Συνταξιούχοι : Η τελική ρύθμιση για τα αναδρομικά

Πώς θα φορολογηθούν 70.000 δικαιούχοι για αναδρομικά ποσά συντάξεων που εισέπραξαν το 2013 και αφορούσαν τα έτη 2010-2012
Συνταξιούχοι : Η τελική ρύθμιση για τα αναδρομικά | in.gr
Με δίμηνη παράταση και μια διορθωτική νομοθετική ρύθμιση η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή ενδεχομένως εντός της εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να σβήσει τις φωτιές που είχαν ανάψει σε περίπου 70.000 συνταξιούχους τα ραβασάκια με τους φόρους για αδήλωτα αναδρομικά ποσά συντάξεων των ετών 2010-2013. Με τη ρύθμιση θα διαγράφονται οι φόροι για τους συνταξιούχους οι οποίοι ήδη είχαν πληρώσει και τους καταλογίστηκαν από λάθος, θα επιμερίζονται κατά έτος τα ποσά για όσους δεν πλήρωσαν και θα σβήνονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που έχει ετοιμάσει ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι συνταξιούχοι θα έχουν προθεσμία έως τις 31 Ιουλίου 2020 (κανονικά η προθεσμία λήγει στις 31 Μαΐου) προκειμένου να υποβάλουν χωρίς πρόστιμο τροποποιητικές δηλώσεις στις ΔΟΥ για τη φορολόγηση των αναδρομικών στο έτος που ανάγονται.

Με το «σπάσιμο» των αναδρομικών ποσών σε περισσότερα χρόνια θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων. Μετά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων θα γίνει νέα εκκαθάριση των ποσών και θα εκδοθούν νέα εκκαθαριστικά για τους συνταξιούχους, ενώ η ρύθμιση θα προβλέπει και διαγραφή των προστίμων και προσαυξήσεων που καταλογίστηκαν για τη μη δήλωση των αναδρομικών ποσών με τη φορολογική δήλωση που υπέβαλαν το 2014.
Η νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει:

  1. Επιμερισμός αναδρομικών: Οι συνταξιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2020 τροποποιητικές δηλώσεις με τις οποίες τα αναδρομικά ποσά συντάξεων που εισέπραξαν το 2013 και αφορούσαν τα έτη 2010-2012 θα δηλωθούν στο έτος που ανάγονται, περιορίζοντας τη φορολογική επιβάρυνση. Τα αναδρομικά θα επιμεριστούν στα έτη που γεννήθηκε η υποχρέωση του Δημοσίου να τα αποδώσει. Ετσι θα καταστεί εφικτό τα ποσά να φορολογηθούν με βάση τη φορολογική κλίμακα της κάθε χρονιάς. Συγκεκριμένα, με το «σπάσιμο» των αναδρομικών ποσών σε περισσότερα χρόνια θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων, οι οποίοι θα μπορούν να εκμεταλλεύονται κάθε φορά το αφορολόγητο όριο της κλίμακας και τους χαμηλότερους συντελεστές της κλίμακας. Στα εκκαθαριστικά που έλαβαν οι συνταξιούχοι ο φόρος είχε υπολογιστεί στο σύνολο των αναδρομικών ποσών για όλα τα έτη που αφορούσαν, με αποτέλεσμα την εκτίναξη του φόρου στα ύψη. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα τα ποσά του φόρου που καλούνταν να πληρώσουν οι συνταξιούχοι ξεπερνούν ακόμα και τις 15.000 και 30.000 ευρώ.

2. Επανεκκαθάριση – εξόφληση φόρου: Μετά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων θα γίνει επανεκκαθάριση των αναδρομικών και για κάθε έτος θα υπολογιστεί το ποσό του φόρου που θα πρέπει να πληρώσουν οι συνταξιούχοι. Η εξόφληση των ποσών που θα αναγράφονται στα νέα εκκαθαριστικά θα μπορεί να γίνει από τους συνταξιούχους:
  • εφάπαξ έως την ημερομηνία που θα ορίσει το υπουργείο Οικονομικών ή
  • σε έως 48 μηνιαίες δόσεις με βάση τη νέα πάγια ρύθμιση.

3. Πρόστιμα και προσαυξήσεις. Η ρύθμιση θα προβλέπει σβήσιμο προστίμων και προσαυξήσεων που καταλογίστηκαν για τη μη δήλωση των αναδρομικών ποσών. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την επανεκκαθάριση των αναδρομικών οι προσαυξήσεις θα υπολογίζονται στο 20% των ποσών που δεν δηλώθηκαν εμπρόθεσμα.
4. Διαγραφή οφειλών. Ποσά φόρων για αναδρομικά που επιβλήθηκαν από λάθος σε συνταξιούχους οι οποίοι είχαν δηλώσει τα ποσά που είχαν εισπράξει με χειρόγραφες τροποποιητικές δηλώσεις θα διαγραφούν. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 συνταξιούχοι οι οποίοι ενώ είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις και πλήρωσαν φόρο για τα αναδρομικά που είχαν λάβει το 2013 έλαβαν στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου τα εκκαθαριστικά με τα οποία καλούνταν να πληρώσουν ξανά, και μάλιστα φουσκωμένο φόρο, για τα ποσά των συντάξεων που είχαν λάβει με καθυστέρηση δύο ή τριών ετών. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι με μια αίτησή τους στην Εφορία θα μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα και να διαγράψουν τον φόρο που τους βεβαιώθηκε.
Για το θέμα των αναδρομικών το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει αποστείλει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα με την οποία ζητάει να υπάρξει παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο αλλά και μέριμνα για τους συνταξιούχους που έχουν ήδη εξοφλήσει τα εκκαθαριστικά ή έχουν ρυθμίσει τα ποσά των φόρων για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων που τους έχουν καταλογιστεί.