Σάββατο, Απριλίου 4

KRAX στην ελληνική βιομηχανία

Τα lockdowns τσακιζουν την ευρωζωνη

Αναστολή λειτουργίας αποφασίζουν μία μετά την άλλη οι βιομηχανίες

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της Capital Economics, εάν τα lockdowns στην ευρωζώνη διαρκέσουν δύο μήνες, η πτώση στο ΑΕΠ θα αγγίξει το 9% και θα είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στην Ελλάδα τώρα εργοστάσια μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας, ενώ ο κατασκευαστικός κλάδος χτυπάει «καμπανάκι». Ο Πανελλήνιος Σύλλογος τεχνικών εταιρειών (ΣΑΤΕ) βρίσκεται σε φάση αναμονής, καθώς περιμένει να ενταχθεί
στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Όπως τόνισε χθες ο ΣΑΤΕ δεν έχει νομοθετηθεί ακόμη συγκεκριμένο πλαίσιο για τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις.
Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι σε «προσωρινή αναστολή της παραγωγικής τους δραστηριότητας για ένα μήνα» (2/4 – 3/5) προχωρούν οι εταιρείες Σιδενόρ Α.Ε., Sovel Α.Ε., Έρλικον Α.Ε., Πράκσυς Α.Ε. και Ετήλ Α.Ε., θυγατρικές του ομίλου Viohalco στον κλάδο χάλυβα.
Στο διάστημα αυτό, όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, οι εργαζόμενοι τίθενται σε διαθεσιμότητα ενώ και οι διοικητικοί υπάλληλοι των εταιρειών τίθενται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης αν και οι εμπορικές δραστηριότητες και η παραλαβή πρώτων υλών των εταιρειών αυτών θα συνεχιστούν απρόσκοπτα.
«Τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών έλαβαν τις αποφάσεις αυτές λόγω των ήδη δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στη διεθνή αγορά χάλυβα, οι οποίες επιδεινώθηκαν ραγδαία ως αποτέλεσμα της πρόσφατης πανδημίας COVID-19, η οποία περιόρισε δραστικά τη ζήτηση για τα προϊόντα τους, καθώς επήλθε απότομη κάμψη στην οικοδομική δραστηριότητα και σε δραστηριότητες που χρησιμοποιούν τον χάλυβα ως πρώτη ύλη. Τα ανωτέρω μέτρα, στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις, τόσο στο κόστος, όσο και στη ρευστότητα των εταιριών, διασφαλίζοντας παράλληλα την εφοδιαστική αλυσίδα χαλυβουργικών προϊόντων», αναφέρει η εταιρεία.
Σημειώνει ακόμη ότι στη λήψη ανάλογων μέτρων έχουν ήδη προβεί πολλές χαλυβουργίες στην Ευρώπη και διεθνώς .
Ταυτόχρονα, μία από τις πιο μεγάλες και ανθούσες βιομηχανίες, η SOVEL αναστέλλει την παραγωγική της διαδικασία για ένα μήνα εξαιτίας της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοιού.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θέτει σε διαθεσιμότητα τους 370 εργαζομένους της στον τομέα της παραγωγής, την οποία σταματά για ένα μήνα και μέχρι το τέλος Απριλίου. Επίσης, η SOVEL ανακοίνωσε ότι όλο το διοικητικό προσωπικό και οι μηχανικοί μπαίνουν σε εκ περιτροπής εργασία, για έναν μήνα, αρχής γενομένης από τις 2 Απριλίου.
Οι κινήσεις της κλωστοϋφαντουργίας
Σε ανάλογες κινήσεις προχώρησε και η Επίλεκτος. H εταιρεία «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ» σε σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι: «Με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και λαμβάνοντας υπ όψιν τους κινδύνους που μπορεί να προκληθούν στους χώρους εργασίας από την εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19 και προκειμένου να διαφυλάξει την προσωπική υγεία των εργαζομένων και να περιορίσει την δυνατότητα διάδοσής του έθεσε σε καθεστώς αναστολής τις συμβάσεις εργασίας μέρους των εργαζομένων της από 01.04.2020.
Η Εταιρεία σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία αναδιοργάνωσε την παραγωγική της λειτουργία και το δίκτυο διάθεσης των προϊόντων της με σκοπό την απρόσκοπτη συνέχιση των εμπορικών δραστηριοτήτων της και την εξυπηρέτηση των πελατών της που αποτελούν μαζί με τους εργαζόμενους τους πυλώνες στήριξής της».
