Πέμπτη, Απριλίου 30

Το γονιδίωμα του κορωνοϊού επιτρέπει στους επιδημιολόγους να εντοπίζουν πώς εξαπλώνεται

Το γονιδίωμα του κορωνοϊού επιτρέπει στους επιδημιολόγους να εντοπίζουν πώς εξαπλώνεται
Θάνος Ξυδόπουλος
Η παρακολούθηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι ένα σημαντικό μέρος της δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της νέας νόσου.
Ο κορωνοϊός ενός μολυσμένου ατόμου δεν σας λέει από πού προήλθε. Ωστόσο η γενετική του αλληλουχία είναι σχεδόν εξίσου καλή για την παροχή ορισμένων πληροφοριών σχετικά με το πού βρισκόταν ο ιός.

Μεταλλάξεις μπορούν να συμβούν κάθε φορά που ο ιός αναπαράγει το γονιδίωμά του, έτσι ώστε με την πάροδο του χρόνου να συσσωρεύονται μεταλλάξεις στο ιικό γονιδίωμα. Αυτές οι μεταλλάξεις συμπεριφέρονται σαν σφραγίδα διαβατηρίου. Οι μοριακοί γενετιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσουν οικογενειακά δέντρα για τον κορωνοϊό. Αυτό επιτρέπει να εντοπιστούν οι διαδρομές που έχει διανύσει ο ιός και να απαντηθούν ερωτήσεις όπως πόσο γρήγορα εξαπλώνεται.
Δεδομένου ότι κάθε ακολουθία προέρχεται από έναν ασθενή που βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο μέρος στον κόσμο, αυτές οι ιογενείς αλληλουχίες γονιδιώματος επιτρέπουν στους επιστήμονες να τις συγκρίνουν και να παρακολουθούν πώς κινήθηκε ο ιός.
Τα γενετικά δεδομένα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διάλυση ορισμένων μυστηρίων δημόσιας υγείας, όπως το πώς ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις 28 Φεβρουαρίου, οι επιστήμονες έκαναν την αλληλουχία σε ένα δείγμα ιού από έναν Αμερικανό ασθενή στο Σιάτλ και διαπίστωσαν ότι η υπογραφή μετάλλαξής του ταιριάζει με αυτή του ιού από έναν ταξιδιώτη από την πόλη Ουχάν. Επίσης εντόπισαν και τρεις νέες μεταλλάξεις.
Με βάση τις αυτές μεταλλάξεις, αυτή η έκδοση του ιού πολλαπλασιάστηκε χωρίς να εντοπιστεί για περίπου 5 εβδομάδες στην περιοχή του Σιάτλ. Δεδομένου ότι κάθε μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει πολλά άλλα άτομα χωρίς εκείνα να εμφανίσουν συμπτώματα, ο ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε περισσότερα από 100 άτομα μέσα σε πέντε εβδομάδες. Αυτή η απροσδιόριστη εξάπλωση του ιού στο Σιάτλ και αλλού είναι ένας από τους πρωταρχικούς λόγους για τους οποίους οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας ζητούν από το κοινό να παραμείνει στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο.
Οι αλληλουχίες ιών γονιδιώματος μπορούν επίσης να είναι ενημερωτικές με άλλους τρόπους. Οι ερευνητές μπορεί να διαπιστώσουν ότι ορισμένες μορφές του ιού είναι πιο μολυσματικές από άλλες. Σε αυτή την περίπτωση, η ακολουθία του ιικού γονιδιώματος θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να αποφασίσουν ποια θεραπεία θα ήταν καλύτερη για έναν συγκεκριμένο ασθενή.
zougla.gr