Δευτέρα, Απριλίου 13

Κορονοϊός – Συγκλονιστικό βίντεο: Πώς άλλαξε o κόσμος σε 3 μήνες

1070812-AP_20084471429612-696x418
Οκτάλεπτο βίντεο από την Guardian, καταγράφει την ανασκόπηση από το πρώτο κρούσμα στην Ουχάν της Κίνας, μέχρι σήμερα, που τα κρούσματα πλησιάζουν το 1,5 εκατομμύριο και τα θύματα φτάνουν τις 88.000
Το βίντεο δείχνει πώς ξεκίνησαν όλα από την Ουχάν, την κινεζική επαρχία, στις 11 Ιανουαρίου όπου μια γυναίκα πέθανε υπό μυστηριώδεις συνθήκες, από πνευμονία
και την ανησυχία των επιστημόνων καθώς μέσα σε ένα μόλις Σαββατοκύριακο τα κρούσματα τριπλασιάστηκαν.
Ακολουθεί ο Κινέζος γιατρός που προσπάθησε να προειδοποιήσει για τον νέο αυτό ιό, πεθαίνοντας και ο ίδιος από την θανατηφόρο ασθένεια. Στις 23 Ιανουαρίου, η κινεζική επαρχία μπαίνει σε καραντίνα και μέσα σε λίγα 24ωρα χτίζονται νοσοκομεία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει στην νέα αυτή ασθένεια, το επίσημο όνομά της, το Covid-19. Η Ευρώπη γίνεται σταδιακά το επίκεντρο της επιδημίας και όλο και περισσότερες χώρες λαμβάνουν έκτακτα μέτρα προφύλαξης και προστασίας, είτε κλείνοντας τα σύνορά τους, είτε προχωρώντας σε αυστηρούς περιορισμούς των κατοίκων. Πρωταγωνίστρια του νέου κορονοϊού είναι η Ιταλία, η οποία θρηνεί τα περισσότερα θύματα, με τους νεκρούς να μεταφέρονται σε στρατιωτικά οχήματα, μια εικόνα που θα στιγματίσει την ανθρωπότητα.
Στο βίντεο, καταγράφεται επίσης, η αλλαγή στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων. «Ο κορονοϊός θα με βοηθήσει να εκτιμήσω όλα εκείνα τα απλά πράγματα που μέχρι σήμερα θεωρούσα δεδομένα» λέει κάτοικος της Ιταλίας και συνεχίζει: «Να ζω, να αναπνέω, να πάω μια βόλτα, να αγκαλιάσω κάποιον».
Στην συνέχεια, μέσα από το βίντεο μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες – ανάμεσά τους και η Αθήνα – αποθεώνουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Όλος ο πλανήτης έχει αλλάξει ριζικά, μέσα σε τρεις μήνες.
Το βίντεο κλείνει με ένα απόσπασμα από το διάγγελμα της βασίλισσας Ελισάβετ και τα λόγια: «Καλύτερες ημέρες θα ξαναέρθουν. Θα είμαστε με τους φίλους μας, θα είμαστε με τις οικογένειές μας. Θα συναντηθούμε ξανά».
makeleio.gr