Τετάρτη, Φεβρουαρίου 5

Έρευνα: Ένας στους 100 Έλληνες πάσχει από καρκίνο

Έρευνα: Ένας στους 100 Έλληνες πάσχει από καρκίνο
Πάνω από τους μισούς Έλληνες ανησυχούν για τον καρκίνο, (54%), εννέα στους δέκα γνωρίζουν άτομα που πάσχουν από καρκίνο και οι περισσότεροι είναι ενημερωμένοι για τους παράγοντες κινδύνου, ωστόσο δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο εξωτερικό οι πολίτες θεωρούν το παθητικό κάπνισμα ως τρίτο παράγοντα κινδύνου σε ποσοστό 50%, ενώ
στην Ελλάδα έρχεται στην 6η θέση, με ποσοστό μόνο 30%. Το αίσθημα φοβίας για την ασθένεια παραμένει, ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται το ποσοστό που υποβάλλεται σε προληπτικές εξετάσεις.
Εντύπωση προκαλεί ότι στην Ελλάδα, οι νέοι είναι περισσότερο ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι, και σε διεθνές επίπεδο καλύτερη ενημέρωση και γνώση για τον καρκίνο έχουν οι άνθρωποι με υψηλό εισόδημα και μορφωτικό επίπεδο. Έξι στους 100 Έλληνες έχουν επιβιώσει από κάποια μορφή καρκίνου και ένας στους 100 πάσχει από τη νόσο.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ) και παρουσίασε σήμερα, με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, ο πρόεδρός της, Ευάγγελος Φιλόπουλος. Η έρευνα βασίστηκε σε ερωτηματολόγιο που χρησιμοποίησε η Διεθνής Ένωση για τον έλεγχο του καρκίνου (UICC), σε διεθνή δημοσκόπηση με τη συμμετοχή 15.427 ενηλίκων από 20 χώρες.
Το κοινό της ελληνικής και της διεθνούς έρευνας, είναι πως οι πολίτες ζητούν από τις αρχές καλύτερες υπηρεσίες υγείας, εύκολη πρόσβαση σε αυτές, βοήθεια για την έρευνα και μείωση του κόστους θεραπείας και αποκατάστασης από τον καρκίνο. «Ο καρκίνος είναι η νούμερο ένα μη μεταδιδόμενη ασθένεια και έχει ταχύτατα αυξανόμενο κόστος», ανέφερε ο κ. Φιλόπουλος, τονίζοντας ότι «οι θεραπείες πρέπει να είναι για όλους και αν οι κυβερνήσεις δεν αντιδράσουν, τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταρρεύσουν».
Άσχημα τα νέα για την παρηγορική φροντίδα
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι εκπρόσωποι της ΕΑΕ στην παρηγορική φροντίδα και υποστήριξη, η οποία στην Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα. Τα ιατρεία πόνου είναι υποστελεχωμένα, ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και Αλγολογίας, αντιπρόεδρος της ΠΑΡΗΣΥΑ, Ιωάννα Σιαφάκα. Πρόσφατα μάλιστα, όπως είπε, έκλεισε το Ιατρείο Πόνου στο γενικό νοσοκομείο Καλαμάτας. Λειτουργούσε δύο χρόνια και εξυπηρετούσε 565 ασθενείς ογκολογικούς και άλλους, για τον νομό Μεσσηνίας. Το νοσοκομείο, όπως είπε η κ. Σιαφάκα, διαθέτει τρεις αναισθησιολόγους, αλλά δεν επαρκούν για χειρουργεία, διακομιδές και Ιατρείο πόνου, ενώ το νοσοκομείο δεν διαθέτει ογκολόγο.
«Είναι ανήθικο να έχουμε σήμερα στο ΕΣΥ 57 Ιατρεία Πόνου, να έχουμε χτίσει ένα απίστευτο σύστημα εθελοντών γύρω από αυτά, να διαθέτουμε φάρμακα και τεχνικές που να μπορούν να ανακουφίσουν τους ασθενείς, κι όμως να αφήνουμε τους καρκινοπαθείς να υποφέρουν» επισήμανε η κ. Σιαφάκα. Σύμφωνα με την ίδια, σε οργανωμένη πολιτεία θα αρκούσαν 500 κλίνες μέσα στα νοσοκομεία για παρηγορική φροντίδα και 300 ομάδες κατ οίκον υποστήριξης.
Τα καλά νέα
Η δημιουργία του υπεσύγχρονου και υψηλών προδιαγραφών κέντρου ημερήσιας νοσηλείας για τους ασθενείς της Μακεδονίας -και όχι μόνο-που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Το κέντρο θα λειτουργήσει στο κτίριο της ΕΑΕ στην Πυλαία Θεσσαλονίκης και το κόστος κατασκευής και εξοπλισμού θα αναλάβει η Μαριάννα Λάτση. Η ΕΑΕ θα παραχωρήσει τη χρήση του Κέντρου στο Θεαγένειο νοσοκομείο.
Μια δεύτερη σημαντική εξέλιξη υπήρξε η ψήφιση και η αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ο οποίος ενσωμάτωσε και τις θέσεις της ΕΑΕ για απαγόρευση του καπνίσματος σε συγκεκριμένους ευαίσθητους δημόσιους χώρους (πχ παιδικές χαρές).
Επίσης, η δράση των κινητών μονάδων της ΕΑΕ, που γυρίζουν όλη την Ελλάδα. Έχουν γίνει 85.000 μαστογραφίες δωρεάν.
Σημαντική είδηση είναι και η δημιουργία Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης εφήβων και νέων ενηλίκων στη νεοπλασματική ασθένεια. Η μονάδα στελεχώνεται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας και λειτουργεί καθημερινά στον χώρες της ΕΑΕ.
Τέλος, η συνεργασία της ΕΑΕ με την ΕΡΤ για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Η ΕΡΤ παραχώρησε τα θεατρικά έργα από την εκπομπή «Θέατρο της Τετάρτης» τα οποία κατέγραψε η ΕΑΕ σε ΜΡ3 και ξεκίνησε πιλοτικά από την Μονάδα «Ν. Κούρκουλος», ώστε οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία να μπορούν να περνούν το χρόνο τους εστιασμένοι στα υψηλής ποιότητας ραδιοφωνικά έργα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 zougla.gr