Τετάρτη, Φεβρουαρίου 5

Ποιος χυμός είναι η χειρότερη επιλογή για την υγεία

xymos
Ανεξάρτητα από τη δίαιτα που, ενδεχομένως, ακολουθείτε, το σίγουρο είναι ότι οι χυμοί μπορούν να αποτελέσουν μέρος της.
Δεν είναι, όμως, όλοι οι χυμοί το ίδιο ευεργετικοί για την υγεία σας. Δείτε παρακάτω ποιους χυμούς είναι καλύτερο να προτιμάτε:
Κορυφαία επιλογή: Χυμός από λαχανικά

Το λυκοπένιο στον χυμό τομάτας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη. Ο χυμός τεύτλων μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την πίεση του αίματος. Ο χυμό λαχανικών που είναι παχύρρευστος έχει κάποια ποσότητα ινών (αλλά όχι τόση όση τα ωμά λαχανικά) και, ως γνωστόν, οι φυτικές ίνες μειώνουν την πείνα. Με τον χυμό λαχανικών θα πάρετε πολύ λιγότερη ζάχαρη και λιγότερες θερμίδες από ό,τι με τον τυπικό χυμό φρούτων. Δώστε προσοχή στο νάτριο, όμως, ή επιλέξετε έναν χυμό με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
Η χειρότερη επιλογή: Έτοιμοι χυμοί τύπου “κοκτέιλ”
Αν βλέπετε στην ετικέτα τις εκφράσεις “juice cocktail”, ή “juice-flavored beverage”, ή “juice drink”, τότε είναι καλό να αποφύγετε τον εν λόγω “χυμό”. Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα αυτά έχουν μόνο μικρές ποσότητες πραγματικού χυμού. Τα κύρια συστατικά τους είναι συνήθως νερό, μικρές ποσότητες του χυμού και κάποιο είδος γλυκαντικού, όπως το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Από διατροφικής άποψης, αυτά τα ποτά είναι παρόμοια με τα περισσότερα αναψυκτικά: πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες, αλλά φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Το απλό νερό είναι πολύ καλύτερη επιλογή.
Το δίλημμα των 100% φρέσκων χυμών φρούτων
Τι γίνεται με τον καθαρό χυμό φρούτων χωρίς προσθήκη γλυκαντικών ουσιών; Είναι αλήθεια ότι οι 100% χυμοί φρούτων είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη C και το κάλιο. Το πρόβλημα είναι ότι αν πίνετε μεγάλες ποσότητες, αυτοί οι χυμοί μπορεί να γίνουν μία επιπλέον πηγή ζάχαρης και θερμίδων. Ναι, καλά ακούσατε! Τα σάκχαρα στα φρούτα είναι σε μεγάλη συγκέντρωση στους χυμούς τους. Ο χυμός, επίσης, δεν περιέχει την ίδια ποσότητα ινών και φυτοθρεπτικών συστατικών που έχουν τα φρέσκα φρούτα. Γι’ αυτό πολλοί ειδικοί συνιστούν να μην πίνετε πάνω από μία μερίδα φρεσκοστιμμένου 100% φυσικού χυμού την ημέρα.
Καλή επιλογή: Χυμός από ρόδι
Αν “πρέπει” να πίνετε ένα ποτήρι χυμό κάθε μέρα, τότε πρέπει να επιλέγετε να έναν πολύ καλό χυμό. Ο χυμός από ρόδι βρίσκεται στις κορυφαίες επιλογές. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και θερμίδες, αλλά προσφέρει πολύ καλά για την υγεία σας θρεπτικά συστατικά, κυρίως αντιοξειδωτικά. Μάλιστα, ο χυμός ροδιού έχει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δύναμη από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι!
Τι ισχύει με τον πιο διαδεδομένο χυμό, εκείνον από πορτοκάλι;
Τα καλά νέα είναι πως ο χυμός πορτοκαλιού είναι γεμάτος με βιταμίνη C. Μερικοί χυμοί πορτοκαλιού μάλιστα στο εμπόριο είναι και εμπλουτισμένοι με ασβέστιο και βιταμίνη D, που είναι καλά για τα οστά σας. Ο χυμός πορτοκαλιού χωρίς ζάχαρη έχει λιγότερες θερμίδες από κάποιο χυμό μούρων, ή σταφυλιού. Το αρνητικό είναι είναι ότι έχει επίσης λιγότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από ό,τι οι πιο σκουρόχρωμοι χυμοί, όπως εκείνοι από σταφύλι, βατόμουρο και ρόδι.