Κυριακή, Σεπτεμβρίου 26

Ο λύγκας επέστρεψε στην Ελλάδα – Ο Αρκτούρος φιλοξενεί το είδος που είναι υπό εξαφάνιση

Ανθρωπογενείς ήταν οι παράγοντες που προκάλεσαν την τραγική μείωση του πληθυσμού του.

Ο λύγκας επέστρεψε στην Ελλάδα – Ο Αρκτούρος φιλοξενεί το είδος που είναι υπό εξαφάνιση

Ο Λύγκας, το εξαφανισμένο στην Ελλάδα άγριο θηλαστικό, φιλοξενείται πλέον με τρία ζώα στον Αρκτούρο

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αιλουροειδές που έχει αποκτήσει την αίγλη «μύθου» καθώς σπάνια κανείς το συναντά στα ελληνικά δάση. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο σαρκοφάγο στη χώρα μας μετά την αρκούδα και το λύκο. Υπολογίζεται κατά προσέγγιση ότι λιγότεροι από 50 λύγκες ζουν στα σύνορα ανάμεσα στην Αλβανία και την Ελλάδα. Κατά τον 19ο αιώνα όμως φαίνεται πως ο πληθυσμός της εκτεινόταν μέχρι και σε σημεία της Πελοποννήσου.

Ένα άγριο θηλαστικό που έχει εξαφανιστεί από την Ελλάδα, έχουν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Κέντρο του Αρκτούρου. Πρόκειται για τον Ευρασιατικό λύγκα (Lynx lynx), ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια δεν συναντάται στην Ελλάδα, ενώ οι ελάχιστες μαρτυρίες θέασής του, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Αρκτούρου, δεν είναι αξιόπιστες.

Τρία ζώα του είδους «μετακόμισαν» πλέον στην Ελλάδα, ο Ντοράι (10 ετών), η Κάρμεν (11 ετών) και η Μίσσι (2 ετών) καθώς και 4 λύκοι, που μεταφέρθηκαν από το πάρκο Naturland της Ανδόρρας, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί ως ζωολογικός κήπος. Υπολογίζεται ότι λιγότερα από 50 άτομα ζουν ακόμα ελεύθερα στη φύση και για τον λόγο αυτό το υποείδος του βαλκανικού λύγκα θεωρείται «κρισίμως κινδυνεύον».

ligkas epistrofi ellada

«Θέλοντας να καθιερώσει την προστασία του λύγκα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που καθιστούν εφικτή την επιστροφή του είδους στη χώρα μας, ο Αρκτούρος προχώρησε στη μετατροπή του Καταφυγίου του Λύκου σε Κέντρο Προστασίας Λύκου και Λύγκα. Οι 3 λύγκες φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα και πλέον δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας και άλλων λυγκών στο μέλλον», αναφέρεται σχετικά.

Με δεδομένη την εξαφάνιση του λύγκα από την Ελλάδα, η οργάνωση έχει προχωρήσει σε μια πρωτοβουλία μελέτης και προστασίας του, που επικεντρώνεται σε έρευνα στο πεδίο με την εγκατάσταση αυτόματων καμερών στα βουνά της Φλώρινας, με στόχο την καταγραφή τυχών ενδείξεων της παρουσίας του είδους και σε δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης.

Γιατί εξαφανίστηκε ο λύγκας; 

ligkas 2 epistrofi ellada

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Αρκτούρου, ο λύγκας εξαφανίστηκε από τις πεδιάδες της Ευρώπης μετά από την καταστροφή τεράστιων πεδινών δασικών εκτάσεων, την επέκταση και εντατικοποίηση της γεωργίας και, τέλος, την αύξηση και επέκταση του πληθυσμού της υπαίθρου.

Στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες, μεγάλο ρόλο έπαιξε επίσης και η εξόντωση των μικρών οπληφόρων, κυρίως του ζαρκαδιού αλλά και του αγριόγιδου, που αποτελούσαν μεγάλο μέρος της τροφής του. Αυτή του η ιδιαιτερότητα τον έκανε και πιο ευάλωτο στις όποιες αλλαγές στους πληθυσμούς των οπληφόρων.

Η έλλειψη άγριων θηραμάτων έστρεψε το ενδιαφέρον του λύγκα στα οικόσιτα ζώα (αιγοπρόβατα) που ανέβαζαν οι βοσκοί το καλοκαίρι από τα πεδινά στα ορεινά. Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς ήταν η συχνή θανάτωση μεγάλου αριθμού λυγκών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Ποιος είναι ο λόγος που μειώθηκε δραματικά ο πληθυσμός τους; Ο λύγκας εξαρτάται κατά βάση από τις δασικές εκτάσεις, αφού εκεί κρύβεται και βρίσκει τα θηράματά του. Οι ειδικοί λένε ότι η μείωση των πυκνών δασών έθεσε το σπάνιο πια ζώο υπό εξαφάνιση. Αυτό σε συνδυασμό με τα τροχαία και το λαθροκυνήγι έκανε ακόμα πιο δύσκολη την επιβίωση του λύγκα. Ένα άλλο στοιχείο είναι η μεγάλη εξόντωση μικρών οπληφόρων, κυρίως ζαρκαδιών και αγριόγιδων, που ήταν μεγάλο κομμάτι της τροφής του.

Ωστόσο, ο Αρκτούρος κάνει τεράστιες προσπάθειες να επαναφέρει το ζώο στη χώρα μας. Έτσι, τώρα οι επισκέπτες θα έχουν ευκαιρία να παρατηρήσουν στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Πάρκο του Αρκτούρου 3 λύγκες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο προστατευμένο αυτό μέρος από το πάρκο Naturland της Ανδόρρας, το οποίο έπαψε να λειτουργεί ως ζωολογικός κήπος. Συγκεκριμένα, ο Ντοράι (10 ετών), η Κάρμεν (11) και η Μίσσι (2 ετών) έκαναν το μακρύ ταξίδι μαζί με 4 λύκους.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση: «Θέλοντας να καθιερώσει την προστασία του λύγκα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που καθιστούν εφικτή την επιστροφή του είδους στη χώρα μας, ο Αρκτούρος προχώρησε στη μετατροπή του Καταφυγίου του Λύκου σε Κέντρο Προστασίας Λύκου και Λύγκα. Οι 3 λύγκες φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα και πλέον δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας και άλλων λυγκών στο μέλλον».

Εκτός από το αυτό το πολύτιμο εγχείρημα, η οργάνωση έχει επικεντρωθεί και στην έρευνα σε πεδίο και γι’ αυτό έχει εγκαταστήσει αυτόματες κάμερες σε βουνά της Φλώρινας, καθώς στόχος είναι η καταγραφή πιθανής παρουσίας λυγκών στην περιοχή. Επιπλέον, πραγματοποιούνται περιβαλλοντικές ενημερώσεις και άλλες στρατηγικές προστασίας του ζώου. Εντατικές προσπάθειες γίνονται επίσης εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες, όπως στη Σλοβενία, για επαναφορά και προστασία του είδους, με αρκετά ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Το μέλλον του λύγκα στη χώρα μας είναι αβέβαιο, όμως ο Αρκτούρος κάνει αξιέπαινες προσπάθειες να προστατεύσει και αυτό το είδος κυρίως από ανθρωπογενείς παράγοντες εξόντωσης και συρρίκνωσης του πληθυσμού του.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 enallaktikidrasi.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .