Πρόπολη: Πως θωρακίζει ανοσοποιητικό και οργανισμό

Πρόπολη: Πως θωρακίζει ανοσοποιητικό και οργανισμόαπό ·
φώτο Πρόπολη
Η Πρόπολη (ή «κόλλα της μέλισσας») είναι μια κολλώδης, καφέ ουσία η οποία φτιάχνεται από το σάλιο της μέλισσας και τη ρητίνη από το φλοιό δέντρων, με την οποία επισκευάζουν τις ζημιές στις κυψέλες τους και τις σφράγιζουν από τυχόν εισβολείς.
Σε αντίθεση με τη κηρήθρα, η οποία χρησιμοποιείται για να σφραγίσει
μεγαλύτερες επιφάνειες, οι μέλισσες έχουν την τάση να διατηρούν τη πρόπολη για τα μικρότερα κενά. Οι Ευρωπαίοι έχουν εκτιμήσει τις θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης εδώ και αιώνες – ιδιότητες που σταδιακά επιβεβαιώνονται από πολλές σύγχρονες μελέτες.
Πορίσματα Ερευνών

Ιδιότητες Καταπολέμησης Καρκίνου

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην έκδοση του American Journal Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας το Φεβρουάριο του 2004, η πρόπολη περιέχει θεραπευτικές ενώσεις που μπορούν να σκοτώσουν το MCF-7, ένα καρκινικό κύτταρο του μαστού. Εφόσον δόθηκε εκχύλισμα πρόπολης, εξαλείφθηκε το 13 % των καρκινικών κυττάρων μέσα σε 24 ώρες των συμμετεχόντων στην έρευνα.
Μια μεταγενέστερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Νοεμβρίου της BMC, της Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής, διαπίστωσε επίσης ότι η κινεζική πρόπολη (καθώς και τα άλλα προϊόντα της μέλισσας όπως η γύρη και ο βασιλικός πολτός) μπορούσαν να αναστείλουν τον αυξητικό παράγοντα που προκαλεί καρκίνο του αγγειακού ενδοθηλιακού.
Για περισσότερα Η πρόπολις αναστέλλει τους καρκινικούς όγκους

Ισχυρό Αντιφλεγμονώδες

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος της European Journal of Pharmacology τον Ιούνιο του 2008 έδειξε ότι οι βραζιλιάνικη πρόπολη περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται Artipillin C, το οποίο κατέχει σημαντικές αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθά στην επούλωση πληγών. Πρόσθετες έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόπολη μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά, όπως μια κρέμα, για τη θεραπεία φλεγμονών του δέρματος.
Πως οι χρόνιες φλεγμονές επηρεάζουν το σώμα 

Αντιοξειδωτική δράση 

Μελέτες όπως αυτή στην έκδοση του περιοδικού Journal of Agricultural and Food Chemistry, του Δεκεμβρίου του 2004, δείχνει ότι η πρόπολη που προέρχεται από διάφορες χώρες περιέχει φλαβονοειδή και πολυφαινολικά συστατικά, τα οποία διαθέτουν εντοπισμένη αντιοξειδωτική δράση.
Τα αντιοξειδωτικά χρειάζονται, φυσικά, για την καταπολέμηση των βλαβών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες όπως την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, εάν αφεθούν ανεξέλεγκτα. Επιπλέον, η κατανάλωση τροφών πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η πρόπολη προσφέρει οφέλη αντι-γήρανσης.
Αντιοξειδωτικά: Εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες~Εμποδίζουν την καταστροφή των κυττάρων 

Ιδιότητες Ενίσχυσης Ανοσοποιητικού

Έχει αποδειχτεί ότι η πρόπολη διεγείρει και ενισχύει το γενικό και ειδικό ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ παράλληλα αυξάνει την ιντερφερόνη, προκαλώντας κυτταρική και χημική ανοσία (humoral immunity).
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου 2010 του Phytotherapy Research, η πρόπολη περιέχει πρωτεΐνες και ενώσεις που έχουν την ικανότητα να αλλάζουν και να ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, και οι οποίες διαθέτουν αντιβακτηριακή και αντιιική δράση.
Για περισσότερα Πρόπολη, δρα ως αντιφλεγμονώδες, αντιπαρασιτικό, αντιιικό, αντιβακτηριακό και αντιμυκητικό 

Αντισηπτικές Ιδιότητες

Η πρόπολη έχει χρησιμοποιηθεί ως μία αντισηπτική αλοιφή εδώ και αιώνες, λόγω των πολλών δραστικών συστατικών της, όπως είναι τα φαινολικά οξέα, τα τερπένια, και τα αμινοξέα.
Οι αρχαίοι πολιτισμοί, συμπεριλαμβανομένων των Αιγυπτίων, ισχυρίστηκαν επίσης ότι η πρόπολη και τα άλλα προϊόντα της μέλισσας έχουν την ικανότητα να επιταχύνουν την επούλωση πληγών, όπως κοψίματα, μώλωπες και ξηροδερμία. Η σύγχρονη επιστήμη τώρα αρχίζει να πλησιάζει αυτή την αρχαία γνώση.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην έκδοση του Wound Repair and Regeneration τον Σεπτέμβριο / Οκτώβριο του 2009, για παράδειγμα, απέδειξε ότι η τοπική εφαρμογή της πρόπολης για το κλείσιμο των πληγών του διαβήτη επιτάχυνε σημαντικά την αντίδραση επούλωσης.

Πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα

Έρευνα στη σύνθεση της πρόπολης δείχνει ότι προμηθεύει το σώμα μας με έως και 60 ιχνοστοιχεία, συμπεριλαμβανομένου ποικίλων ποσοτήτων
  • ασβεστίου,
  • μαγνησίου,
  • σιδήρου,
  • ψευδαργύρου,
  • διοξείδιο του πυριτίου,
  • κάλιο,
  • φώσφορο,
  • χαλκό,
  • κοβάλτιο, καθώς και 16 αμινοξέα.
Περιέχει επίσης βιταμίνη Α (καροτίνη) και βιταμίνες Β1, Β2, Β3. Για το λόγο αυτό, η πρόπολη είναι πολύ καλύτερη από οποιαδήποτε πολυβιταμινούχα ταμπλέτα, η οποία συνήθως περιέχει παρόμοια συστατικά αλλά σε συνθετικές μορφές.
Προφανώς, πολλές μελέτες έχουν γίνει σχετικά με την πρόπολη που έχουν επιβεβαιώσει την σοφία αιώνων. Ωστόσο, η πρόπολη έχει συνδεθεί και με άλλα οφέλη. Αυτά περιλαμβάνουν την ικανότητά της στο να εμποδίζει το σχηματισμό της οδοντικής πλάκας, και την ικανότητά της για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων όπως η φυματίωση και η ηπατίτιδα χωρίς παρενέργειες.
Ειρήνη Διαμαντοπούλου
«Τροφή-Φάρμακο»: Για όποιον ενδιαφέρεται για την ισχυρότερη μορφή πρόπολης, διαθέτω πολύ καλής ποιότητος, βιολογική πρόπολη, ως διατροφικό συμπλήρωμα σε κάψουλα (πιο ισχυρή δράση) και θέλει να αποκομίσει τα εκπληκτικά οφέλη της ας επικοινωνήσει στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com