβητικούς. Ο σολομός, οι σαρδέλες, ο τόνος, το σκουμπρί και το γοφάρι είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ενισχύουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τα τριγλυκερίδια. Απλά βεβαιωθείτε ότι αποφεύγετε το τηγανιτό ψάρι και όσα έχουν πολύ υδράργυρο.

Ξηροί καρποί για άλλες πηγές υγιεινών λιπαρών

Οι ξηροί καρποί είναι χορταστικοί και περιέχουν υψηλά επίπεδα ακόρεστων λιπαρών, το είδος που συνεισφέρει στην καλή χοληστερόλη. Όσον αφορά στη σταθεροποίηση του σακχάρου, τα πολυακόρεστα λιπαρά που βρίσκουμε σε αμύγδαλα, κάσιους, φουντούκια, πεκάν, καρύδια και φιστίκια είναι εξαιρετικά ευεργετικά.

Φρέσκα μύρτιλα για αντιοξειδωτικά

Αν και όλα τα κόκκινα φρούτα περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, βιταμινών και φυτικών ινών, τα μύρτιλα είναι από τα πιο ευεργετικά για όσους έχουν διαβήτη τύπου 2. Τα κόκκινα φρούτα έχουν επίσης το πλεονέκτημα ότι ικανοποιούν την όρεξη για γλυκό χωρίς επιπλέον σάκχαρα.
Διαβήτης: 10 υπερτροφές που βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων

Μπρόκολο για βιταμίνες A και C

Ανάλυση παλαιότερων ερευνών που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβρη του 2013 στο American Journal of Nutrition βρήκε ότι μια διατροφή πλούσια σε σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνο. Εφοδιασμένο με αντιοξειδωτικά, το μπρόκολο αποτελεί επίσης καλή πηγή βιταμίνης Α και C.

Γλυκοπατάτες πλούσιες σε φυτικές ίνες

Σε περίπτωση που θέλετε να καταναλώσετε πατάτες, επιλέξτε γλυκοπατάτες και όχι τις κλασικές. Κι αυτό επειδή εκτός από φυτικές ίνες, δεν περιέχουν τόσους υδατάνθρακες όπως οι λευκές και επίσης έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ενώ είναι γλυκές.

Σπανάκι και κάλε σε σαλάτες και ζυμαρικά

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, η κατανάλωση 1,5 φλιτζανιού σκούρων φυλλωδών λαχανικών κάθε μέρα μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 14%. Αν και ο λόγος δεν είναι ξεκάθαρος, φαίνεται πως τα λαχανικά έχουν προστατευτική επίδραση επειδή περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνες Α και C.

Βρώμη για πρωινό έλεγχο του σακχάρου

Συστηματική ανάλυση που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβρη του 2015 στο Nutrients βρήκε ότι οι διαβητικοί τύπου 2 που κατανάλωναν βρώμη για πρωινό είχαν ηπιότερες διακυμάνσεις της γλυκόζης σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν άλλου τύπου πρωινά.
Διαβήτης: 10 υπερτροφές που βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων

Ντομάτες για αρκετό λυκοπένιο

Αυτή η μεσογειακή υπερτροφή μειώνει την αρτηριακή πίεση και την κακή χοληστερόλη, η οποία μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων – βασική απειλή για τον διαβήτη.

Γιαούρτι για περισσότερη πρωτεΐνη

Το γιαούρτι αποτελεί πλούσια πηγή ασβεστίου, πρωτεΐνης και μαγνησίου. Παρέχει επίσης πολύτιμα προβιοτικά, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο αύξηση του βάρους και την εμφάνιση παχυσαρκίας, όπως επίσης και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αβοκάντο για μονοακόρεστα λιπαρά

Τα αβοκάντο βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνη, διασφαλίζουν υγιή επίπεδα αρτηριακής πίεσης και μειώνουν τις φλεγμονές, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάλιο και λουτεΐνη.

Πηγές

https://enallaktikidrasi.com