Η προστασία των εργαζομένων από την εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά και και η μείωση των παραγγελιών εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων παγκοσμίως, οδήγησε τη διοίκηση της εταιρείας παραγωγής υφασμάτων Φιερατέξ από τη Νέα Σάντα Κιλκίς να θέσει την πλειονότητα του προσωπικού της σε πρόγραμμα αναστολής συμβάσεως εργασίας από 01/04/2020 μέχρι 15/5/2020.
Οπως αναφέρει η εταιρεία, «για την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας της σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, η εταιρεία θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας» και προσθέτει πως «οι συνέπειες στη χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρίας δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν, κάτι που θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας».
Άρθρο της Κατερίνας Δασκαλάκη, Senior Advisor του Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ, στο Reporter.gr, 2/4/2020
Η έκτακτη και επείγουσα κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού που διανύουμε και στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα έχει επηρεάσει την λειτουργίατης οικονομίας,της κοινωνίαςαλλά και της επιχειρηματικότητας.Είναι σαφές ότι ύψιστη προτεραιότητα όλων μας είναι η προστασία της υγείας του πληθυσμού, των εργαζομένων και των ευπαθών ομάδων. Αφού διασφαλίσουμε τον πρώτο στόχο, πρέπει να μεριμνήσουμε για την εξασφάλιση της ομαλούς λειτουργίας της επιχειρηματικής κοινότητας και της διατήρησης του παραγωγικού ιστού της οικονομίας.
Στον ΣΕΒ, θεωρούμε ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αγορά εργασίας έχει στόχο, και έτσι πρέπει να αξιοποιηθεί από όλους, την προστασία των δικαιωμάτων τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων, οι οποίοι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία βρίσκονται στην ίδια πλευρά της εξίσωσης, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αναδυόμενες έκτακτες ανάγκες από την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας.
Για τις επιχειρήσεις έχουν υιοθετηθεί μία σειρά οριζόντιων μέτρων, τα κυριότερα εκ των οποίων αφορούν στα εξής:
τη δυνατότητα αξιοποίησης της τηλεργασίας, όπου η λειτουργία της επιχείρησης το επιτρέπει
τη δυνατότητα δήλωσης της υπερεργασίας, της υπερωρίας και των αλλαγών στην οργάνωση του χρόνου εργασίας του Μαρτίου να το πράξουν συγκεντρωτικά έως 10 Απριλίου
τη δυνατότητα απασχόλησης υπερωριακώς των εργαζομένων, όπου έχουν εξαντληθεί τα ανώτατα όρια απασχόλησης, τηρουμένων των ημερήσιων προβλεπόμενων χρονικών ορίων εργασίας
τη δυνατότητα οργάνωσης της λειτουργίας τους με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας, απασχολώντας κάθε εργαζόμενο κατ’ ελάχιστο 2 εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα
τη δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός του ιδίου ομίλου, κατόπιν συμφωνίας με τον εργαζόμενο.
Οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή εντάσσονται σε κυβερνητικά μέτρα στήριξης, ενώ οι επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά βάσει οριζόμενων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, έχουν τη δυνατότητα να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας του συνόλου ή μέρους του προσωπικού τους για 45 ημέρες (μέσα στο διάστημα 20/3 έως και 20/4), με την υποχρέωση διατήρησης μετά την αναστολή τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα με την αναστολή. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα έκτακτης και προσωρινής παρέκκλισης από την απαγόρευση λειτουργίας κατά τις Κυριακές και αργίες για συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ενώ τα επαγγελματικά μισθώματα επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται ή προσωρινά απαγορεύεται, μειώνονται κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020.
Τα παραπάνω μέτρα διαμορφώνουν το απαραίτητο ευέλικτο περιβάλλον το οποίο συνδράμει στην αποφυγή συνωστισμού στους χώρους εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τη συμφιλίωση έκτακτων οικογενειακών και επαγγελματικών αναγκών, την εξυπηρέτηση των αναδυόμενων αναγκών των επιχειρήσεων και την κάλυψη των αναγκών του κοινωνικού συνόλου.
Για τους εργαζόμενους θεσπίστηκε μηχανισμός οικονομικής τους στήριξης με μέτρα, όπως :
η δυνατότητα άδειας ειδικού σκοπού σε γονείς με παιδιά έως 15 ετών έως 10/4/2020, μέγιστης διάρκειας 15 ημέρων, που μπορεί να δοθεί και τμηματικά (ελάχιστη διάρκεια 4 ημέρες (3 ημέρες ειδικού σκοπού και 1 ημέρα από την κανονική άδεια), τα 2/3 της οποίας καλύπτεται από το κράτος
η δυνατότητα αποζημίωσης ειδικού σκοπού 800€, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, στους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή από τις 15/3/2020 έως τις 30/4/2020 είτε έχει λυθεί η σύμβαση εργασίας τους από 1/3/2020 έως 20/3/2020, από επιχειρήσεις έκλεισαν με κρατική εντολή ή πλήττονται σημαντικά βάσει των οριζόμενων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ.
η ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί με κρατική εντολή και από τις επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει ΚΑΔ, για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η αναστολή των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους.
η παράταση προθεσμίας καταβολής οφειλών / δόσεων σε ασφαλιστικά ταμεία που έληγαν 31/3/2020 για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις
η μείωση κατά 40% των επαγγελματικών μισθωμάτων των μισθωτών για τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020
Σε αυτήν την κρίσιμη για όλους συγκυρία, ο ΣΕΒ παραμένει αρωγός των μελών του αλλά και ευρύτερα της επιχειρηματικής κοινότητας, εκδίδοντας σε πρώτη φάση το Έκτακτο Δελτίο της 24/3/2020 «Μαζί για την Αντιμετώπιση της Κρίσης του Covid 19», κωδικοποιώντας τις παραπάνω διατάξεις και έχοντας ως στόχο τη συνδρομή στην καλύτερη αποτύπωση του νέου εργασιακού περιβάλλοντος. Ο στόχος της προστασίας των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας είναι κοινός για εργοδότες, εργαζόμενους και πολιτεία. Και έτσι πρέπει να τον πετύχουμε. Από κοινού.
>
Η πανδημία του κορωνοϊού επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής δραστηριότητας. Για τις ελληνικές επιχειρήσεις σήμερα, ύψιστη προτεραιότητα είναι η προστασία της υγείας των εργαζομένων. Παράλληλα, οφείλουμε όλοι να καταβάλλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν πιο ομαλή συνέχιση της επιχειρηματικής λειτουργίας, την προσφορά των απαραίτητων αγαθών και υπηρεσιών στους πολίτες, τη διατήρηση του παραγωγικού ιστού την επόμενη μέρα και την προστασία των θέσεων εργασίας.
Το έκτακτο ενημερωτικό δελτίο του ΣΕΒ αποσκοπεί στην κωδικοποίηση των σημαντικότερων πρωτοβουλιών και πηγών πληροφόρησης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, σε Ελλάδα και Ευρώπη, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Πιστεύουμε πως η ενημέρωση για κάθε πτυχή της κατάστασης αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο βήμα, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στη μεγάλη πρόκληση που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης. Παράλληλα, για να βγούμε από αυτή την περιπέτεια, κρίσιμο ζητούμενο είναι η δημιουργία εσωτερικού κλίματος ασφάλειας, ηρεμίας, αλλά και κουλτούρας υπευθυνότητας και προσφοράς.
Σε αυτές τις κρίσιμες μέρες, ο ΣΕΒ παραμένει κοντά στα μέλη του, συνεχίζοντας τη διαρκή ενημέρωση για κάθε θέμα που σχετίζεται με την κρίση του κορωνοϊού, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμβολή στη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ο κοινός σκοπός όλων είναι το τέλος της κρίσης αυτής, να μας βρει όρθιους και δυνατούς.
Διαβάστε εδώ το 2ο τεύχος του Δελτίου ΣΕΒ της 03/04/2020
Διαβάστε εδώ το 1ο τεύχος του Δελτίου ΣΕΒ της 24/03/2020
Δείτε περισσότερα για την ενότητα που σας ενδιαφέρει επιλέγοντας το αντίστοιχο link:
Μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας
Έκτακτα μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων
Έκτακτα μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων
Έκτακτα μέτρα ενίσχυσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Παρεμβάσεις αντιμετώπισης της πανδημίας στους κλάδους Mεταφορών-Logistics
Ενέργειες και δράσεις ΣΕΒ
kourdistoportocali.com