Σάββατο, Απριλίου 4

Τέλος η άρση της αποδοχής αιτημάτων ασύλου – Business as usual



Προ μηνός και κάτι, εν μέσω της οργανωμένης από την Τουρκία απόπειρας μαζικής εισβολής στη χώρα μέσω Έβρου, μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν ήταν η αναστολή για ένα μήνα της εξέτασης αιτημάτων ασύλου για όσους μπαίνουν παράνομα στη χώρα. Η εφεξής διαδικασία ήταν σύλληψη για παράνομη είσοδο, καταδίκη και φυλάκιση χωρίς αναστολή.

Προχθές ο μήνας που βάσει της απόφασης είχε ανασταλεί η εξέταση αιτημάτων ασύλου έληξε και ανανέωση δεν υπήρξε…


Όπερ σημαίνει ότι ξαναγυρνάμε στο δόγμα του «μπάτε σκύλοι αλέστε» και πάρτε άσυλο. Όσοι μπαίνουν παράνομα, απ’ όπου και αν είναι, ό,τι και να είναι, θα έχουν δικαίωμα να καταθέσουν αίτημα χορήγησης ασύλου. Business as usual. Η ευθύνη του μεταναστευτικού (ξανα)πέρασε στο επανιδρυθέν υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, άρα την ευθύνη την έχει πλέον ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης, και ο υφιστάμενός του, Γιώργος Κουμουτσάκος, οι οποίοι αποφάσισαν να μην παρατείνουν την άρση στην αποδοχή αιτημάτων ασύλου.

Να το κάνουμε «λιανά» ώστε να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του παραλογισμού. Η Τουρκία παραδέχεται δημοσίως με δηλώσεις του Ερντογάν και υπουργών του ότι οργάνωσε την απόπειρα εισβολής στον Έβρο με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας και τον εκβιασμό της Ευρώπης. Παραδέχονται επίσης ότι οργανώνουν και ελέγχουν συνολικά τη ροή της παράνομης μετανάστευσης προς τα νησιά και τα χερσαία σύνορα. Τουρκικές ακταιωροί συνοδεύουν τις λέμβους με τους μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα, συχνά επιχειρούν να εμβολίσουν σκάφη του Λιμενικού, στον Έβρο ομάδες της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής, παρακρατικοί και πράκτορες της ΜΙΤ βομβάρδιζαν με χημικά σε κοινή θέμα τις ελληνικές δυνάμεις, εξόπλιζαν και οργάνωναν τους μεταφερόμενους «μετανάστες». Επαίρονταν μάλιστα για αυτά με δηλώσεις τους στον τουρκικό Τύπο.

Υπάρχουν δε και δημόσιες δηλώσεις ποινικών που ομολογούν ότι η Τουρκία άνοιξε τις φυλακές και τους άφησε ελεύθερους με τον όρο να μεταβούν στα σύνορα με την Ελλάδα και να προσπαθήσουν να περάσουν στη χώρα. Με βάση λοιπόν τη «λογική» του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, όσοι από αυτούς τους οποίους χρησιμοποιεί η Τουρκία ως πολιορκητικό κριό καταφέρουν να μπουν παράνομα στη χώρα, δικαιούνται να καταθέσουν αίτημα χορήγησης ασύλου και η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να το εξετάσει…

Η απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου λοιπόν σημαίνει ότι εργαλειοποιημένοι από την Τουρκία μετανάστες από 90 χώρες, ποινικοί, «φυτευτοί» πράκτορες και παρακρατικοί, τζιχαντιστές και ό,τι άλλο αποφασίζει η Τουρκία να στέλνει, θα υποβάλλουν αίτημα χορήγησης ασύλου και η Ελλάδα θα τα εξετάζει. Έτσι θα συνεχίζεται η τροφοδοσία των λαθρομεταναστευτικών δεξαμενών/δομών οι οποίες είναι πλέον διάσπαρτες σε όλη την Επικράτεια.

Και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας όπου όλοι κλείνουν τα σύνορα προς όλους.

Ενώ δηλαδή η Ελλάδα αντιμετωπίζει οργανωμένη επίθεση από τρίτο κράτος και απειλείται από την πανδημία περισσότερο από άλλες χώρες λόγω ενός υγειονομικά ανεξέλεγκτου πληθυσμού, αποφασίζει να χαλαρώσει τα μέτρα… Διευκολύνοντας έτσι αφενός τον… αποσταθεροποιητή, την Τουρκία, αφετέρου τη διασπορά του κορωνοϊού αφού η επανέναρξη εξέτασης αιτημάτων ασύλου λειτουργεί ως κίνητρο για την αύξηση της δουλεμπορικής ροής.

Εξήγηση με τη έννοια που την αντιλαμβάνονται τα υπόλοιπα κράτη στη βάση του εθνικού συμφέροντος, της εθνικής ασφάλειας και εν τέλει της κοινής λογικής δεν υπάρχει. Η μόνη εκδοχή είναι ότι η μακροχρόνια παραίτηση από την πλήρη άσκηση εθνικής κυριαρχίας, η οποία έγινε έξη, σε συνδυασμό με την εγγενές δουλόφρον και φοβικό ήθος που κατατρύχει μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού, έχει οδηγήσει και σε άρση της κοινής λογικής. Δίχως να παραβλέπουμε βέβαια – και ανεξάρτητα από τα παραπάνω – ότι το δουλεμπορικό σύμπλεγμα διεθνώς με ό,τι αυτό περιλαμβάνει, από τους φυσικούς αυτουργούς λαθροδιακινητές και τις ΜΚΟ – βιτρίνες, μέχρι τις μυστικές υπηρεσίες των κρατικών δρώντων και τις πάσης φύσεως πολιτικές απολήξεις, είναι μία τεράστια μπίζνα και μία μεγάλη μηχανή παραγωγής άφθονου μαύρου χρήματος.

 Freepen.gr