Σάββατο, Μαρτίου 21

Γ. Τράγκας: Είμαστε δύο φορές κλειδωμένοι στα κελιά της κορονοϊκής φωλιάς του κούκου

crashonline.gr
Τα κρούσματα σε παγκόσμια κλίμακα είναι περίπου 225.000 και οι νεκροί ανεβαίνουν σε όλο το δυτικό ημισφαίριο με γεωμετρική πρόοδο. Είναι θέμα 24ωρων να περάσει η γειτονική Ιταλία την Κίνα στη μαύρη λίστα των νεκρών. Όπως θα είδατε στρατιωτικά οχήματα σε ένα μακάβριο κομβόι μεταφέρουν πλέον τους νεκρούς στο Μπέργκαμο και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας. Σε πολεμική ατμόσφαιρα με στρατιωτικά μέτρα ζούνε πλέον η Ισπανία, η Γαλλία
και η Γερμανία. Τίποτα στη ζωή των ανθρώπων δεν μοιάζει όπως πρώτα. Η περίφημη δημοσιονομική πειθαρχία του Σόιμπλε, της Μέρκελ και του Βερολίνου που έκανε τη ζωή εκατομμυρίων ευρωπαίων να είναι στερημένη και σε πολλές περιπτώσεις άθλια διαλύεται, θρυμματίζεται και όλοι τρέχουν να αυξήσουν τις μονάδες εντατικής θεραπείας ή να ενισχύσουν τα νοσοκομεία τους. Η κα Μέρκελ τρέχει να προσλάβει γιατρούς, γιατί κινδυνεύει όλο το οικοδόμημα από τα κρούσματα που ανεβαίνουν στη χώρα της με γεωμετρική πρόοδο.
Είμαστε θα έλεγα δύο φορές κλειδωμένοι στα κελιά της κορονοϊκής φωλιάς του κούκου, αφού όλοι εμείς οι διαβητικοί, οι καρδιοπαθείς, οι καρκινοπαθείς, η Τρίτη ηλικία που αποτελεί το 25% του ελληνικού πληθυσμού, πρέπει να προσέχουμε διπλά και τριπλά. Χθες το μεσημέρι βγήκα ένα περίπατο στους ερημικούς δρόμους των βορείων προαστίων.  Ήμουν ντυμένος λες και πήγαινα να χειρουργήσω ή ήμουν σε περιοχή που ο αέρας και το περιβάλλον ήταν μολυσμένα από βιολογικό όπλο. Φορούσα μάσκα και γάντια και απέφυγα να έρθω σε επαφή με οποιοδήποτε περαστικό ερχόταν προς το μέρος μου. Παρέα μου τα δύο σκυλιά μου και η γυναίκα μου. Η Μαρία επίσης φορούσε μάσκα και γάντια. Όπως πρόσεξα οι μισοί στους 10 φορούσαν μάσκες και γάντια. Εκείνο που δεν είδα σε κανένα δρόμο, είναι συνεργείο καθαριότητας, για την ακρίβεια, απολύμανσης του Δήμου Κηφισιάς. Όπως κανείς δεν βλέπει ούτε σε δελτία ειδήσεων, ούτε σε ρεπορτάζ να καθαρίζει η Περιφέρεια και οι Δήμοι καθημερινά και ασταμάτητα τους δρόμους, τις πλατείες, τα παγκάκια, τους κοινόχρηστους χώρους. Είμαστε μια χώρα μνημονιακή και πληρώνουμε τα λάθη όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας 10ετίας. Δεν έχουμε χρήματα για τα απαραίτητα αντισηπτικά, τις απαραίτητες ποσότητες απολυμαντικών και τα απαραίτητα μηχανήματα καθαρισμού. Πρέπει να ντρέπονται τόσο το πολιτικό προσωπικό, όσο και οι περισσότεροι τοπικοί άρχοντες για αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας. Σε όλες τις περιοχές του κόσμου, υπάρχουν συνεργεία καθαρισμού και απολύμανσης. Συνεχούς απολύμανσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Δυστυχώς κράτος, κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν λόγω μνημονιακής οικονομικής δυσπραγίας και ελπίζω άμεσα – όχι μετά από ένα μήνα – το πουγκί που είπε ότι ανοίγει ο πρωθυπουργός να έχει πόρους για τη δημόσια καθαριότητα αλλά και για τα απαραίτητα αντισηπτικά που πρέπει να υπάρχουν σε όλους τους χώρους. Ο κος Μητσοτάκης είχε άγχος στο χθεσινό διάγγελμά του. Αυτό ήταν εμφανές στη γλώσσα του σώματος. Επίσης, πρέπει να είναι προσεκτικός στο μέλλον όταν εξαγγέλλει διάφορα οικονομικά μέτρα, γιατί ο πολύχρονος εγκλεισμός των ανθρώπων και η παράλυση του συνόλου της αγοράς, κάνει αυτά τα οικονομικά μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, να φαντάζουν ως ελάχιστη δόση παρακεταμόλης που δίνεται σε αιμορραγικό πυρετό ή νεοπλασία. Ο κος Μητσοτάκης συνέστησε να μην πηγαίνουν στα νησιά, χιλιάδες Έλληνες, γιατί αν αρρωστήσουν εκεί δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν ή να διακομιστούν εύκολα και δεύτερον γιατί η μετακίνηση αυτή σπείρει τον κορονοιο σε όλο το νησιωτικό πλέγμα.  Ο πρωθυπουργός έχει δίκιο σε αυτή την επισήμανση, αλλά πρέπει να είναι φειδωλός στα διαγγέλματα, γιατί υπάρχει περίπτωση πολύ σύντομα να κάτσει το εθνικό σύστημα υγείας, λόγω της επιτακτικής ανάγκης να νοσηλευτούν και να διασωληνωθούν εκατοντάδες άτομα. Η μικρή χώρα μας δεν έχει το εθνικό σύστημα της Ταιβάν, η οποία είχε μόνο ένα νεκρό, αν και είναι στα σύνορα με την Κίνα, απέναντι ουσιαστικά από τη Γιουχάν και είχε δεκάδες αεροπορικές πτήσεις από και προς τη Γιουχάν. Ο κος Μητσοτάκης πρέπει να ακούσει αυτά που θα του πω.
Και θα τα πω με την ελπίδα, να διαψευστώ πλήρως. Το νοσοκομείο Σωτηρία που είναι κέντρο αναφοράς των κρουσμάτων του κορονοιού, έχει ουσιαστικά τις περισσότερες πνευμονολογικές κλινικές. Παλαιότερα, είχε 130 με 140 πνευμονολόγους. Σήμερα έχει περίπου 40 από τους οποίους οι μισοί είναι άνω των 60 ετών και κινδυνεύουν και αυτοί άμεσα να προσβληθούν από κορονοιό και να έχουν λόγω ηλικίας επιπλοκές. Δηλαδή ρισκάρουν πραγματικά τη ζωή τους, σε ένα νοσοκομείο που ακρωτηρίασε η μνημονιακή πολιτική αυτής της χώρας. Θέλω να πω στον κο πρωθυπουργό, ότι πολλοί από αυτούς που θα πεθάνουν, αυτές τις κρίσιμες ημέρες θα φύγουν, όχι μόνο από την επικινδυνότητα του ιού, αλλά κυρίως από τις ελλείψεις