Παρασκευή, Απριλίου 10

Ο καθηγητής καρδιολογίας Χρ. Στεφανάδης μιλάει στο zougla.gr για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Ο καθηγητής καρδιολογίας Χρ. Στεφανάδης μιλάει στο zougla.gr  για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού
.zougla.gr
Ρεπορτάζ: Θάνος Ξυδόπουλος
Ο καθηγητής καρδιολογίας και επόπτης φαρμάκου για τον κορωνοϊό κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης μιλώντας στο zougla.gr  αναφέρεται στη μέχρι σήμερα επιδημιολογική κατάσταση που έχει δια μορφωθεί με τον COVID -19. Ειδικότερα, τονίζει χαρακτηριστικά τα εξής: «H μείωση των διασωληνομένων είναι ένας σημαντικός δείκτης ότι πάμε πολύ καλά. Φυσικά, δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα, καθώς σε λίγα 24ωρα βελτιώνεται
  η κατάσταση στις ΜΕΘ και έχουμε αρκετά εξιτήρια.  Μην ξεχνάτε ότι τώρα βλέπουμε κατά  πόσο λειτουργούν τα μέτρα που πήραμε πριν 15 ημέρες. To μεγάλο στοίχημα είναι η επόμενη ημέρα για την κοινωνία και την οικονομία. Πως θα βγούμε από αυτή την μεγάλη περιπέτεια και με τις λιγότερες  απώλειες. Η κανονικότητα για να είναι ομαλή και ασφαλής πρέπει τα όποια μέτρα έχουμε πάρει να ανασταλούν, όποτε ανασταλούν   πολύ  προσεκτικά και σταδιακά. Αυτό θα το αποφασίσει η ειδική επιτροπή των επιστημόνων του υπουργείου υγείας».
 Ο κ. Στεφανάδης αναφερόμενος στην χορήγηση της κολκιχίνης σημείωσε χαρακτηριστικά τα εξής: «Σήμερα, σε πάνω από 70 ασθενείς που νοσούν από τον ιό δίνουμε και κολχικίνη, στο κοκτέιλ φαρμάκων. Οι λόγω ασθενείς έχουν ιστορικό καρδιοπάθειας ή  η νόσος τους χτύπησε την καρδιά και το μυοκάρδιο. Τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας ποικίλλουν και σχετίζονται με τη φλεγμονή στο μυοκάρδιο ή την αδυναμία του καρδιακού μυ που έπεται της φλεγμονής. Είναι μία ελληνική πρόταση που πήρε το «πράσινο» φως από τον ΕΟΔΥ και τον ΕΟΦ. Για αυτή την θεραπευτική πρόταση εργάζονται πάνω από 100 επιστήμονες σε 26 ειδικά εργαστηριακά κέντρα αναφοράς. Η κολχικίνη, μην ξεχνάτε  είναι ένα φτηνό αλλά πολύ αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες φάρμακο που κυρίως δίνεται για να αντιμετωπίσουμε την ουρική αρθρίτιδα».