Πέμπτη, Απριλίου 23

ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ «ΘΥΕΛΛΑ» ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΡΩΣΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ…ΚΛΑΨΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ
Η κατάσταση μετά από τόσες μέρες υποχρεωτικού εγκλεισμού και ουσιαστικά εμφράγματος της οικονομικής ζωής δεν είναι ακόμα δυνατό να εκτιμηθεί, αλλά τα πρώτα σημάδια δείχνουν πως έρχεται μεγάλη θύελλα και πολλοί λίγοι θα μπορέσουν να αντέξουν τα μποφόρ, ενώ το πολιτικό σύστημα θα τρίξει από τις αλλεπάλληλες καταιγίδες που θα ξεσπάσουν.

Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό; Σε ποιους θα πρέπει να δοθούν ανάσες; Όλοι συμφωνούν ότι είναι κρίσιμης σημασίας η διαχείριση που θα γίνει στην κατανομή των βαρών, όπως και στην αξιοποίηση του πακέτου χρηματοδοτήσεων της επόμενης μέρας. Από τις πολιτικές αυτές θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η αποτελεσματική έξοδος από τις νέες συμπληγάδες του κορωνοϊού, διαπιστώνουν αξιόπιστοι παράγοντες της ελληνικής οικονομίας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας σηκώνει, δυσανάλογα, σήμερα το μεγάλο φορτίο της πανδημίας. Είτε πρόκειται για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας, είτε πρόκειται για τους εργαζομένους σε αυτές, έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις του lockdown που έχει γονατίσει την οικονομία.
Κομβικός θα είναι ο ρόλος των τραπεζών. Όμως από τον τρόπο που διαχειρίστηκαν στο παρελθόν την οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη ότι θα σταθούν στο ύψος τους και θα βοηθήσουν την κατάσταση και με το βάρος των απλήρωτων δανείων, αλλά με συνέπεια να την πληρώσουν και οι ίδιες οι τράπεζες.
Όσον αφορά τον ρόλος των ελεγκτικών αρχών του κράτους, δεν είναι σίγουρο αν έχουν εκτιμήσει ότι θα ξεσπάσει ένα τεράστιο κύμα απολύσεων, (μόνο στον τουρισμό υπολογίζονται σε πρώτες εκτιμήσεις σε 40 χιλιάδες), μειώσεων μισθών και περαιτέρω απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο το μεγαλύτερο θύμα δεν θα είναι, απλώς και μόνον, οι εργαζόμενοι, θα είναι η ίδια η ελληνική οικονομία. Θα ενισχυθούν οι δυνάμεις της ύφεσης και η οικονομία δεν θα μπορέσει να σηκώσει κεφάλι.
Όλα αυτά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μεγάλη κοινωνική έκρηξη με ανυπολόγιστες συνέπειες για μια κυβέρνηση ανδρείκελων, που το μόνο που ξέρει είναι να βαυκαλίζεται ότι οι Έλληνες πειθάρχησαν και έτσι πέτυχε να σταματήσει τον θανατηφόρο ιό, για πολλούς φιάσκο και παραμύθι, με τίμημα όμως την οικονομική αυτοκτονία χιλιάδων Ελλήνων, αν το έχει αντιληφτεί και αν έχει σκεφτεί τις συνέπειες.
Να δούμε ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

 .triklopodia.gr/