του εθνικού συστήματος υγείας. Αυτούς τους νεκρούς, θα τους χρεωθεί η πολιτική βούληση και τα ΝΑΙ που κραύγαζαν με ευκολία οι βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο. Πρέπει να πω στον κο πρωθυπουργό, ότι το νοσοκομείο Σωτηρία, έχει 30-40 ειδικευόμενους, δηλαδή σε σχέση με το παρελθόν, το μνημόνιο έκοψε το 50% της ιατρικής αντοχής και περίθαλψης που είχε το νοσοκομείο σε σχέση με το παρελθόν και τώρα θα έπρεπε να έχει 400πλάσιους από ότι διαθέτει σήμερα λόγω επιδημίας. Πρέπει να πω στον κο Μητσοτάκη ότι σε όλα τα νοσοκομεία, παρουσιάζονται ελλείψεις σε μάσκες, αντισηπτικά και γάντια. Είναι λυπηρό,  είναι μακάβριο, αλλά επί των ημερών μιας ακόμη μνημονιακής κυβέρνησης, άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας των φόρων που συλλέγονται αλλά δεν πάνε στην Ελλάδα αλλά στα γερμανικά ταμεία. Ο συνταγματικά υπεύθυνος πολιτικός μας πρέπει να γνωρίζει ότι στα 645 νοσοκομεία και ιατρικές μονάδες του ΕΣΥ, υπάρχουν αυτή την ώρα περίπου για 100.000 υγειονομικούς 1 εκατομμύριο περίπου μάσκες, 90.000 αντισηπτικά και ανεπαρκής αριθμός γαντιών. Οι μέρες τρέχουν, οι μάσκες μολύνονται, πολλές από αυτές είναι κακής ποιότητας και πρέπει να απορρίπτονται, να αλλάζουν. Το ίδιο και τα γάντια.
Είναι ντροπή για τη χώρα κύριε Πρωθυπουργέ να μην διαθέτει ικανό αριθμό αντισηπτικών. Είναι ντροπή να μπαίνει πλαφόν για αγορά τριών και μόνο αντισηπτικών για κάθε άτομο. Είναι διπλή ντροπή να λέμε – πολλές εβδομάδες αργότερα από το ξέσπασμα του ιού στη γειτονική Ιταλία – ότι τώρα λαμβάνουμε αυστηρά μέτρα. Αυτή την ώρα – κύριε Μητσοτάκη και να πείτε στον κο Τσιόδρα να τα λέει – έχουμε 54 κρούσματα σε νοσοκομειακούς και 300 νοσοκομειακούς σε καραντίνα. Μέχρι στιγμής στις εκκλήσεις της κυβέρνησης για πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με ολιγόμηνες συμβάσεις έχουν υποβάλλει περίπου 1100 αίτηση και από αυτούς στα νοσοκομεία έχουν πάει 100 γιατροί και 400 νοσηλευτές. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες γιατρών και νοσηλευτών.
Κύριε πρωθυπουργέ, είναι ντροπή για αυτό το μνημονιακό κράτος να προσπαθεί να βρει αναπνευστήρες. Εδώ και 3 μήνες έχει σκάσει το θέμα του κορονοιού στη Γιουχάν, τον περασμένο Γενάρη άναψε φωτιά η επιδημία σε όλη την Ιταλία και ακόμη στην Ελλάδα ψάχνουμε για προσωπικό, για αναπνευστήρες και λειτουργούμε το νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ, το κατεξοχήν πνευμονολογικό νοσοκομείο με 40 πνευμονολόγους από τους οποίους οι 20 είναι άνω των 60 ετών.
