Σάββατο, Φεβρουαρίου 22

Κορωνοϊός: Πανικός στην Ιταλία – 51 τα κρούσματα μέσα σε λίγες ώρες, δύο οι νεκροί! Κλείνουν πανεπιστήμια, αναβάλλονται αγώνες

1
Ζητά ψυχραιμία ο Ιταλός πρωθυπουργός – Τα ΜΜΕ μεταδίδουν ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία και σε πολλές πόλεις εστιατόρια, καφέ και δρόμοι είναι άδεια – Στη Λομβαρδία 39 ασθενείς, 11 στο Βένετο, και ένας στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης
Στα 51 ανέρχονται τα κρούσματα κορωνοϊου στην Ιταλία, με τα περισσότερα να έχουν διαγνωστεί μέσα σε λίγες ώρες, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στη χώρα.


Οι νεκροί παραμένουν δύο: ένας άνδρας 78 ετών που ζούσε στην περιφέρεια Βένετο, με βεβαρημένη κατάσταση υγείας και μια γυναίκα 75 ετών από την ευρύτερη περιοχή του Λόντι, στη Λομβαρδία.
Η ηλικιωμένη πέθανε στο σπίτι της και φέρεται να μολύνθηκε από τον ιό σε κέντρο πρώτων βοηθειών της περιοχής, όπου συνάντησε έναν 38χρονο ασθενή. Αυτός ο ασθενής φέρεται να μετέδωσε την ασθένεια σε τουλάχιστον 15 άτομα! Ανάμεσά τους, και η γυναίκα του που είναι έγκυος, κάποιοι φίλοι του με τους οποίους έπαιζε ποδόσφαιρο και πέντε ιατροί και νοσηλευτές.
Όσον αφορά στα κρούσματα, 39 ασθενείς βρίσκονται στην περιφέρεια της Λομβαρδίας,11 στο Βένετο, και ένας στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης.
Πριν από λίγο, παράλληλα, ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, δήλωσε ότι κλείνουν, μέχρι νεωτέρας, και τα πανεπιστήμια της περιοχής του. Πολλοί αγώνες ποδοσφαίρου τοπικών ομάδων, ακυρώθηκαν.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να στηρίξει οικονομικά τις επιχειρήσεις της Λομβαρδίας οι οποίες κινδυνεύουν να «γονατίσουν», εξαιτίας των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού.
Στην Ρώμη, μια κινέζα που είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο λοιμωδών νόσων Λάτζαρο Σπαλαντσάνι πριν τρεις εβδομάδες και ένας Ιταλός εικοσιεννιάχρονος ερευνητής ο οποίος είχε επιστρέψει από την Κίνα αναμένεται να πάρουν εξιτήριο.
Στη Λομβαρδία και στο Βένετο, οι αρχές συμβουλεύουν τους πολίτες να μην συνωστίζονται στα έκτακτα περιστατικά των νοσοκομείων, αλλά να τηλεφωνούν στον ειδικό, δωρεάν αριθμό που έχει ενεργοποιηθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συμμετέχει σε συνεδρίαση στην Πολιτική Προστασία και ζήτησε από τους Ιταλούς να μην ενδώσουν στον πανικό.
Παρά τις εκκλήσεις του πάντως, τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία, και σε πολλές πόλεις της χώρας, χθες, εστιατόρια και καφέ μπαρ ήταν σχεδόν άδεια. Επίσης τα ξένα πρακτορεία μεταδίδουν φωτογραφίες άδειων δρόμων από διάφορες ιταλικές πόλεις.
Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει και νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ πάνω από τέσσερις χιλιάδες άτομα πρόκειται να υποβληθούν σε τεστ για τη διάγνωση τυχόν μετάδοσης του ιού.