Πέμπτη, Φεβρουαρίου 13

Μεγάλες αλλαγές στα διπλώματα οδήγησης: Πώς θα το λαμβάνουν οι νέοι οδηγοί –Οι τιμές για τα παράβολα

1051652-2713395-696x418
Δίπλωμα οδήγησης στους επιτυχόντες των εξετάσεων από την πρώτη στιγμή ώστε να μπορούν να οδηγήσουν από την επόμενη κιόλας ημέρα, υπόσχεται το υπουργείο Μεταφορών.
«Κλειδί» στην υλοποίηση αυτής της διευκόλυνσης για τους επιτυχόντες, σύμφωνα με το «ΕΘΝΟΣ», είναι η θεσμοθέτηση της προσωρινής άδειας οδήγησης, την δυνατότητα της οποίας δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου που αναμένεται να ψηφιστεί από μέρα σε μέρα.

«Κάποιος ο οποίος θα δώσει τις πρακτικές εξετάσεις, αντί να περιμένει 5 με 6 μήνες να λάβει το δίπλωμα στα χέρια του, άρα δεν θα μπορεί και ο ίδιος να κινηθεί ή ενδεχομένως δεν θα μπορεί να δουλέψει γιατί πολλοί θέλουν το δίπλωμα ως μέσο ή ως εργαλείο προκειμένου να εργαστούν κάπου, την επομένη κιόλας ημέρα με ένα email αρχικά θα μπορεί να λαμβάνει το δίπλωμα και να το εκτυπώσει» είπε ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Άδεια οδήγησης και… στο κινητό
Με ταχύτατους ρυθμούς αναμένεται να προχωρήσουν -ίσως και έως το τέλος Φεβρουαρίου- και οι διαδικασίες ψηφιοποίησης, ώστε η άδεια οδήγησης να εμφανίζεται απευθείας στο κινητό τηλέφωνο του επιτυχόντος μέσω σχετικής εφαρμογής. Με αυτά τα μέτρα, το υπουργείο Μεταφορών δεν στοχεύει μόνο στη μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών και του διαστήματος που πρέπει να αναμένει κανείς για να εκδοθεί το οριστικό δίπλωμα οδήγησης , αλλά φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα διαφθοράς, τα οποία παραδοσιακά «συνοδεύουν» τη διαδικασία απόκτησης διπλώματος οδήγησης.
Υπενθυμίζεται ότι με την προσωρινή άδεια οδήγησης ο δικαιούχος θα μπορεί να οδηγεί κανονικά από την επόμενη ημέρα της επιτυχούς εξέτασής του, ακριβώς όπως θα έκανε εάν είχε στην κατοχή του το επίσημο δίπλωμα, αλλά μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας και μέχρι να εκδοθεί η κανονική άδεια. Σε κάθε περίπτωση το χρονικό διάστημα μετακίνησης με την προσωρινή άδεια δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες από την ημερομηνία επιτυχίας στις εξετάσεις.
Στη σχετική νομοθετική ρύθμιση επισημαίνεται ότι η χορήγηση της προσωρινής άδειας οδήγησης διενεργείται ηλεκτρονικά μέσω ψηφιακής πλατφόρμας του υπουργείου Μεταφορών ύστερα από την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης των δικαιούχων και κατόπιν της ταυτοποίησής τους στην οικεία πλατφόρμα. Η προσωρινή άδεια, σύμφωνα με το «ΕΘΝΟΣ», θα χορηγείται από το σύστημα σε ψηφιακή μορφή κατόπιν αντιστοίχισης των στοιχείων του δικαιούχου. Στην ψηφιακή πλατφόρμα μέσω ηλεκτρονικών μέσων θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και τα ελεγκτικά όργανα ως εξουσιοδοτημένοι χρήστες.
Οι προσωρινές άδειες
Μέχρι την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, πάντως, τις προσωρινές άδειες θα εκτυπώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες μεταφορών, θα χορηγούνται άπαξ και δε θα αντικαθίστανται σε περίπτωση απώλειας, όπως ξεκαθαρίζεται στη ρύθμιση. Οι κάτοχοί τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι προσωρινές άδειες -όπως και οι κανονικές – μπορούν να αφαιρεθούν σε περίπτωση που οι κάτοχοί τους υποπέσουν σε παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), για την οποία προβλέπεται η αφαίρεσή της, ενώ κάθε κύρωση για παράβαση επιβάλλεται και στους κατόχους προσωρινής άδειας.
Τι αλλάζει στις κλήσεις και στο Point System