Ευτυχώς κάποιες παρεμβάσεις μας φαίνεται ότι ακούγονται από νοήμονες εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου. Έτσι άκουσα χθες το νέο υφυπουργό πολιτικής προστασίας να επαναλαμβάνει με αυστηρότητα το μήνυμα ότι όσοι Έλληνες έρχονται από το εξωτερικό πρέπει να τίθενται σε 14ημερη καραντίνα. Επίσης, πρέπει να επαναλάβω προς όλους όσους με ακούτε ότι η απομάκρυνσή μας στα νησιά και ο συνωστισμός στα διάφορα οχηματαγωγά λες και πρόκειται για 15Αύγουστο θα διασπείρουν δυνατά τον ιό και θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή δεκάδων ανθρώπων που θα νοσήσουν και πρέπει να μεταφερθούν από τα νησιά σε νοσοκομεία και μονάδες εντατικής θεραπείας, χωρίς αυτό να είναι δυνατόν γιατί είμεθα μια οικονομικά κατεχόμενη χώρα που δεν διαθέτει τέτοιου είδους υπηρεσίες, με ανάλογο αριθμό ελικοπτέρων. Όταν δεν έχουμε αντισηπτικά, μάσκες και γάντια σε επαρκή αριθμό στα νοσοκομεία, όταν δεν έχουμε μονάδες εντατικής θεραπείας, μην περιμένετε να βρεθεί ελικόπτερο για τη διακομιδή σας.
Η χθεσινή κυβερνητική ανακοίνωση ότι κλείνουν όλα τα ξενοδοχεία μέχρι τις 30 Απριλίου, με εξαίρεση έναν ελάχιστο αριθμό για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις περιφέρειες, οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η τουριστική περίοδος, αναπόφευκτα οδηγείται προς τα πίσω και είναι πολύ αμφίβολο αν γλιτώσει ένα ελάχιστο μέρος αυτής της θερινής περιόδου.
Η ισοπέδωση της παγκόσμιας οικονομίας είναι μεγάλη και πρέπει η σημερινή κυβέρνηση να είναι πολύ σοβαρή και ειλικρινής απέναντι στους πολίτες, προκειμένου να μην υποστεί καθίζηση το σύνολο του πολιτικού συστήματος της χώρας. Ο κορονοιός ανέτρεψε τα πλεονάσματα και εισήγαγε την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση αλλά αυτό θα μου επιτρέψει ο κος Μητσοτάκης και ο κος Σταικούρας να πω, δεν λέει απολύτως τίποτα. Ο θεός να βάλει το χέρι του, να πάει καλά και στον τόπο μας η φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου με τα ιικά φάρμακα που δοκιμάζονται και με τη πειραματική χορήγηση πλάσματος, όπως είπε ο σοβαρός κος Τσιόδρας, από ιαθέντες ασθενείς σε νοσούντες. Κάτι που είχε γίνει αρχικά και με τους ασθενείς του Έμπολα. Και τότε είχε χορηγηθεί με επιτυχία πλάσμα από ιαθέντες σε ασθενείς.
O Ντόναλντ Τραμπ έδωσε χθες εντολή στον αρμόδιο οργανισμό έγκρισης φαρμάκων να προχωρήσει σε άδεια για την χορήγηση του γνωστού φαρμάκου ΠΛΑΚΕΝΙΛ για την ελονοσία σε όλους τους ασθενούντες από κορονοϊό. Οι επιστήμονες τόσο στη Γαλλία, όσο και στις ΗΠΑ και την Αυστραλία αισιοδοξούν ότι αυτό το παλιό φάρμακο, η υδροξυχλωροκίνη – το πασίγνωστο ΠΛΑΚΕΝΙΛ σε συνδυασμό με άλλα αντιιικά  που δίνονται για οξεία βρογχίτιδα και πνευμονία από την κοινότητα, θα θεραπεύσουν τους ασθενείς από κορονοϊό. Το φάρμακο αυτό χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν από 70 χρόνια για την ελονοσία. Άρχισε να το δοκιμάζει το νοσοκομείο της Μασσαλίας, η ομάδα του Γάλλου διάσημου καθηγητή λοιμώξεων και διευθυντή του Μεσογειακού Ινστιτούτου μολυσματικών ασθενειών της Μασσαλίας, του κου Ντιντιέ Ραούλ. Οι πρώτες μελέτες έγιναν σε 24 ανθρώπους, το 90% των ασθενών του έλαβαν υδρο-ξιχλωροκίνη. Μετά από 6 ημέρες ήταν αρνητικοί στα τεστ για κορονοιο και έπαυαν να μεταδίδουν τον ιό σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν πήρε το σχήμα. Από τη συγκριτική ομάδα ελέγχου, το 96% παρέμεινε θετικό για τον ιό το ίδιο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ραούλ η ουσία θεράπευσε το 75% των ασθενών. Ο Γάλλος καθηγητής χρησιμοποίησε  χλωροκίνη και αζυ-θρομικίνη. Το γνωστό Ζιθρομάξ που είναι κοινό αντιβιοτικό. Την επιτυχία αυτού του πειράματος ανέφερε και ο κος Τσιόδρας.
