Πέμπτη, Απριλίου 30

Ένα οραματικό φιλελεύθερο κόμμα εμπόδιο στην επιστροφή του Σύριζα στην εξουσία

Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης, Παπαδόπουλος, Μάνος, Ξαφά, Στουρνάρας, Δοξιάδης

To 5o μνημόνιο και η φούσκα των ακινήτων επαναφέρουν την αξιωματική αντιπολίτευση σε τροχιά εξουσίας
Τώρα περισσότερο από ποτέ οφείλουν οι πραγματικά φιλελεύθερες δυνάμεις του τόπου να πάρουν ενωτικές πρωτοβουλίες για να ανακόψουν την επιστροφή του Σύριζα στην εξουσία. Ήδη και παρότι δεν έχει συμπληρώσει ένα χρόνο στην εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμφανίζει σημάδια αποδιοργάνωσης εξαιτίας της χαρακτηριστικής ανεπάρκειας υπουργών της πρώτης γραμμής.
Aπό τον Ian Ford

Αποτέλεσμα ο Σύριζα να βρίσκει έδαφος για αντεπίθεση η οποία διαχέεται μέσω των social media στη κοινωνία.
Το γλέντι με τα βρούτσερ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της επανάκαμψης των συριζαικών τρολ. Στο μεταξύ ο Covid-19, οι συνεχείς υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αλλά και το γεγονός ότι το χρήμα στην Ευρώπη γίνεται δυσεύρετο και τα επιτόκια δανεισμού μεταξύ των τραπεζών αυξάνονται έχουν σημάνει συναγερμό για τη κατάσταση που θα βρίσκεται η ελληνική οικονομία στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Η Ελλάδα πολύ δύσκολα θα καταφέρει να δανειστεί εκ νέου από τις αγορές με επιτόκια που θα μπορούσε να αντέξει.
«Πιστεύουμε ότι τα επιτόκια του ευρώ θα μπορούσαν να κινούνται προς μια τέλεια καταιγίδα», δήλωσε ο Σουμπρατζίτ Μπανερτζί, στρατηγικός αναλυτής για τις αγορές ομολόγων στην HSBC, σε πρόσφατο σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας.
«Υπάρχουν ισχυροί διαρθρωτικοί παράγοντες που επηρρεάζουν τη ζώνη του ευρώ, και που μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα χρηματοδότησης καθώς προχωράμε στο υπόλοιπο του έτους».
Η συνεχής άνοδος των διατραπεζικών επιτοκίων δανεισμού λειτούργησε ως πρόδρομη ένδειξη για τις προηγούμενες κρίσεις.
Όταν δεν υπάρχουν ανησυχίες για το σύστημα, ο κόσμος δεν ανησυχεί για την ικανότητα μιας υγιούς τράπεζας να αποπληρώσει χρήματα που δανείστηκε μετά από λίγους μήνες. Για αυτό τα επιτόκια διατραπεζικού δανεισμού, όπως το περιβόητο Διατραπεζικό Επιτόκιο Λονδίνου, ή Libor, (και το αντίστοιχο Euribor του ευρώ) συνήθως δεν είναι πολύ υψηλότερα από τα επιτόκια δανεισμού για μία ημέρα.
Αυτό αλλάζει όταν υπάρχει ανησυχία για αύξηση των χρεοστασίων: Τότε οι τράπεζες αναγκάζονται να πληρώσουν πολύ υψηλότερο επιτόκιο για να δανειστούν χρήματα για μεγαλύτερες περιόδους.
«Το τεράστιο σοκ για την πραγματική οικονομία από τον Covid-19 δημιούργησε τον κίνδυνο ενός σημαντικού πιστωτικού γεγονότος», δήλωσε ο Φάμπιο Μπάσι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής επιτοκιακής στρατηγικής για την JP Morgan.
Οι αναλυτές λένε ότι η δυναμική των χρηματαγορών του δολαρίου, οι οποίες αντιδρούν ταχύτερα και πιο έντονα είναι μια σημαντική αιτία που κρύβεται πίσω από την πρόσφατη αύξηση του κόστους δανεισμού σε ευρώ, καθώς οδήγησε σε μια μεγάλη μετατόπιση της συναλλαγματικής βάσης Libor μεταξύ των δύο νομισμάτων.