Παράλληλα μέσω της συνεργασίας του υπουργείου Μεταφορών με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρεί και η απλοποίηση των διαδικασιών όσον αφορά στις κλήσεις της Τροχαίας και το Point System. Ετσι, οι οδηγοί που υποπέφτουν σε παραβάσεις θα ειδοποιούνται άμεσα ακόμα και με την αποστολή ενός SMS στο κινητό τους για την κλήση που έλαβαν. Επιπλέον θα υπάρχει και αυτόματη ενημέρωση της βάσης δεδομένων για το Point System, ώστε ο οδηγός να ενημερώνεται άμεσα και να γνωρίζει πόσοι πόντοι ποινής του υπολείπονται μέχρι να του αφαιρεθεί το δίπλωμα.
Πρακτικά, ο τροχονόμος ο οποίος θα βεβαιώνει την παράβαση θα την περνά αυτόματα μέσω τάμπλετ στο κεντρικό Μητρώο της Τροχαίας, καταργώντας τη μεταγενέστερη καταγραφή του συμβάντος.
Στην περίπτωση που το πρόστιμο δεν πληρωθεί από τον παραβάτη, ο υπερήμερος οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει ένσταση, ενώ στη συνέχεια, και εφόσον η ένστασή του έχει απορριφθεί, θα του παρέχεται και ένα εύλογο χρονικό διάστημα 2-3 μηνών προκειμένου να αποπληρώσει την οφειλή του, η οποία μετά το πέρας του συγκεκριμένου διαστήματος θα περνά ως υποχρέωση μέσω του Taxis και θα εμφανίζεται στη φορολογική του δήλωση.
Στόχος των συγκεκριμένων μέτρων είναι τόσο η αποτροπή επανάληψης των παραβάσεων από τους οδηγούς όσο και η εισπραξιμότητα των προστίμων που έχουν επιβληθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το ύψος των προστίμων που επιβάλλονται ετησίως φτάνει περίπου τα 140 εκατ. ευρώ, τελικώς το ποσό που πληρώνεται δεν ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια! Σήμερα τα βήματα από την επιβολή μέχρι την είσπραξη ενός προστίμου είναι περίπου εξήντα, ενώ φιλοδοξία του νέου ΚΟΚ είναι να τα μειώσει στα 15.
Νέα ενοποιημένα παράβολα αδειών οδήγησης
Αλλάζουν από τις 10 Φεβρουαρίου τα παράβολα για την έκδοση αδειών οδήγησης τόσο για όσους παίρνουν για πρώτη φορά άδεια όσο και για εκείνους, οι οποίοι θέλουν να επεκτείνουν υφιστάμενες άδειες οδήγησης αλλά και να τις αντικαταστήσουν λόγω κλοπής ή αλλοίωσης.
Η εισαγωγή των νέων ενοποιημένων παραβόλων – όπως επισημαίνεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Μεταφορών – αποφασίστηκε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού αλλά και την ελαχιστοποίηση του χρόνου τόσο των πολιτών που εκδίδουν/πληρώνουν e-παράβολα όσο και των υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών που τα χρησιµοποιούν και τα δεσµεύουν.
Τα νέα παράβολα, τα οποία ουσιαστικά θα ενοποιούν σε ένα, δύο ή περισσότερα ήδη υφιστάμενα (π.χ. εκτύπωση εντύπου αδειας και τέλος χαρτοσήμου), θα είναι διαθέσιμα από τις 10 Φεβρουαρίου 2020, χωρίς την κατάργηση των παλαιών, όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο.
Αναλυτικά οι κατηγορίες των νέων ενιαίων παραβόλων είναι:
Αρχική χορήγηση κατηγορίας (ΑΜ ή Α1 ή Α2 ή Α ή Β) 48,00 ευρώ (ενοποιεί εκτύπωση εντύπου 30,00 ευρώ και τέλος χαρτοσήµου 18,00 ευρώ).
Επέκταση σε κατηγορία (ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β) 57,02 ευρώ (ενοποιεί εκτύπωση εντύπου 30,00 ευρώ και τέλος χαρτοσήµου 27,02 ευρώ).
Επέκταση σε κατηγορία (ΒΕ, C1, C, D1, D, C1E, CE, D1E, DE) από ∆.Υ. 120,15 ευρώ (ενοποιεί εκτύπωση εντύπου 30,00 ευρώ και τέλος χαρτοσήµου 90,15 ευρώ).
Επέκταση σε κατηγορία (ΒΕ, C1, C, D1, D, C1E, CE, D1E, DE) 138,15 ευρώ (ενοποιεί εκτύπωση εντύπου 30,00 ευρώ και τέλος χαρτοσήµου 108,15 ευρώ).
Ανανέωση κατηγοριών Άδειας Οδήγησης 98,00 ευρώ (ενοποιεί ανανέωση κατηγοριών 50,00 και εκτύπωση εντύπου 30,00 ευρώ και τέλος χαρτοσήµου 18 ευρώ).
Αντίγραφο εντύπου Αδείας Οδήγησης για Κλοπή – Απώλεια 69,02 ευρώ (ενοποιεί εκτύπωση εντύπου 30,00 ευρώ και απώλεια ή κλοπή 30,00 ευρώ και τέλος χαρτοσήµου 9,02 ευρώ).
Αντίγραφο εντύπου Αδείας Οδήγησης για Φθορά – Αλλοίωση 39,02 ευρώ (ενοποιεί εκτύπωση εντύπου 30,00 ευρώ και τέλος χαρτοσήµου 9,02 ευρώ).
makeleio.gr