Δευτέρα, Μαρτίου 9

Αλλεργία: Ερωτήματα για τη σωστή διάγνωση

Η αλλεργία επηρεάζει συχνά τη μύτη, το αναπνευστικό σύστημα και το δέρμα
Η αλλεργία δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Πολλές παθήσεις τη μιμούνται και έτσι είναι δύσκολο να αποδειχθεί, ότι μια ασθένεια είναι αλλεργικής φύσης.
Επειδή η αλλεργία εμπλέκει το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό να γίνει η ανίχνευση της ύπαρξης της. Η θεραπεία για να είναι αποτελεσματική στην αλλεργία πρέπει να καταστέλλει τους μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος οι οποίοι προκαλούν μια συγκεκριμένη πάθηση.

Οι παθήσεις που οφείλονται σε αλλεργικούς μηχανισμούς είναι πολλές. Ασθένειες που προσβάλλουν το δέρμα, τη μύτη, το αναπνευστικό σύστημα είναι μεταξύ των συχνότερων παθήσεων που έχουν σχέση με την αλλεργία.
Υπάρχουν όμως παθήσεις όπως η αγγειοκινητική ρινίτιδα η οποία μοιάζει πολύ με την αλλεργική ρινίτιδα. Προκαλεί συμφόρηση στη μύτη η οποία τρέχει όπως και στην περίπτωση της αλλεργικής ρινίτιδας.
Οι ασθενείς με αγγειοκινητική ρινίτιδα δεν έχουν ανωμαλίες στα τεστ αλλεργίας. Η κατάστασή τους επιδεινώνεται, όταν κάποιος καπνίζει ή όταν υπάρχουν μυρωδιές αρωμάτων, βενζίνης, μπογιάς, καπνός ή ακόμη χειροτερεύει με τις αλλαγές του καιρού. Η αγγειοκινητική ρινίτιδα είναι υπεύθυνη για το 60% έως το 70% των περιπτώσεων της χρόνιας ρινίτιδας που παρατηρείται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Με το παράδειγμα αυτό βλέπουμε λοιπόν ότι είναι εύκολο να γίνει σύγχυση μεταξύ μιας αλλεργικής κατάστασης και μια άλλης που δεν έχει σχέση με αλλεργικούς μηχανισμούς.
Οι ασθενείς θα πρέπει οι ίδιοι από μόνοι τους και προτού πάνε στο γιατρό τους να εξετάζουν και να απαντούν μια σειρά από ερωτήσεις, που μπορούν να τους βοηθήσουν να καταλάβουν εάν έχουν πρόβλημα αλλεργίας ή όχι.
Οι πληροφορίες σχετικές με τη διατροφή τους, το σπίτι τους, το περιβάλλον τους και την εργασία τους μπορούν να βοηθήσουν και το γιατρό τους να καταλάβει καλύτερα εάν υπάρχει πράγματι ή όχι αλλεργικό πρόβλημα.
Μερικά βασικά ερωτήματα που χρήζουν απάντησης για να φανεί εάν ο αλλεργικός μηχανισμός υπάρχει είναι τα ακόλουθα:
  1. Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται έχουν σχέση με τις εποχές ή μήπως εκδηλώνονται καθόλη τη διάρκεια του έτους; Οι αλλεργίες συνήθως έχουν τάση να εμφανίζονται εποχιακά.
     
  2. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται μετά από μια επίσκεψη σ' ένα σπίτι όπου υπάρχουν ζώα; Εάν στο σπίτι του ασθενούς υπάρχουν ζώα, μήπως μετά από μια εβδομάδα διακοπών μακριά από το σπίτι, τα συμπτώματα βελτιώνονται; Μήπως τα συμπτώματα επιδεινώνονται μετά από την επιστροφή στο σπίτι;
     
  3. Τα μάτια τρέχουν και έχουν φαγούρα μετά από μια επαφή με ζώο; Υπάρχει φαγούρα ή κνησμός στο δέρμα εκεί που άγγισε το ζώο; Εάν το ζώο έχει γλείψει κάπου το δέρμα, μήπως δημιουργείται τοπικά φούσκωμα με φαγούρα;
     
  4. Μετά από τον καθαρισμό των χαλιών παρουσιάζονται φταρνίσματα ή άλλα αλλεργικά συμπτώματα; Μήπως ανάλογα συμπτώματα παρουσιάζονται, όταν ο ασθενής εισέρχεται σε περιβάλλον όπου υπάρχει αυξημένη υγρασία ή όταν μπαίνει σ΄ένα σπίτι που ήταν κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα;
     
  5. Τα συμπτώματα βελτιώνονται ή χειροτερεύουν στο χώρο εργασίας; Μήπως τα συμπτώματα βελτιώνονται όταν ο ασθενής βρίσκεται σε διακοπές ή όταν απουσιάζει από το χώρο εργασίας του;
     
  6. Οι γονείς του ασθενούς, ο ένας ή και οι δύο, είχαν ιστορικό αλλεργίας ή άσθματος; Εάν ναι, τα προβλήματα άρχισαν από την παιδική ηλικία ή αργότερα;
     
  7. Τα προβλήματα που πιθανόν να είναι αλλεργικής φύσης επιδεινώνονται σε περιόδους έντονου στρες;
     
  8. Ο ασθενής ή μέλη της οικογένειάς του καπνίζουν; Μήπως συνάδελφοι στην εργασία καπνίζουν; Μήπως εκτός από τον καπνό και άλλοι παράγοντες όπως μυρωδιές από μπογιές, από τη βενζίνη ή από άλλες ουσίες επιδεινώνουν τα συμπτώματα;
Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές θα βοηθήσουν τα μέγιστα στο να γίνει η διάγνωση της αλλεργίας στον ασθενή.
Ο γιατρός με τις πληροφορίες αυτές, με το ιατρικό ιστορικό που θα πάρει, με τις εξετάσεις που θα κάνει θα μπορέσει να τεκμηριώσει ή όχι, την ύπαρξη αλλεργικής διαταραχής. 
Σε ήπιες περιπτώσεις μια συμπτωματική θεραπεία μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Όμως σε πιο σοβαρές αλλεργικές καταστάσεις ο ειδικός γιατρός αλλεργιολόγος θα χρειαστεί να κάνει  θεραπεία, που στόχο θα έχει να διορθώσει τις διαταραχές του ανοσολογικού συστήματος.



www.medlook.net