Κυριακή, Απριλίου 12

Μπορεί ένα άτομο να νοσήσει δύο φορές από κορονοϊό;

Αγγελίνα Μάνου
γράφει #ipop
Γίνεται να νοσήσεις δύο φορές από κορονοϊό; Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας, ο κορονοϊός μπορεί να “ενεργοποιηθεί” ξανά σε άτομα που είχαν νοσήσει από covid-19 και είχαν θεραπευτεί. 
Γίνεται να νοσήσεις δύο φορές από κορονοϊό; Είναι μια απορία πολλών. Είναι δυνατό να νοσήσεις μια φορά, να αναρρώσεις και να νοσήσεις ξανά;

Περίπου 51 ασθενείς που είχαν θεραπευτεί απ’ τον ιό, βρέθηκαν ξανά θετικοί ενώ διεξάγονται περαιτέρω έρευνες. Το CDC ανέφερε επίσης, πολλές περιπτώσεις όπου ένας ασθενής θα είναι αρνητικός τη μια μέρα και θετικός την επόμενη.
Ένας ασθενής θεωρείται πως έχει θεραπευτεί πλήρως, όταν δύο τεστ που διεξάγονται σε διάστημα 24 ωρών παρουσιάζουν αρνητικά αποτελέσματα. Όπως έγινε γνωστό, το κορεατικό CDC θα διενεργήσει επιδημιολογικό έλεγχο στις περιπτώσεις.
Η Νότια Κορέα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που είδε μια μεγάλη εξάπλωση του ιού, περίπου 200 θανάτους ενώ το peak καταγράφηκε στις 29 Φεβρουαρίου.
Την ίδια στιγμή, ο φόβος να κολλήσουν ξανά ασθενείς που είχαν αναρρώσει είναι έντονος και στην Κίνα, όπου ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβρη, μετά από αναφορές πως σε ορισμένους που έγινε ξανά το τεστ, βρέθηκαν θετικοί ενώ είχαν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αρκετή πληροφορία του γιατί συμβαίνει αυτό. Από την Τετάρτη, η Νότια Κορέα είχε 10.384 κρούσματα και 6.776 πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και του Bloomberg News.
Οι επιδημιολόγοι σε όλο τον κόσμο εργάζονται διαρκώς για να μάθουν περισσότερα για τον ιό που προκαλεί το Covid-19. Η ταχεία παγκόσμια εξάπλωση του ιού, έχει στρέψει την προσοχή κυρίως στους ασθενείς που νοσούν αλλά εμφανίζουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα.
Η Κορέα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην παρακολούθηση αυτών των περιπτώσεων, οι οποίες προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στην Κίνα, όπου η επιδημία είναι υπό έλεγχο πλέον.
Σε κάθε περίπτωση πολλές πτυχές του ιού παραμένουν άγνωστες και οι επιδημιολόγοι σε όλο τον κόσμο έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους.