Τρίτη, Φεβρουαρίου 18

Θα πάθεις πλάκα! Έτσι είναι η Μόρια με τους λ@θρο από ψηλά (ΒΙΝΤΕΟ)

allodapoi
Την έκταση του καταυλισμού των παράνομων μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου αποκαλύπτουν εναέρια πλάνα από drone που παρουσιάζονται σε βίντεο. Πρόχειρα κατασκευασμένα παραπήγματα διακρίνονται να έχουν κατασκευαστεί όπως-όπως σε αγροτικές εκτάσεις.

​Πρόσφατα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους αλλοδαπούς ζήτησε την άμεση εκκένωση του καταυλισμού στη Μόρια από οικογένειες και ασθενείς, προειδοποιώντας για «σοβαρό κίνδυνο» εμφάνισης ασθένειας όσων διαμένουν εκεί, λόγω έλλειψης υγειονομικής περίθαλψης.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, η πλειονότητα των αιτούντων άσυλο είναι οικογένειες και το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι παιδιά, τα περισσότερα κάτω των 12 ετών, ενώ πάνω από 36.000 αιτούντες άσυλο διαμένουν αυτή τη στιγμή στα κέντρα υποδοχής των πέντε νησιών, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για 5.400 ανθρώπους.
​Την ίδια στιγμή, η Μόρια έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής με αφορμή επεισόδια που είχαν σημειωθεί πρόσφατα στην περιοχή, με τον αρμόδιο υπουργό Νότη Μηταράκη να αφήνει αιχμές για τον ρόλο ορισμένων ΜΚΟ.
«Θεωρούμε ότι υπήρχαν συγκεκριμένες περιπτώσεις [σ.σ. ΜΚΟ], οι οποίες συνέβαλαν στα γεγονότα. Ένα κλίμα έντασης το οποίο υπήρχε -δικαιολογημένο- λόγω του υπερπληθυσμού, δασκαλεύτηκε να δημιουργήσει αυτά τα επεισόδια. Έχει ηρεμήσει πλέον η κατάσταση στη Μόρια, ευελπιστώ ότι αυτό το κεφάλαιο της έντασης τουλάχιστον προσωρινά έχει αντιμετωπιστεί», είχε δηλώσει ο κ. Μηταράκης.