Θα σας δώσω σήμερα περισσότερες πληροφορίες αλλά θα επιστήσω την προσοχή όλων γιατί η υδροξυχλωροκίνη είναι συνταγογραφούμενη και δίνεται υπό την αυστηρή εποπτεία γιατρού. Στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας ο κος Παν – όπως ανακοινώθηκε επίσημα – παρήγγειλε μεγάλες ποσότητες χλωροκίνης που παρασκευάζει η φαρμακευτική εταιρία bayer, ως πιθανό θεραπευτικό μέσο για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Και οι Γερμανοί επιστήμονες θεωρούν ότι η χλωροκίνη μπορεί να βοηθήσει για αυτή την πνευμονική νόσο και μελετούν αρκετές έρευνες για να επαληθεύσουν την άποψη..
Επίσης, επειδή όλοι τρέχουν πλέον να βρουν το καινούργιο TAMIFLU για τον COVID-19, μια ομάδα Κινέζων και Ιαπώνων ανακοίνωσαν ότι το αντιγριπικό ΦΑΒΙ-ΠΙΡΑΒΙΕΡ  που χορηγήθηκε σε 340 ασθενείς στη Γιουχάν και στη Σερζέν έδειξε θετικά αποτελέσματα εντός 4 ημερών.
Τώρα προσέξτε, επειδή πολλοί σπεύσατε – και αυτό ειπώθηκε από πολλούς γιατρούς, να πάρετε ΠΛΑΚΕΝΙΛ από τα φαρμακεία, χωρίς να είστε άρρωστοι και χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος. Πρώτον στερήσατε το φάρμακο από πραγματικούς πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα και αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο ερυθηματώδης λύκος. Δεύτερον, επιβάλλεται να χορηγείται το φάρμακο υπό την εποπτεία γιατρού, γιατί η υπερδοσολογία έχει παρενέργειες στην όραση, στα νεφρά και σε άλλα όργανα του οργανισμού. Για αυτό το λόγο, το ΠΛΑΚΕΝΙΛ, τη χλωροκίνη πρέπει να λαμβάνετε υπό την εποπτεία γιατρού. Φυσικά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως έγινε στη Γερμανία για να υπάρξει επαρκής ποσότητα υδρο-ξιχλωροκίνης και αζυθρομικίνης στην περίπτωση που οι περαιτέρω δοκιμές οδηγήσουν σε βεβαιότητα για την αντιμετώπιση του COVID-19 από αυτό το συνδυασμό φαρμάκων.
