Πέμπτη, Μαΐου 21

Αρχική Ομορφιά & Υγεία Ήπιε μαγειρική σόδα μαζί με κρεατίνη - Το αποτέλεσμα θα σας αφήσει άφωνους

Ήπιε μαγειρική σόδα μαζί με κρεατίνη - Το αποτέλεσμα θα σας αφήσει άφωνους

Το κολπάκι που σίγουρα δεν ξέρατε

Θες να γίνεις τούμπανο σε δευτερόλεπτα; Με αυτό το κολπάκι που θα προσθέσεις μαγειρική σόδα στην κρεατίνη σου θα τα καταφέρεις!
Είναι πάμφθηνη και υπάρχει παντού. Η μαγειρική σόδα (διττανθρακικό νάτριο) περιγράφεται από το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητικής Ιατρικής ως ένα από τα κορυφαία εργογόνα βοηθήματα, που είναι ένας κλινικός τρόπος να πούμε ότι μπορεί να ενισχύσει την απόδοση.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό ότι λειτουργεί ως buffer που βοηθάει να εξουδετερωθεί το οξύ στο σώμα.

Να συνδυάσω τη μαγειρική σόδα με κρεατίνη;

Κι εκεί που νόμιζες ότι η μαγειρική σόδα ήταν η πιο παράξενη συμβουλή για συμπλήρωμα που μπορούσες να ακούσεις, τελικά μπορεί να βελτιώσεις τα οφέλη της επιπλέον αν τη συνδυάσεις με κρεατίνη. Εκτός από την επίδρασή της στο φούσκωμα των μυών, η κρεατίνη είναι γνωστό συμπλήρωμα για τη βελτίωση της απόδοσης δύναμης. Αν τη συνδυάσεις με μαγειρική σόδα μπορεί να έχεις έναν ισχυρό συνδυασμό, που βελτιώνει την αντοχή σου. Απ’ ό,τι φαίνεται, δρουν συνδυαστικά. Μια μικρή μελέτη του 2013 σε προπονημένους σπρίντερ κατέληξε ότι «ο συνδυασμός κερατίνης και διττανθρακικού νατρίου αύξανε την ανώτατη και μέση δύναμη και είχε τη μεγαλύτερη εξασθένηση της πτώσης στο σχετικό peak δύναμης σε έξι επαναλήψεις σπριντ», λέει ο Preiato. «Αυτό σημαίνει ότι αν ήδη παίρνεις κρεατίνη, δεν θα έκανε κακό και μπορεί να ήταν ωφέλιμο να συμπληρώσεις με λίγη μαγειρική σόδα».
Στη συγκεκριμένη μελέτη, η αύξηση στο peak της δύναμης ήταν τουλάχιστον διπλάσια σε ανθρώπους που συνδύαζαν τα δύο συμπληρώματα σε σύγκριση με την ομάδα της κρεατίνης. Σε παλιότερες έρευνες διαπιστώθηκε ότι ο συνδυασμός των δύο ήταν καλύτερος για τη βελτίωση των αποδόσεων στην κολύμβηση, αλλά οι συγγραφείς της μελέτης δεν σύγκριναν τη μία ή την άλλη μόνες τους, αυτόνομα. Σε μια μελέτη που έγινε το 2015 διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε «ουσιαστική σωρευτική επίδραση» από τον συνδυασμό. Έτσι, δεν είναι απόλυτο, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος να αποφεύγεις να τα συνδυάσεις. Επίσης, έπαθες έγκαυμα στην παραλία; Φτιάξε αυτό το μείγμα με μαγειρική σόδα και δεν θα νιώθεις πόνο!

Πόση μαγειρική σόδα χρειάζομαι;

Στις περισσότερες μελέτες χρησιμοποιούνται 200 με 500 mg διττανθρακικού νατρίου ανά κιλό βάρους. Η υψηλότερη δόση μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική, αλλά είναι πολύ πιο πιθανό να προκαλέσει θέματα στο πεπτικό που περιγράφονται παρακάτω. Για παράδειγμα, αν είσαι 80 κιλά και παίρνεις τη στάνταρ δόση 300 mg ανά κιλό, παίρνεις 24 γραμμάρια – όσα δηλαδή υπάρχουν σε τέσσερα κουταλάκια του γλυκού ή 1,25 κουτάλι της σούπας μαγειρική σόδα.
Σύμφωνα με κάποιες μελέτες η κατανάλωση 300 mg ανά κιλό, ακόμα και 2,5 ώρες πριν από την άσκηση, βελτιώνει και πάλι την απόδοση, έτσι δεν χρειάζεσαι μάλλον να πάρεις «κατεπείγουσα» σόδα και να ξεκινήσεις τα box jumps σου. «Η προτεινόμενη αρχική δόση είναι 300 mg ανά κιλό, 90 λεπτά πριν την άσκηση για να περιορίσεις τα γαστρεντερικά συμπτώματα και να έχεις τα οφέλη», λέει ο Preiato.
Το συμπέρασμα
Η μαγειρική σόδα είναι νάτριο, γι’ αυτό καλό είναι να προσέχεις αν έχεις υπέρταση, όμως βασικό πρόβλημα με αυτό το old-school συμπλήρωμα είναι η δυσπεψία. Γι’ αυτό είναι καλή ιδέα, αν το δοκιμάσεις, να ξεκινήσεις με μικρότερες δόσεις και να φτάσεις τα 300mg/kg, που γενικά είναι το μίνιμουμ για βελτίωση της απόδοσης.
Youweekly.gr
https://www.youweekly.gr/article/beauty/beauty-secrets/608872-bale-mageirikh-soda-sthn-kreatinh-soy-kai-ginei-toympano-se-deyterolepta