Σάββατο, Απριλίου 18

Εγένετο Φως στον Πανάγιο Τάφο


Άδειος ήταν ο Ιερός Ναός της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα κατά τη διεξαγωγή της τελετής αφής του Αγίου Φωτός. Μόλις 10 άνθρωποι παρευρέθηκαν στην τελετή, σε έναν χώρο που τα προηγούμενα χρόνια ο ένας πιστός ποδοπατούσε τον άλλον, ενώ πολλοί από αυτούς καθόταν από το προηγούμενο βράδυ στις πύλες του ναού για να μπορέσουν το Μ. Σάββατο να εισέλθουν σε αυτόν.

Τα Ιεροσόλυμα, την περίοδο του Πάσχα φιλοξενούν χιλιάδες πιστούς οι οποίοι έχουν όνειρο ζωής να παρευρεθούν τις ημέρες αυτές στους Αγίους Τόπους και να βιώσουν από κοντά τα πάθη του Χριστού αλλά και να ζητήσουν συγχώρεση για τις αμαρτίες τους, προσκυνώντας στον Τάφο του Ιησού Χριστού.
Η κατανυκτική τελετή της αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο δεν είχε την λαμπρότητα των προηγούμενων ετών. Το Πάσχα του 2020 ήταν διαφορετικό από κάθε άλλο Πάσχα. Φέτος, τα σοκάκια στην Παλαιά Πόλη ήταν άδεια από τους προσκυνητές. Άδειες ήταν και οι εκκλησίες στις οποίες έβλεπε κανείς μόνο τους ιερείς και τις μοναχές που έψαλλαν καθ’ όλη τη Μ. Εβδομάδα.

Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Θεόφιλος Γ’ τέλεσε το τελετουργικό της αφής στις 12:00 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου στο Ναό της Αναστάσεως τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.
Η αστυνομία, είχε μία διακριτική παρουσία σε αντίθεση με τα προηγούμενα Πάσχα που βρισκόταν σε κάθε ευδιάκριτο σημείο για να παρέχει ασφάλεια στους τουρίστες.
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για την άφιξη του Αγίου Φωτός στη χώρα μας. Όπως έγινε γνωστό, το Άγιο Φως είναι προγραμματισμένο να φτάσει στην Αθήνα στις 06:00 το απόγευμα.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Βλάσση, δεν θα διανεμηθεί το Άγιο Φως στους πιστούς, ενώ θα ακολουθηθεί μια διαφορετική διαδικασία κατά τη μεταφορά του στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η εξής:
Ένα αεροσκάφος της Aegean θα αναχωρήσει από την Αθήνα για το Ισραήλ. Σε αυτό θα επιβαίνει μόνο ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου των Ιεροσολύμων στην Ελλάδα, Αρχιμανδρίτης κ. Δαμιανός. Μαζί του θα είναι και άλλο ένα άτομο.

Ωστόσο, κανένας από τους δυο δεν θα αποβιβαστεί από το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. Αντιθέτως, θα λάβουν το Άγιο Φως από αυτοκίνητο του Ελληνικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα που θα το φέρει απευθείας από τον Πανάγιο Τάφο. Στη συνέχεια, το αεροσκάφος θα επιστρέψει από το Τελ Αβίβ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Εκεί, θα υποδεχτεί το Άγιο Φως ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βλάχος και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος.
Έπειτα, θα πραγματοποιηθεί μία λυτή υποδοχή στην οποία θα συμμετέχουν συνολικά 17 άτομα, χωρίς κόκκινα χαλιά και μεγάλες μπάντες.
Τέλος, το Άγιο Φως θα μεταφερθεί για φύλαξη στο Μετόχι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, στην Πλάκα και δεν θα διανεμηθεί πουθενά.
«Για εμάς αυτή τη στιγμή πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας… θέλουμε να αποφύγουμε τον συνωστισμό… δεν θα διανεμηθεί το Άγιο Φως», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Βλάσσης.zougla.gr/