Πέμπτη, Φεβρουαρίου 27

Η ραπαμυκίνη μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του ανθρώπινου δέρματος

Η ραπαμυκίνη μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του ανθρώπινου δέρματος
Ζήσης Ψάλλας
Η ραπαμυκίνη, ένα φάρμακο που έχει εγκριθεί από τον FDA και χρησιμοποιείται συνήθως για την πρόληψη της απόρριψης οργάνων μετά από χειρουργική επέμβαση μεταμοσχεύσεων, επιβραδύνει τη γήρανση του ανθρώπινου δέρματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geroscience από ερευνητές του Drexel University College of Medicine.

Στην παρούσα μελέτη, 13 συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 40 ετών εφάρμοσαν κρέμα ραπαμυκίνης κάθε 1-2 ημέρες στο ένα χέρι και ένα εικονικό φάρμακο στο άλλο χέρι για οκτώ μήνες. Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα μετά από δύο, τέσσερις, έξι και οκτώ μήνες, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής εξετάσεων αίματος και βιοψίας στο διάστημα των έξι ή οκτώ μηνών.
Μετά από οκτώ μήνες, η πλειονότητα των χεριών που έλαβαν ραπαμυκίνη έδειξε αυξήσεις του κολλαγόνου και στατιστικά σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης p16, που αποτελεί έναν βασικό δείκτη γήρανσης των κυττάρων του δέρματος. Το δέρμα που έχει χαμηλότερα επίπεδα p16 έχει λιγότερα γηρασμένα κύτταρα, τα οποία σχετίζονται με ρυτίδες του δέρματος.

 Η ραπαμυκίνη δεσμεύει μια πρωτεΐνη που ονομάστηκε «στόχος της ραπαμυκίνης» ή TOR (target of rapamycin) και μεσολαβεί στο μεταβολισμό, την ανάπτυξη και τη γήρανση των ανθρώπινων κυττάρων.
Εκτός από την τρέχουσα χρήση της για την αποτροπή της απόρριψης οργάνων, η ραπαμυκίνη χορηγείται επί του παρόντος (σε υψηλότερες δόσεις από αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα μελέτη) για τη σπάνια ασθένεια των πνευμόνων λεμφαγγειοελοίωματομάτωση και ως αντικαρκινικό φάρμακο.
Η παρούσα μελέτη δείχνει μια δεύτερη ζωή για το φάρμακο σε χαμηλές δόσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που γίνονται για την αύξηση της ανθρώπινης διάρκειας ζωής ή τη βελτίωση της απόδοσης.
Η ραπαμυκίνη - που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1970 σε βακτήρια που βρέθηκαν στο έδαφος του νησιού του Πάσχα - μειώνει επίσης το στρες στα κύτταρα, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν καρκίνο στα μιτοχόνδρια.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι, καθώς πρόκειται για προκαταρκτική έρευνα, εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης αυτού του φαρμάκου.
.zougla.gr