Τετάρτη, Απριλίου 15

Και πάλι αίτηση στο supportemployees.yeka.gr για μείωση ενοικίου

Διαθέσιμη είναι πλέον στο supportemployees.yeka.gr η εφαρμογή για να δηλώσουν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί βάσει ΚΑΔ και βρίσκονται σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους να υποβάλουν σχετική δήλωση έτσι ώστε να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος της κύριας κατοικίας τους για τον μήνα Απρίλιο 2020.
Όσοι εργαζόμενοι έχουν ήδη υποβάλλει δήλωση και επιθυμούν να έχουν την μείωση ενοικίου θα μπουν στο σύστημα supportemployees.yeka.gr και θα υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση.
Επίσης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ υπάρχει η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που μισθώνουν ακίνητο για την εγκατάστασή τους και οι οποίες πλήττονται δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού,να προβούν στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης για την απαλλαγή υποχρέωσης καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Απρίλιο 2020.
Ειδικότερα με τη σχετική διάταξη επεκτείνεται η προστασία και στους εργαζόμενους που πλήττονται λόγω της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, ώστε να δικαιούνται μερική καταβολή μισθώματος στη σύμβαση μίσθωσης κύριας κατοικίας, όχι μόνο οι απασχολούμενοι σε επιχείρηση της οποίας ανεστάλη ή απαγορεύθηκε η λειτουργία με κρατική εντολή, αλλά και οι εργαζόμενοι, των οποίων ανεστάλη η σύμβαση εργασίας, λόγω του γεγονότος ότι η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται έχει πληγεί. Ο εργαζόμενος αφού συμπληρώσει τη δική του αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας (https://supportemployees.yeka.gr) στην συνέχεια θα προσκομίσει αντίγραφο στον ιδιοκτήτη για να μειωθεί το ενοίκιό του κατά 40%.
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ κάθε εργαζόμενος που ζητά μείωση κατά 40% στο μίσθωμα της κύριας κατοικίας του οφείλει να παρουσιάσει στον εκμισθωτή αντίγραφο της σχετικής «Υπεύθυνης Δήλωσης Εργαζομένου» που υπέβαλε με εκτυπωμένα τα στοιχεία του εκμισθωτή και της διεύθυνσης της μισθωμένης κατοικίας του, δηλώνοντας υπεύθυνα ότι αυτός είναι ο μισθωτής της κατοικίας.
Δικαιούχος της μείωσης είναι ο εργαζόμενος που τέθηκε σε αναστολή, όταν είναι ο ίδιος δηλωμένος ως μισθωτής της κατοικίας στο μισθωτήριο και στην εφαρμογή Μισθώσεων του TAXISNET. Σε περίπτωση συμμισθωτών που μόνον ο ένας εξ αυτών δικαιούται τη μείωση, αυτή υπολογίζεται στο δικό του μερίδιο του ενοικίου, και όχι στο σύνολο.
Σύμφωνα μάλιστα με την ΠΟΜΙΔΑ τα μισθώματα και ιδίως τα μειωμένα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται εμπρόθεσμα, όπως και τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών και οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας. Τονίζοντας ότι "αν επικρατήσουν αντιλήψεις και πρακτικές τύπου «Δεν Πληρώνω» θα είναι η χαριστική βολή στην οικονομία, την κοινωνία, και ιδιαίτερα στις διαχειρίσεις των πολυκατοικιών που με τεράστιες δυσκολίες κρατούν τα κτίρια σε λειτουργία.