«Αυτό ενθάρρυνε τα παγκόσμια ιδρύματα και τις ευρωπαϊκές τράπεζες να εκδίδουν commercial paper σε ευρώ και να τα μετατρέpουν σε δολάρια, επειδή ήταν φθηνότερο» από το να δανείζονται απευθείας δολάρια από τις αμερικανικές χρηματαγορές, εξήγησε ο Μπάσι.
Αναλυτές πιστεύουν ότι η πίεση στην αγορά είναι πιθανό να αυξηθεί τους επόμενους μήνες. Ο Μπανερτζί της HSBC επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα βγούν για δανεικά υψηλής αξιολόγησης ύψους σχεδόν 220 δισ. Ευρώ, για να καλύψουν τις τρύπες που θα αφήσει στους προύπολογισμούς τους η πανδημία του Covid-19.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει το Euribor υψηλότερα εάν οι επενδυτές στις χρηματαγορές – που είναι πολύ μικρότεροι από τους αντίστοιχους των ΗΠΑ – αγοράσουν αυτά τα πιο «εξασφαλισμένα» ομόλογα αντί για τραπεζικά βραχυπρόθεσμα χαρτιά.
«Πιστεύουμε ότι η αγορά χρηματοδότησης [ευρώ] κατευθύνεται προς μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας, η οποία επιδεινώνεται από τα ρήγματα εντός της Ευρωζώνης και η αγορά φαίνεται να το υποτιμά αυτό», δήλωσε ο Μπανερτζί.
Ο Μάρεκ Σασούρα, υπεύθυνος στρατηγικής για ομόλογα στη UBS, δήλωσε ότι η διαφορά μεταξύ του τριμήνου Euribor και του επιτοκίου μίας νύχτας θα μπορούσε να διευρυνθεί κατά άλλα 0,4 της εκατοστιαίας μονάδας για αρκετούς μήνες πριν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, με βάση την εμπειρία προηγούμενων κρίσεων το 2008 και 2011.
«Συγκεντρώνονται σύννεφα για πιθανή περαιτέρω αύξηση [της βάσης] με περισσότερα από 200 δις κρατικών ομολόγων να ετοιμάζονται να εκδοθούν φέτος», είπε ο Σασούρα.
Στο μεταξύ γίνεται λόγος για έκρηξη της φούσκας των ακινήτων στη χώρα μας η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία αλυσιδωτή αντίδραση που θα παρέσυρε και τις υπόλοιπες ευρωπαικές οικονομίες. Η φούσκα των ακινήτων που έχει δημιουργηθεί σε συνδυασμό με τα 120 δις κόκκινα δάνεια που όπως όλα δείχνουν θα απογειωθούν το επόμενο διάστημα μας οδηγούν βίαια σε νέο μνημόνιο-κάτι που θα αξιοποιήσει στο έπακρο ο Σύριζα ο οποίος παρά τη διαφορά με τη ΝΔ έχει μία δυναμική που αγγίζει το 30%. Είναι λοιπόν μείζονος σημασίας η από κοινού στράτευση ανθρώπων όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Στέφανος Μάνος, η Μιράντα Ξαφά, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Απόστολος Δοξιάδης.
Αυτή τη φορά πρέπει να παρουσιασθεί μία σοβαρή εναλλακτική λύση απέναντι στη δημαγωγία και το λαικισμό του Σύριζα αλλά και τη πρωτοφανή μεταρρυθμιστική ατολμία και ανεπάρκεια της ΝΔ. Σας θυμίζουμε σ΄αυτό το σημείο την παλαιότερη πρωτοβουλίας του “Κοινωνικού Συνδέσμου”που συνυπέγραφαν ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης, ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης και ο Γιάννης Στουρνάρας.
Την ιδρυτική διακήρυξη υπέγραφαν, μεταξύ άλλων, ο αγρότης Αθανάσιος Βακάλης, ο πρώην νομικός στην Ε.Ε. Ξενοφών Γιαταγάνας, οι πανεπιστημιακοί Αντιγόνη Λυμπεράκη, Χρήστος Ακράτος, Αλέξανδρος Κύρτσης, Νίκος Μαραντζίδης, Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, Ανδρέας Πανταζόπουλος και Χαρίδημος Τσούκας, ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης, η ραδιοφωνική παραγωγός Μαργαρίτα Μυτιληναίου, τα μέλη του εκπαιδευτικού ομίλου “Θαλής και άλλοι” και ο δημοσιογράφος της “Καθημερινής” Δημήτρης Ρηγόπουλος.

https://kourdistoportocali.com