Θέλω να πω προς την κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη να διαβάσει ένα άρθρο το οποίο είχε χθες το διαδίκτυο για το πώς η Ταιβάν αντιμετώπισε τον κορονοϊό. Είναι μια χώρα που έχει μέγεθος μικρότερο από την Ελλάδα, είναι περίπου η Πελοπόννησος μαζί με τη Στερεά. Έχει 23 εκατομμύρια πληθυσμό που κατοικεί σε ένα μέρος μικρότερο της Θεσσαλίας. Τα 2/3 είναι βουνά και εθνικά πάρκα. Έχει δωρεάν ίντερνετ, έχει παγκάκια που διαθέτουν φορτιστές κινητών, είναι ένας τεχνολογικός παράδεισος που έχει πάντα εχθρικές σχέσεις με την Κίνα. Έχει συνταγματική δημοκρατία και είναι η Τρίτη χώρα στον κόσμο σε μονάδες εντατικής θεραπείας μετά την Αμερική και τη Γερμανία. Η ιατρική εκεί μαθαίνεται στα αγγλικά. Η επιδημία του SARS το 2003 άργησε να γίνει αντιληπτή στην Ταιβάν εξαιτίας της απόκρυψής της από την Κίνα. Ήταν η πιο επώδυνη περίοδος στην ιστορία της χώρας. Όχι μόνο γιατί πέθαναν 73 άτομα αλλά γιατί κατέρρευσαν τα πάντα. Η κανονικότητα στην οικονομία επανήλθε μετά από 3 χρόνια. Από τότε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξακολουθεί να φοράει χειρουργικές μάσκες σε δημόσιους χώρους και μέσα μεταφοράς. Η μάσκα έγινε μέρος της κουλτούρας του λαού της Ταιβάν. Τότε ενισχύθηκε το κέντρο ελέγχου ασθενειών της Ταιβάν. Πριν 3 μήνες εξαιτίας των πρώτων αναφορών για κρούσματα πνευμονίας στην Κίνα, το Δεκέμβριο του 2019, διατάχθηκε προληπτική καραντίνα όλων των αφιχθέντων από τη Γιουχάν για 14 ημέρες. Δεν περίμεναν επί εβδομάδες όπως εμείς που παρακολουθούσαμε τα κρούσματα στο Μιλάνο. Τότε σήμανε συναγερμός για να μην ξεφύγει από πραγματική ιχνηλασία κανένα κρούσμα. Οι μάσκες έγιναν υποχρεωτικές, καθιερώθηκε θερμομέτρηση και αντισηψία παντού. Τα μέτρα που πήραν άμεσα εκεί, πρέπει να τα ακούσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ΕΔΩ.
Πρέπει να τα διαβάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ΣΗΜΕΡΑ. Μεταξύ αυτών : υποχρεωτική μάσκα σε κλειστούς χώρους και στα ΜΜΜ, όλοι οι χώροι γέμισαν με αντισηπτικά, υποχρεωτική θερμομέτρηση των εργαζομένων σε δημόσια κτίρια δύο φορές την ημέρα, ποινές 10.000 δολαρίων σε όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα, ιχνηλάτηση μέχρι αηδίας όλων αυτών που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα. Έλεγχος όλων των πτήσεων. Από τις 11 Φεβρουαρίου όσοι έμπαιναν στην Ταιβάν συμπλήρωναν φόρμα ότι είναι υγιείς, αλλιώς έμπαιναν προληπτικά σε καραντίνα. Όσοι αρνούνταν πλήρωναν 5000 δολάρια. Όλες οι περιπτώσεις γρίπης με αρνητικό τεστ επανεξετάστηκαν. Άτομα που δεν τήρησαν την καραντίνα επικηρύχθηκαν από τις αρχές. Απαγορεύτηκε η εξαγωγή μασκών. Μάσκες μοιράστηκαν δωρεάν σε όλα τα σχολεία. Επίσης λήφθηκαν όσα μέτρα ακούγονται στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες. Τα μέτρα πάρθηκαν ΕΓΚΑΙΡΑ. Δεν περίμεναν ποια μέρα θα πουν στην Al Italia ή στην Aegean θα διακόψει τις πτήσεις προς το Μιλάνο. Εκεί διέκοψαν χιλιάδες πτήσεις προς τη Γιουχάν και γενικά προς την Κίνα. Η Ταιβάν είχε 60 κρούσματα σε 25 εκατομμύρια και ένα νεκρό. Αξίζει να σκύψει λίγο ο κος Μητσοτάκης και να διαβάσει το σχετικό άρθρο στο διαδίκτυο. Το έγραψε Έλληνας διακεκριμένος γιατρός που δουλεύει στο νοσοκομείο εκεί.