Κυριακή, Μαΐου 3

ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΗ Η ΚΡΗΤΗ Διπλό φονικό στα Ανώγεια: Ποιος ήταν ο ντελικανής της μαντινάδας Λευτέρης Καλομοίρης που έπεσε νεκρός

Ανώγεια: Ποιος ήταν ο ντελικανής της μαντινάδας Λευτέρης Καλομοίρης, ο ένας νεκρός του διπλού φονικού
Θρήνος έχει ξεσπάσει στα Ανώγεια της Κρήτης μετά το διπλό φονικό το βράδυ του Σαββάτου στο Περαχώρι «δι' ασήμαντον αφορμή».
Μπαρούτι μυρίζουν τα Ανώγεια μετά το διπλό φονικό για ένα υπόστεγο -Φόβοι για βεντέτα
Νέα στοιχεία για το διπλό φονικό στα Ανώγεια -Φόβοι για βεντέτα [εικόνες]
Αστυνομικοί σε περιπολικό, βράδυ
Κρήτη: Φονική συμπλοκή στα Ανώγεια -Δυο νεκροί και ένας τραυματίας
Σύμφωνα με τις πληροφορίες νεκρός είναι ο 63χρονος γνωστός μαντιναδολόγος, Λευτέρης Καλομοίρης, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με τη λαϊκή παράδοση της Κρήτης και ο 30χρονος Γιώργος Ξυλούρης.


Αφορμή για το διπλό φονικό ήταν η διαμάχη που είχαν για ένα… υπόστεγο σε χωράφι από την Παρασκευή. Σύμφωνα με το cretalive στις 10 το βράδυ του Σαββάτου ξέσπασε άγριος καβγάς στο Περαχώρι Ανωγείων, μεταξύ του 30χρονου θύματος Γιώργου Ξυλούρη με τον Μανώλη Καλομοίρη, γιο του 63χρονου επίσης νεκρού, που είναι γνωστός από τις διακρίσεις που έχει στην πυγμαχία. Οι ίδιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο 30χρονος πατέρας δέχθηκε άγρια επίθεση, ενώ με την παρέμβαση τρίτων οι δύο άνδρες χωρίστηκαν.

Ωστόσο το επεισόδιο δεν τελείωσε εκεί. Ο Γιώργος Ξυλούρης λένε οι πληροφορίες του cretalive, επέστρεψε οπλισμένος από το σπίτι του και εκεί φαίνεται πως ο 63χρονος Λευτέρης Καλομοίρης, θέλοντας να αποτρέψει το κακό μπήκε στη μέση για να μην γίνει μακελειό. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα όμως φαίνεται πως έγινε το κακό. Ο Καλομοίρης έπεσε νεκρός με μια σφαίρα. Στη συνέχεια της συμπλοκής πέφτει νεκρός ο Ξυλούρης που δέχτηκε 6 ή κατά άλλες πληροφορίες 8 σφαίρες (στο στήθος και κάτω από τη μασχάλη κυρίως), ενώ υπήρξε και τραυματισμός (κάτω στο πόδι) άλλου 30χρονου που μπήκε στη μέση για να τους χωρίσει.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και κλιμάκιο της Σήμανσης και της Ασφάλειας βρίσκονται στα Ανώγεια, όπου ερευνούν τα στοιχεία και τα ευρήματα για να πέσει φως στην υπόθεση.
Ο «ντελικανής της μαντινάδας»

Ο Λευτέρης Καλομοίρης γεννήθηκε το 1957 και είναι γνωστός και ως «ντελικανής της μαντινάδας». Από μικρός έδειξε το ταλέντο του στη μαντινάδα βιώνοντας την καντάδα την αυθεντική παρέα στα σοκάκια και τα καφενεία του ηρωικού χωριού του, τα ξακουστά Ανώγεια.

Σύμφωνα με το Εrotokritos.gr, ως λάτρης των Ανωγείων είχε υπηρετήσει τον τόπο του και είχε προσφέρει από πολλά πόστα. Επί μια δεκαετία (1999-2009) υπήρξε Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων διοργανώνοντας πλήθος Πολιτιστικών εκδηλώσεων με αποκορύφωμα τις ”Μέρες Ανωγείων” στην Αθήνα,την Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.

Επίσης διετέλεσε με επιτυχία Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Ανωγείων από το 2002 έως το 2006. Διατηρούσε από το 1990 σχολή χορού στα Ανώγεια στην οποία εκατοντάδες παιδιά έμαθαν να χορεύουν ενώ μαθητές του έχουν συμμετάσχει κατά καιρούς σε Παγκρήτιους και Πανελλήνιους διαγωνισμούς αποσπώντας πολλά βραβεία.

Ο Λευτέρης Καλομοίρης είχε την ευχέρεια να παρατηρεί τον κόσμο γύρω του και το ταλέντο να τον «μεταφράζει» σε μαντινάδες. Χωρίς εντυπωσιασμούς και υπερβολές αλλά με αυθεντικές λέξεις της κρητικής διαλέκτου, με φαντασία, με βαθύ νόημα και συναίσθημα οι μαντινάδες του αποτελούν στολίδια στην κρητική δισκογραφία και βιβλιογραφία.

Αγαπημένο του θέμα υπήρξε ο έρωτας, έτσι μας έχει χαρίσει πολλές μαντινάδες εμπνευσμένες από τον μικρό φτερωτό θεό.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/anogeia-ntelikanis-mantinadas-leyteris-kalomoiris