Παρασκευή, Μαρτίου 6

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας προειδοποιεί για τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας προειδοποιεί για τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό
Το ξέσπασμα του κορωνοϊού θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην ιαπωνική οικονομία, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα, υπογραμμίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει τα «κατάλληλα μέτρα» για να στηρίξει την εύθραυστη ανάκαμψη.

Τα σχόλιά του έγιναν καθώς οι φόβοι για ύφεση ασκούν πιέσεις στην Τράπεζα της Ιαπωνίας να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων κεντρικών τραπεζών και να ενισχύσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας κατά τη συνεδρίασή της για τα επιτόκια αυτό τον μήνα.
Η ιαπωνική οικονομία αναμενόταν να ανακάμψει το τρέχον τρίμηνο, αλλά η επιδημία έχει πλήξει τις εξαγωγές και την κατανάλωση μέσω της μείωσης του αριθμού Κινέζων τουριστών, δήλωσε ο Κουρόντα στο Κοινοβούλιο.
«Εάν παραταθεί η επιδημία, μπορεί επίσης να επηρεαστεί η παραγωγή» δήλωσε. «Χρειάζεται να έχουμε υπόψιν ότι ο αντίκτυπος από την επιδημία μπορεί να είναι μεγάλος» δήλωσε ο Κουρόντα, προσθέτοντας ότι έχει ήδη πληγεί το καταναλωτικό κλίμα.
Τα σχόλιά του αποτυπώνουν την αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των αξιωματούχων της τράπεζας για τον αντίκτυπο από την επιδημία. Η οικονομία ήδη πλήττεται από την περσινή αύξηση του φόρου πωλήσεων και τις φυσικές καταστροφές, που προκάλεσαν αναταραχή στην παραγωγή.
Οι ισχυρές κεφαλαιακές και κρατικές δαπάνες συνεχίζουν να στηρίζουν την ανάπτυξη, αλλά η ανάκαμψη εξαρτάται κυρίως από το πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να περιοριστεί η επιδημία, δήλωσε ο Κουρόντα.
«Θα παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις στην οικονομία και την αγορά και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα εάν χρειαστεί» δήλωσε.