Δίκη Τραμπ: Την Τετάρτη αναμένεται η απαλλαγή του

Δίκη Τραμπ: Την Τετάρτη αναμένεται η απαλλαγή του
Πηγή: (AP Photo/Evan Vucci)

CNN Greece 
Με την ψηφοφορία της Τετάρτης, στην οποία αναμένεται να απαλλαχθεί ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από τις δύο κατηγορίες που τον βαραίνουν, κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση έρευνας του Κογκρέσου, θα ολοκληρωθεί, όπως όλα δείχνουν, η δίκη του Αμερικανού προέδρου στη Γερουσία,  βάσει ψηφίσματος που ενέκρινε το σώμα επί της διαδικασίας.
Όπως ορίζει το ψήφισμα, θα γίνει μια ακόμη τετράωρη συνεδρίαση τη Δευτέρα από τις 11:00 (τοπική ώρα· 18:00 ώρα Ελλάδας). Κατόπιν το σώμα θα διακόψει τις εργασίες του ως την Τετάρτη στις 16:00 (23:00), όταν θα διεξαχθεί η ψηφοφορία επί των δύο κατηγοριών («articles of impeachment») σε βάρος του προέδρου.
Η εξέλιξη ακολούθησε την απόρριψη από το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους σώμα του Κογκρέσου της πρότασης να κληθούν να καταθέσουν νέοι μάρτυρες, όπως ζητούσαν οι Δημοκρατικοί.
Με 51 ψήφους έναντι 49, οι γερουσιαστές απέκλεισαν την κλήση νέων μαρτύρων και την παρουσίαση νέων αποδεικτικών στοιχείων. Ο επικεφαλής της μειοψηφικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ είδε σε αυτή την έκβαση μια «μεγάλη τραγωδία». Αντίθετα για τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τεντ Κρουζ ακούστηκαν «περισσότερα από όσα χρειάζονταν» στη διαδικασία και είναι «καιρός να αθωώσουμε» τον πρόεδρο.