Παρασκευή, Μαρτίου 6

Τροπολογίες για ανενεργούς αγροτικούς συνεταιρισμούς και χρήση ακινήτων σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

Τροπολογίες για ανενεργούς αγροτικούς συνεταιρισμούς και χρήση ακινήτων σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες
Δύο νέες τροπολογίες, μέσω των οποίων ρυθμίζεται το θέμα λύσης των ανενεργών αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και αυτό που αφορά την ανανέωση παραχώρησης χρήσης ακινήτων προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, εισήχθησαν στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τους συνεταιρισμούς.

   Η παραχώρηση χρήσης ακινήτων προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες έχει εκπνεύσει από «31.10.2019 και στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι παραχωρησιούχοι συνεχίζουν να κατέχουν άτυπα και να καλλιεργούν τα εν λόγω ακίνητα», όπως αναφέρει η προτεινόμενη διάταξη.
Έτσι, «κρίνεται σκόπιμη η παράταση της ισχύος των ανωτέρω αποφάσεων παραχώρησης χρήσης ακινήτων για ακόμη μία καλλιεργητική περίοδο, ήτοι έως 31.10.2020, από την επομένη της οποίας θα ισχύουν οι σχετικές διατάξεις του ν. 4061/2012».
   Σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση εκκαθάρισης των ανενεργών αγροτικών συνεταιρισμών, όπως τονίζεται σε τροπολογία, εφόσον υποβληθούν από αυτούς «φορολογική δήλωση για το τρέχον φορολογικό έτος εντός προθεσμίας δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, απαλλάσσονται για τα προηγούμενα φορολογικά έτη από κάθε πρόστιμο, πρόσθετο φόρο, τόκο ή προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής το οποίο επιβλήθηκε λόγω της μη υποβολής παντός είδους φορολογικών δηλώσεων, όπως εισοδήματος, ΦΠΑ, ακινήτου περιουσίας, παρακρατούμενων φόρων, μεταβολών μητρώου, μισθωτών υπηρεσιών και λοιπών δηλώσεων».